Acasă Actualitate Fostii traficanti de vize Schengen, -sponsori de ocazie- pentru amatorii de calatorii...

Fostii traficanti de vize Schengen, -sponsori de ocazie- pentru amatorii de calatorii in UE

DISTRIBUIȚI

– Pentru sume cuprinse intre 50 si 100 de dolari, micii intreprinzatori arata banii la vama in locul nostru sau procura invitatii sau declaratii de sponsorizare

– In ultimele 48 de ore, politistii de la punctele de trecere a frontierei de la Bors, Nadlac si Varsand au descoperit mai multe persoane care incercau sa iasa din tara intr-un mod fraudulos

Clientii, racolati prin mica publicitate

Vreti sa calatoriti in spatiul Schengen si nu aveti banii pe care trebuie sa-i aratati la vama? Preturile excursiilor organizate de agentiile de turism vi se par prea piperate? Nu va faceti griji. -Micii intreprinzatori- au si luat initiativa de a sari in ajutorul dumneavoastra. Prin intermediul anunturilor de mica publicitate, fostii -comercianti- care se ocupau cu transportul de persoane in strainatate si-au diversificat gama de servicii, raliindu-se noilor cerinte ale pietei. Contra unor comisioane situate intre 50 si 100 de dolari, acestia prezinta -spre vizionare- la vama, in locul turistului, cei minimum 500 de euro necesari sau procura invitatii si sponsorizari -in regula-.

Pentru 50 de dolari, Mihai arata 500 de euro la vama in locul tau

Anunturile de mica publicitate prin care isi fac reclama cei ce speculeaza -momentul Schengen- propun diferite variante pentru cei interesati. Mihai asigura transport cu microbuzul la Milano pentru 150 de dolari. Pentru cinci zile de vacanta ai nevoie de 500 de euro, dar daca ii dai lui Mihai 50 de dolari, -comisionul- lui, ii arata el in locul tau. Nu este singurul care ofera acest gen de servicii. Doritorii pot apela la cei cinci-sase -intreprinzatori-, care isi fac publicitate prin ziare si percep comisioane diferite, deoarece concurenta a aparut si in acest foarte proaspat domeniu al -prestarilor de servicii-.

Procurarea unei invitatii -la negru- si a declaratiei de sponsorizare ajunge la 100 de dolari

Dintre binevoitorii ce se ofera -sa intinda o mana de ajutor- celor ce doresc sa calatoreasca in mult ravnitul spatiu Schengen, unii s-au gandit la procurarea de invitatii de la persoane rezidente in tarile solicitate de clienti. Cornel, de exemplu, presteaza servicii de transport de persoane si percepe un comision de 100 de dolari pentru a-ti face rost de invitatie si sponsorizare. -Cine doreste sa plece in felul asta si este presat de timp, trebuie sa se grabeasca. Oricum, am deja locurile rezervate pana pe 20 ianuarie-, ne explica micul intreprinzator.

Excursiile, invitatiile sau voucherele elimina necesitatea banilor

Excursiile organizate de agentiile de turism care asigura transportul, cazarea si masa pentru perioada in care turistii viziteaza una dintre tarile aflate in spatiul Schengen reprezinta solutia legala prin care nu aveti nevoie de cei 500 de euro.

De asemenea, cei ce doresc sa-si petreaca o vacanta pe cont propriu au posibilitatea de a-si procura, tot prin agentii de turism, voucherele, documentele care confirma ca au platit contravaloarea serviciilor de cazare si masa pentru tara in care vor calatori. Daca nu avem bani de excursie sau vouchere, mai avem inca o posibilitate de a pleca -in regula- si fara cei 100 de euro pe zi garantie. Pentru a calatori in acest fel sunt necesare: invitatia din partea unei persoane rezidente in tara in care dorim sa plecam, o declaratie de sponsorizare a sederii (prin care se asigura cazarea, masa si alte cheltuieli neprevazute) din partea aceleiasi persoane, asigurarea de sanatate, bilet de transport dus-intors sau cartea verde a masinii, daca mergem cu autoturismul propriu.

Politia de Frontiera, cu ochii pe firmele de turism

Chiar daca traficantii s-au adaptat destul de usor noilor conditii ale pietei, nici Politia de Frontiera nu doarme. Cele mai multe incidente s-au inregistrat la punctele de trecerea a frontierei de la Bors, Nadlac si Varsand, unde au fost depistate mai multe persone care incercau sa iasa din tara fara acte sau cu documente falsificate.

Cel mai important caz a fost descoperit la Varsand, unde un autocar ce transporta 43 de cetateni romani, intre care noua minori, cu varste intre trei si noua ani, incerca sa iasa din tara, desi licenta de transport calatori in regim international nu indeplinea conditiile legale. De asemenea, nu exista vreun document care sa ateste legatura dintre sofer si proprietarul autocarului. Politistii au constatat, de asemenea, ca acelasi autocar a incercat sa iasa din tara si prin punctul de frontiera Bors, unde nu i s-a permis continuarea calatoriei.

Politia de Frontiera a anuntat ca, in aceste zile, actiunea de prevenire a trecerii ilegale a frontierei se va concentra, in special, asupra asa-ziselor firme de turism.

Cei care intra in Grecia trebuie sa dovedeasca ca au cazarea asigurata

Ministerul de Externe atrage atentia cetatenilor romani care vor sa calatoreasca in Grecia ca li se poate solicita sa prezinte un document care sa ateste ca pe perioada sederii in Grecia au cazarea asigurata. Aceasta solicitare se adauga celor deja cunoscute, asigurarea medicala si suma minima de bani.

La 4 ianuarie 2002, la punctul de frontiera bulgaro-elen Promachona, Politia de Frontiera elena a refuzat accesul pe teritoriul Greciei a 20 de cetateni romani, pe motiv ca acestia nu detin acte care sa dovedeasca asigurarea cazarii pe perioada sederii in Grecia.

MAE precizeaza ca aceste conditii suplimentare, invocate de Politia de Frontiera de la Promachona, nu au fost notificate partii romane, cu toate asigurarile primite din partea autoritatilor de la Atena inainte de intrarea in vigoare a regimului de libera circulatie a cetatenilor romani in spatiul Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.