Acasă Actualitate Foști turnători la Securitate protejați de sistem vor fi demascați în perioada...

Foști turnători la Securitate protejați de sistem vor fi demascați în perioada următoare

DISTRIBUIȚI

Începând cu 21 februarie 2022, SRI predă către CNSAS o nouă serie de documente preluate de la Securitate. Predarea se face în conformitate cu prevederile OUG nr. 24/2008, privind accesul la propriul dosar, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008 şi vizează documente care nu mai privesc securitatea naţională actuală a României.

Vor fi transferate Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) 3.502 dosare cu peste 10.000 de volume din fondurile „Informativ”, „Reţea”, „Documentar”, „Penal”, „Neoperativ”, „Bibliotecă” şi „UM 0110”, pe suport hârtie. Predarea actuală cuprinde şi un număr de aproximativ 49.000 de dosare de cadre şi dosare cu documente de personal pe suport hârtie.

De asemenea, vor fi predate 3.184 de role şi 7.562 de jakeţi, care conţin copii pe suport microfilm aferente unui număr 184.111 de dosare din fondurile „Informativ”, „Reţea”, „UM 0110”, „Documentar” şi „Penal”, precum şi 6 role cu fotografii şi documente din fondul „Penal” şi 30 de benzi de magnetofon.

SRI va preda baza de date a fostului Centru de Informatică şi Documentare (CID), însumând aproximativ 2.900.000 de înregistrări. Ulterior, va fi predată Cartoteca Generală Documentară, care cuprinde aproximativ 6.000.000 de fişe de evidenţă provenite de la CID şi de la structurile judeţene ale Securităţii.

Eduard Hellvig, Directorul Serviciului Român de Informaţii: „Predarea întregii arhive pe care SRI o mai are în păstrare este unul dintre obiectivele mandatului meu. Sper ca acest pas să se constituie într-un exemplu de urmat. Astăzi, SRI face un pas decisiv către finalul unui proces complex de aplicare a legii şi de redare către cetăţenii României a dreptului de avea acces la studierea arhivei fostei Securităţi”.

4 COMENTARII

  1. Nu prea mai are patrimoniu nevandut strainilor Romania , si de acea acum nu mai este nevoie de sculele ascunse , care au ajutat la instrainarea patrimoniului , in urma santajarii lor . Bineinteles ca ce a fost necesar a se ascunde , deja a fost casat , acum sunt doar informatii de cancan .
    Cand se vor deschide arhivele de la Viena ale spionilor de pe teritoriul romanesc , atunci va fi prapad . Acum este despre cei care atunci erau implicati in structurile romane de aparare , iar Romania din acele vremi era condusa de la Bucureti , nu de la Viena ca astazi . Romania de atunci acumula patrimoniu , iar neamtu statea in pozitie de drepti cu paaaportul in mana , la vama intrebandu-se daca il lasa romanii sa intre , pe cand astazi ei sun grosen komandanten si imparte direptatea dupa cum vrea muschi lui. Mai lasati-ma cu spectacolul si santajul practicat de 30 de ani , de cand romanii au pierdut puterea tarii .

  2. Intrati intr-o capcana, turnator, colaborator, sprijin sau orice ar fi fost acel cineva a actionat conform constiintei sale, a momentului istoric in care se afla respectiva persoana, si pana la urma a fost in interesul sistemului socialist sa-si consolideze actul de guvernare. Este un copy paste a ceea ce traim in prezentul actual, si daca avetzi dubii sau constiinta ca acei comunisti, securisti au avut turnatori, sa faceti o deplasare la Arhivele Nationale din Austria, Germania si sa studiati documentele istorice ca sa va specializati in modul in care statul de drept a institutionalizat si consolidat institutia TURNATORLUI.
    Daca nu dispuneti de capitalul financiar si aveti sa spunem o minima curiozitate despre intitutia calificata a folosirii la nivel diplomatic sau spionaj a turnatoriei, poate ca v ar ajuta sa incercati o minima documentare prin bibliotecile prafuite din Romania sau poate pe la anticariate, si poate ca mai avetzi sansa sa descoperiti fabulasa domentare facuta publica in anii 1960 despre Talleyrand, fabulosul ministru de externe al Frantei. Si aici o sa va informati cam despre cata spaga lua dumnealui ca turnator la curtea imperiala de la Moscova si de ce Napoleon Bonaparte a fost practic in pozitia de miel de sacrificiu in fata Rusiei Tariste, ca tot este la moda acum Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.