Acasă Actualitate Furia apelor a lovit sute de familii, autoritățile ridică din umeri

Furia apelor a lovit sute de familii, autoritățile ridică din umeri

DISTRIBUIȚI

Indiferent de sezon, ploile abundente umflă albiile râurilor, care-și ies din matcă și produc torenți pe versanți. În fiecare an, autoritățile promit diguri, dar își uită cuvântul la prima rază de soare. După ce în septembrie 2007 oamenii din localitățile gălățene Brăhășești și Toflea și-au văzut agoniseala de-o viață luată de ape, anul acesta au fost loviți din nou de furia torenților. În situația lor sunt și alți români, apele inundând sute de gospării și terenuri agricole în toată țara. Însă, chiar și în situație de criză, doi locuitori din Toflea au găsit de cuviință să se bată pe ajutoarele primite de la stat.
Sute de gospodării au fost inundate în acest sfârșit de săptămână. Autoritățile nu au putut decât să constate dezastrul și să caute surse pentru acordarea de ajutoare, chiar dacă cea mai mare parte a caselor inundate ar fi putut fi salvate prin construcția unor diguri.
În fiecare an, povestea sinistraților se repetă: aproximativ aceleași zone sunt afectate de apele revărsate ale râurilor. Un raport al Ministerului de Finanțe a arătat că anul trecut, în loc să facă diguri care să apere populația de furia apelor, cei de la Ministerul Mediului și-au cumpărat sedii și le-au reamenajat, ori au achiziționat mașini scumpe.
În localitățile Brăhășești și Toflea din județul Galați a fost declarată stare de alertă, după ce, în urma unei ruperi de nori, 300 de case au fost avariate, iar 1.200 de persoane au avut de suferit de pe urma inundațiilor produse. Șase familii vor locui o bună bucată de vreme în locuințe modulare. Oamenii afectați de inundații primesc pâine, apă minerală, zahăr, ulei, conserve din carne, pate și lapte praf de la Rezervele Statului, transmite Mediafax. Potrivit primarului din Brăhășești, Vasile Băiculescu, locuințele inundate sunt aceleași care au fost afectate de ape și în septembrie 2007. Apele au inundat zeci de fântâni și au măturat mai multe podețe și sute de hectare de culturi agricole, acoperind de aluviuni kilometri de drum comunal. Ploile au făcut ravagii și în județul Constanța, mai multe gospodării, terenuri agricole și drumuri fiind afectate. Au fost amplasate baraje din sute de saci cu nisip pentru ca apa să nu pătrundă în locuințele oamenilor. Precipitațiile abundente au afectat numeroase localități din județele Suceava, Vaslui, Botoșani, Buzău, Ialomiță, Arad, Timișoara, Prahova, Maramureș.

Cu mâna întinsă și pumnul pregătit

La Toflea, județul Galați, doi sinistrați s-au luat la bătaie, pe motiv că unul a primit ajutoare și anul trecut și nu le-a folosit pentru reconsolidarea casei. Omului i-a sărit țandăra când consăteanul său a invitat ziariștii să vadă cât de afectată este locuința în urma inundațiilor din acest weekend.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.