Acasă Actualitate Gastile din taximetrie se incaiera, terorizand Capitala

Gastile din taximetrie se incaiera, terorizand Capitala

DISTRIBUIȚI

Anuntata cu surle si trimbite, actiunea de protest a taximetristilor bucuresteni nu a reusit decit sa bulverseze circulatia si sa-i enerveze pe cetatenii ce asteptau zadarnic in statiile RATB sosirea autobuzelor. Dupa trei ore de marsaluit prin centrul orasului, taximetristii au fost trimisi la casele lor, liderii sindicatului nemaitinind cont de faptul ca marsul trebuia sa mai dureze inca doua ore. Mai mult, lista de revendicari intocmita de sindicalisti a fost depusa la registratura Guvernului, in cladirea din Piata Victoriei nefiind nimeni dispus sa dialogheze cu taximetristii.

Viata de taximetrist

Mitingul de protest a inceput in jurul orei 10.00, atunci cind aproximativ 700 de taximetristi, carora li s-au alaturat citeva zeci de soferi de microbuze si autobuze, s-au adunat in Piata Constitutiei din Bucuresti. Marsul a fost organizat de Federatia Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSR) ca protest fata de unele prevederi din proiectul de Lege a taximetriei, precum si fata nivelul amenzilor si al preturilor la carburanti. Cu toate ca in urma cu citeva zile, conducerea RATB anuntase ca la actiunea de protest nu va fi prezent nici un sofer al societatii, ieri in Piata au venit si citeva zeci de angajati si cinci autobuze de la RATB.

Soferii contesta, printre altele, obligativitatea montarii caselor de marcat in interiorul taxiurilor si a vopsirii masinilor in culoare galbena, precum si interzicerea folosirii vechilor echipamente de radiocomunicatie. Liderul soferilor a declarat, in urma cu citeva zile, ca noile dotari sint furnizate doar de anumite firme, ai caror reprezentanti intra in -cercul clientilor PSD- si ca unele din aceste schimbari nu sint inca necesare.

Cele 700 de taxiuri au stationat in Piata Constitutiei pina in jurul orei 12.30, dupa care protestatarii au plecat intr-un mars, pe traseul Piata Unirii – Piata Universitatii – Piata Romana – Piata Victoriei.

Pentru a nu se plictisii in timpul cit au stat in fata Parlamentului, soferii au huiduit, fluierat, claxonat si, mai ales, au injurat Guvernul.

Injuraturi pro si contra

Coloana de manifestanti era deschisa de masina liderului sindicatului, Stefan Palade care, dintr-o Lada 4×4 pe care montase citeva megafoane si o sirena injura de zor guvenul. De pe trotuar, cetatenii care au fost nevoiti sa o ia pe jos datorita devierii taseelor RATB, ii injurau, cu si mai mult foc, pe soferi. Pentru a nu aparea probleme pe traseu, politia a mobilizt citeva zeci de agenti de circulatie si masini de interventie, circulatia fiind oprita pe intreg traseul strabatut de manifestanti.

Conducind cu viteza melcului, soferii au ajuns in Piata Vicoriei dupa aproape o ora de la plecare. Pentru ca in autorizatia eliberata nu era prevazuta si stationarea in fata cladirii Guvernului, jandarmii construisera din garduri metalice un culoar special ce izola traseul ce trebuia urmat de taximetristi, izolind astfel restul pietii.

Numarul extrem de mare de masini ce au luat parte la demonstratie facea ca atuci cind prima masina din coloana intra in Piata Victoriei, ultima sa se gaseasca undeva pe la Piata Romana. Chiar si in aceste conditii, protestatarii s-au oprit in fata Guvernului pentru a asculta discursul liderului Palade.

-Avem o lista de revendicari pe care o vom prezenta Guvernului. Ar fi bine ca primul ministru Adrian Copilu* minune sa ia masurile necesare, altfel, peste 10 zile, va trebui sa fuga cu elicopterul in Rusia, acolo unde ii este locul-, declara Palade.

Dupa ce aprezentat lista de revendicari, Stefan Palade si ceilalti lideri de sindicat au intrat in cladirea Guvernului pentru a prezenta doleantele oamenilor pe care-i reprezinta. Lipsa ministrilor din cladire i-a obligat de mai marii taximetristilor sa lase lista cu revendicari la Registratura Guvernului.

O zi pierduta

Imediat dupa ce au parasit sediul Executivului, si au acordat declaratii presei, sefii sindicatului i-au anuntat pe soferi ca mitingul a luat sfirsit si ca e timpul sa se duca acasa. Anuntul i-a suparat destul de tare pe cei mai radicali dintre protestatari care nu au reusit sa inteleaga de ce a fost nevoie sa piarda o zi de munca si implicit citeva milioane de lei pentru a se plimba prin oras fara sa obtina nimic.

Spiritele s-au inins si mai tare in momentul in care unul dintre soferi a blocat drumul asezind masina de-a curmezisul. Rugamintile si amenitarile sefilor sindicatului l-au determinat, pina la urma, pe razvratit sa-si vada de drum. In citeva minute, drumurile au fost deblocate, teximetristii imprastiindu-se cit mai repede in oras in cautare de comenzi. Singurii care continuau sa injure erau cetatenii din statiile RATB si eventual cei care incercasera, pina la acea ora, sa gaseasca un taxi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.