Acasă Actualitate Fost ministru PSD tremură azi după modelul Udrea pentru șpaga primită de...

Fost ministru PSD tremură azi după modelul Udrea pentru șpaga primită de la denunțătorul Urdăreanu

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru Constantin Niță  a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență, decizia definitivă fiind suspendată în cadrul judecării  contestației în anulare, admisă de principiu pe fondul existenței deciziei CCR menționate.

Astăzi completul de cinci judecători de la ICCJ trebuie să  stabilească la fel ca și în cazul Elenei Udrea, în dosarul Gala Bute, dacă desființează definitiv decizia finală a completului de 5 judecători compus ilegal în viziunea CCR și trimite dosarul la rejudecarea apelurilor de către un nou complet de cinci magistrați  sau dacă se continuă executarea deciziei definitive existente deja dar suspendate după decizia CCR.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, inculpatul Niță Constantin, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat denunțătorului Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niță Constantin în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Activitățile de exercitare a influenței pe lângă funcționarul public și de efectuare a promisiunii că-l va determina să îndeplinească actele ce intrau în atribuțiile sale de serviciu au fost înfăptuite de inculpatul Niță Constantin în cursul anului 2012.

De asemenea, solicitarea sumei în cuantum de 5% din valoarea contractului a avut loc după inițierea procedurii privind proiectul respectiv, precum și după solicitarea, de către primar, cu titlu de mită, a unui procent de 10% din valoarea contractului, acțiuni ce au avut loc în prima parte a anului 2013.

Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță Constantin în două forme: parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul inculpatului.

În consecință, la data de 21.07.2013, Niță Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București.

De asemenea, la solicitarea lui Niță Constantin, a fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanță cu o anumită firmă, la prețul de 5.000 euro + TVA/lună, care a și fost semnat la data de 2 mai 2013. În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanții omului de afaceri au remis firmei indicate de Niță Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranșe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitată nu a fost, așadar, achitată integral, ci două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizației județene de partid, la solicitarea lui Niță Constantin.

3 COMENTARII

  1. Apropo de E.Udrea cea despre care T.Basescu spunea ca daca spaga pe care a incasato a dato la partid nu este de condamnat,daca un politician ia spaga si o foloseste pentru el atunci este de condamnat,asa declara T.Basescu in apararea lui Nutzi,acelasi Basescu pe care multzi il consodera cel mai bun presedinte pe care l-a avut Romania. Si uni imi spuneau mie daca sunt cunva un visator care inca mai crede in povesti cu fat frumos si alba ca zapada pentru ca imi doresc o Romanie fara coruptzi sau ma criticau pentru ca folosesc cuvantul turnator pentru informatori sescuritati comuniste,turmatorul fiind un muncitor care lucreaza in ind, metalurgica de parca eu am folosit prima data cuvantul turnator pentru informatori;pentru partea aia cu povestile,nu ma nu imi doresc o Romanie total curata asha cum sugerati voi caci coruptie este si in Suedia ci imi doresc o Romanie in cate coruptia sa fie mai mica decat ce este acum in Romania si pentru asta este nevoie ca parlamentari sa dea o lege care sa prevada pedepse mai mari pentru coruptzi,dar cum sa se dea asha o lege cand majoritatea parlamentarilor din toate partidele sunt coruptzi(chiar daca nu au totzi coruptzi dosare penale) si un fost presedinte al Romaniei ar dori o lege care sa spuna ca spaga pentru partid nu este fapta penala.

  2. Spanchiul asta pervers crede ca ne prosteste cu elucubratiile lui. Pai daca Ileana a dat spaga la partid e mai grav deoarece trebuia justificta cumva unor persoane, poate chisr lui basinescu, si daca aceste persoane au tacut ascunzand prauda inseaman ca sunt partasi sau chiar coautori.

  3. CJUE a apreciat ca ” fondul procesului si justetea condamnarii ” au prioritate in fata ” procedurii ” ! Ca atare , contestatia in anulare va fi respinsa , ca si in cazul condamnatei E. udrea …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.