Acasă Actualitate Găselnița lui Firea pentru a nu demola turnul Cathedral Plaza, construit de...

Găselnița lui Firea pentru a nu demola turnul Cathedral Plaza, construit de nașa sa, Daiana Voicu: Primăria nu are atribuții

DISTRIBUIȚI

În data de 17 mai 2017, primarul Gabriela Firea a anunțat la Antena3 că va face un sondaj în care să îi întrebe pe bucureșteni dacă sunt de acord să se cheltuiască câteva milioane de euro pentru dărâmarea imobilului. „Ii voi intreba si eu pe bucuresteni intr-un sondaj daca sunt de acord sa dam cateva milioane de euro ca sa demolam aceasta cladire in doi timp si trei miscari cum cere Arhiepiscopia. Repet, dupa ce au fost de acord cu aceasta constructie. Eu am in acest moment o decizie de instanta, eu pot sa semnez o dispozitie de primar ca sa pun in opera decizia instantei doar dupa ce primesc aviz de la Ministerul Culturii, si pe de alta parte un proces pe rol in care noul proprietar solicita punerea in legalitate potrivit legii a acestei constructii care are toate documentele. E o situatie in care trebuie judecat din toate perspectivele. Nu am niciun interes nici personal, nici institutional”, a spus Gabriela Firea. Astăzi, Firea a anunțat printr-un comunicat că „Municipiul București nu are competențe în ceea ce privește demararea procedurilor pentru demolarea Cathedral Plaza. Atribuțiile privind avizarea desființării imobilului revin exclusiv Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și proprietarului Cathedral Plaza.”  Vezi cum s-a revoltat Biserica catolică: Firea salvează statul de drept sau grupurile de interese?
„Din odiseea Cathedral Plaza. Nu pot sa nu remarc că nașa de nuntă(foto stânga) a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit „turnul corupției”, Cathedral Plaza. O fi o pură coincidență?!”, s-a întrebat purtătorul de cuvânt al ARCB la Catedrala romano-catolică Sf. Iosif; Francisc Doboș.

„În continuarea demersurilor legale pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătorești nr. 2520/28.06.2012 privind desființarea construcției de birouri Cathedral Plaza, situată în București, str. General Berthlot, nr. 11-15 și str. Lutherană nr. 15 și 15A,  Primăria Municipiului București a formulat și trimis către Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere privind eliberarea avizului de desființare a imobilului. Ca urmare a acestui demers, Ministerul Culturii și Identității Naționale precizează în răspunsul formulat: ‘Avizul privind desființarea unui imobil aflat într-o zonă de protecție a unui monument istoric de grupă valorică A se eliberează de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), după consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, organism științific de specialitate în domeniul protejării patrimoniului cultural imobil, așa cum este prevăzut în art. 33, alin. 1, pct. k, respectiv ‘Comisia Națională a Monumentelor Istorice propune avizul pentru intervențiile asupra imobilelor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate, pentru care nu există documentații de urbanism avizate conform art. 26, alin. 1, pct.7’.

Potrivit MCIN, ‘consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice se face la cererea proprietarului imobilului sau a altor persoane fizice sau juridice însărcinate legal de proprietar sau care au drepturi recunoscute juridic asupra imobilului, printr-o cerere făcută în acest sens.’

Precizăm că acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrări de construcții care se fac în zonele de protecție a monumentelor, așa cum este,  în cazul nostru Catedrala Sf. Iosif.

De asemenea, este de menționat că pe rolul instanțelor de judecată mai există și alte litigii cu privire la acest imobil, iar cercetarea judecătorească în aceste cazuri nu este finalizată.

Majoritatea dosarelor privind această speță sunt suspendate până la soluționarea dosarului nr. 8563/3/2013, aflat aflat pe rolul Tribunalului București, ce are ca obiect cererea de chemare în judecată formulată de proprietarul construcției — S.C. MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT S.R.L. — Prin care acesta a solicitat obligarea Primarului Municipiului București să emită actul administrativ de intrare în legalitate.”, anunță Firea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.