Home Actualitate Fără rușine: un dinozaur din UMF ales vicepreședinte al Academiei Române în...

Fără rușine: un dinozaur din UMF ales vicepreședinte al Academiei Române în pofida unei decizii definitive a Înaltei Curți

DISTRIBUIŢI

Șeful catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie și Psihofarmacologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, profesorul și academicianul Victor Voicu, 80 de ani, are începând cu data de 12.03.2018 interdicție dată de judecătorii ÎCCJ de a mai ocupa o funcție publică eligibilă pentru trei ani.
În urmă cu șase ani, Agenția Națională de Integritate a anunțat că Victor Voicu, în calitatea sa de director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale la cei 74 de ani pe care-i avea, a semnat trei contracte de prestări servicii încheiate de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale cu o societate comercială la care soția sa, Marilena Jiquidi, deținea calitatea de acționar și funcția de cenzor, Biopharmacy&Pharmacol RES SA, deținută de soția sa, Marilena Jiquidi. General în rezervă, Victor Voicu a fost denunțat la Parchetul General în urma unui control al Direcției de Prevenire și Investigare a Corupției și Fraudelor din MapN (DPICF) pentru că inspectorii militari au descoperit fapte foarte grave: contractele au fost încheiate fără parcurgerea procedurilor legale de achiziţii publice, plăţile ar fi fost făcute fără documente justificative pentru două dintre cele trei contracte, nu a înregistrat în contabilitatea instituției un deficit de bilanţ de circa 7.600.000 lei, a efectuat plăţi mai mari față de cele prevăzute în contracte către anumiți furnizori și l-a angajat la Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare în funcția de contabil șef pe Cosmescu Dumitru, directorul economic al Biopharmacy & Pharmacol RES SA, firma soției.

Victor Voicu a oferit și o treime din autorizațiile de la ANM firmei soției care a supt 30 de milioane de EURO

Marilena Jiquidi a fost acționar semnificativ la SC LaborMed Pharma SA, specializată în producția de medicamente, în timp ce Victor Voicu era președintele Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), în anul 2006, pe vremea guvernului Tăriceanu. LaborMed a primit atunci o treime din autorizațiile pentru producerea unor medicamente foarte căutate pe piață, celelalte 2/3 din autorizații au fost împărțite altor 12 companii farmaceutice. În urma scandalului, Victor Voicu a fost nevoit să demisioneze de la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, după ce LaborMed Pharma SA a fost vândută unui grup de investiții, Marilena Jiquidi și Victor Voicu încasând 30 de milioane de euro în urma vănzării. În 2012, când Crin Antonescu a fost interimar la Cotroceni l-a numit pe Voicu în funcția de consilier prezidențial.

Academicianul Eugen Mihăescu a vorbit despre onoarea pierdută a lui Victor Voicu

Ales în funcția de vicepreședinte al Academiei Române după rămânerea definitivă a deciziei Înaltei Curți, Victor Voicu a explicat pentru România Liberă că decizia înaltei Curți privind interzicerea ocupării unei funcții publice timp de trei ani nu i se poate aplica în cazul statutului de vicepreședinte al Academiei Române: „Trecând peste faptul că totul a plecat de la o mizerie despre care voi vorbi, dar nu acum, funcția de vicepreședinte al Academiei nu este similară cu cea a unui ales. Noi ne alegem între noi, nu suntem instituție publică”.
Bineînțeles că Academia Română este o instituție publică, bugetofagă și nu una privată, așa cum este definită chiar în legea sa de funcționare: „instituție de interes public național de cercetare în domeniile fundamentale ale științei, autonomă, cu personalitate juridică de drept public.”
Indignat, academicianul Eugen Mihăescu a devoalat un fragment din scrisoarea electronică pe care i-a trimis-o academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, referitor la acest subiect: „La venirea mea ca președinte, am fost imediat sesizat de situație. L-am chemat și i-am spus. A spus că totul este o făcătură! Am cerut date, hotărârea judecătorească etc. și m-am dus cu ele la biroul juridic, la Institutul de studii juridice și la ANI. Unii au răspuns în doi peri, alții au spus că funcția de vicepreședinte nu se încadrează acolo, iar șeful ANI mi-a trimis – după mult timp – adresa de răspuns din care nu se înțelege nimic clar. L-am invitat la Academie (pe Victor Voicu) și mi-a spus să nu fac niciun demers, fiindcă voi fi dat în judecată și voi pierde în instanță. Decât să provoc dezbinare și bâlci în Academie, am ales calea concilierii.” Altfel spus, la noi în gașcă, deciziile judecătorești sunt apă de ploaie. Academia Română ar trebui să fie condusă de oameni onorabili care să se retragă din conducere dacă justiția ar decide că au încălcat legea, nu să se agațe de chichițe imaginare.

Dar și mai plastică este descrierea făcută de academcianul Răzvan Theodorescu. Întrebat de Mihăescu despre niște bannere uriașe cu fabricantul de armament Lockheed Martin afișate în aula Academiei Române, istoricul a răspuns: „Întreabă-l pe securistul de Voicu!”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.