Acasă Actualitate Flutur a regizat genocidul gainilor fara a avea vreo baza legala

Flutur a regizat genocidul gainilor fara a avea vreo baza legala

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) poate fi acuzata de iresponsabilitate crasa in gestionarea crizei gripei aviare. In egala masura, in calitate de presedinte al Comandamentului Antiepizootic Central si de coordonator al activitatii ANSVSA, ministrul Gheorghe Flutur este la fel de vinovat, mai ales ca si-a dat girul pentru o serie de actiuni ilegale.

Propunem cititorilor nostri un mic studiu de caz. Gripa aviara a aparut in toamna anului trecut si masurile luate de autoritati ar fi trebuit sa se regaseasca in legislatia in vigoare la acea data. Ordinul 331/2001, prin care se aproba Norma sanitar-veterinara privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea si combaterea influentei aviare definea ca -pasari infectate- cele la care -s-a confirmat oficial diagnosticul de influenta aviara pe baza unui buletin de analiza emis de un laborator sanitar veterinar oficial-. In norma mai existau definitii pentru -pasari suspecte de infectie- si -pasari suspecte de contaminare-. Dintre acestea, conform HG 1.415/2004, doar pentru cele infectate – adica diagnosticate clar (!) – era prevazuta uciderea si, ulterior, plata despagubirilor din bugetul de stat.

Autoritatile sanitar-veterinare si Ministerul Agricuturii nu au tinut cont de acest lucru si au ucis de-a valma pasari cu gripa, dar si pe cele doar suspecte, incarcand sanatos nota de plata pe seama bugetului de stat.

Uciderea pasarilor suspecte a fost legiferata abia in luna aprilie a acestui an, prin aprobarea Ordinului 87/2006, prin care se stabilea o noua norma sanitara veterinara privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea si combaterea influentei aviare. In acest act normativ sunt redefinite pasarile infectate ca fiind cele -la care s-a confirmat oficial diagnosticul de influenta aviara si/sau pasarile din focarele secundare si ulterioare, care prezinta semne clinice si leziuni de influenta aviara-.

Ne intrebam cine plateste pentru gaura de mii de miliarde creata in bugetul de stat.

Puii-santinela – alti bani, alta distractie!

Desi folositi din 2005, -puii-santinela- au aparut in legislatie abia anul acesta, in acelasi Ordin 87, publicat in Monitorul Oficial in aprilie. Conform art. 1 punctul 18, -pasare santinela este orice pasare fara anticorpi fata de virusul influentei aviare, provenind din efective indemne, introdusa in focar dupa incheierea operatiunilor de decontaminare-. Cu toate acestea, in noiembrie anul trecut, ministrul Gheorghe Flutur declara ca au fost dusi la Maliuc peste 100 de pui-santinela, desi aceasta masura nu era stipulata in niciun act normativ. Alti bani, alta distractie… nejustificata.

Specialistii din agricultura pun la indoiala si profesionalismul celor care au actionat in focarele declarate in toamna anului trecut. Fostul secretar de stat la Agricultura, senatorul Petre Daea, ne-a declarat ca a fost socat de modul in care au fost ucise pasarile de la Ceamurlia.

-Cei care actionau acolo apucau pasarile de gat, acestea erau tarate pe zeci de metri pana la un mijloc de transport neacoperit, gainile erau alergate prin curti in plina zi. Pentru toate aceste prostii, ministrul Flutur nu poate fi absolvit de vina. I-am adresat o interpelare in Senat, anul trecut, in timpul crizei, dar nici nu ne-a bagat in seama-, a precizat Petre Daea, lasand sa se inteleaga ca in judetul Tulcea focarele nu ar fi fost stinse corespunzator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.