Home Actualitate Fostă directoare în ASSMB despre cazul de la Lazăr: Medicina Școlară răspunde...

Fostă directoare în ASSMB despre cazul de la Lazăr: Medicina Școlară răspunde de siguranța medicală a elevilor

DISTRIBUIŢI

Mai mulți elevi de clasa a VII-a de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, din Capitală, au ajuns la Secția de Oftalmologie cu ochii umflați și roșii, disconfort de vedere și usturimi. Părinții au aflat ulterior că motivul este lampa UV folosită pentru sterilizarea aerului din clasă, care a fost uitată aprinsă trei ore, cu elevii în clasă deși aceasta trebuia folosită FĂRĂ elevi și doar 15 minute, a relatat Libertatea.
Conducerea Liceului Lazăr a indicat spre Acarul Păun, femeia de serviciu care trebuia să oprească lămpile după 15 minute. Însă dacă un singur părinte va face plângere penală pentru vătămarea copilului său, cu siguranță că anchetatorii ar descoperi că nici instructajul femeii de serviciu și nici graficul de funcționare al lămpilor nu au fost întocmite. În plus, pe toate lămpile cu UV comercializate în România scrie că „înainte de montarea și utilizarea dispozitivelor bactericide, citiți manualul de utilizare”.
Într-un caz similar petrecut la Școala 11 din Brașov, unde tot pe femeia de serviciu se arunca vina, Comisarii Protecției Consumatorului Sorin Susanu, comisar șef al Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) Brașov declara că, în funcție de gravitatea leziunilor produse copiilor s-ar putea deschide dosar penal, putându-se aplica amenzi de până în 30.000 de lei.

Fosta directoare în SSMB și fostă judecătoare, Lavinia Coțofană, care are copilul la Liceul Lazăr, ia apărarea conducerii liceului și ridică problema îndeplinii atribuțiilor de către medicul și asistentul de Medicină Școlară aflate în subordinea prietenei Gabrielei Firea.

Citește și Prietena lui Firea primește de la ASSMB 25.466 lei lunar deși conform legii nu poate depăși 13.916 lei. Prejudiciul e peste 250.000 de lei

„Și copilul meu învață chiar în clasa a VII – a la Colegiul Gheorghe Lazar.
In mod clar, conducerea școlii s-a străduit mult în aceasta perioada. Nu am nimic sa le reproșez celor două doamne director din acest punct de vedere.
Eu mă întreb însă cum și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu medicii și asistentele din cadrul cabinetului de medicina școlară aflat în scoala. Se presupune că dumnealor asigura siguranța medicala a copiilor în aceasta perioada.
Cel puțin așa susțin Primarul Firea si directorul medical al ASSMB, Turches, cabinetele școlare fiind în răspunderea și coordonarea acestora.
Lămpile UV pot fi puse în funcțiune doar de cadre medicale, după un protocol, iar supravegherea acestora intra in atribuțiile acestora. Nu este o chestiune pur administrativă, care sa tina doar de conducerea școlii.” conchide Lavinia Coțofană.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.