Acasă Actualitate Grevă japoneză la Biblioteca Națională a României din Capitală, vineri

Grevă japoneză la Biblioteca Națională a României din Capitală, vineri

DISTRIBUIȚI

Sindicatul Bibliotecii Naționale a României și Asociația Bibliotecarilor din Biblioteca Națională a României organizează vineri, între orele 08.00 și 18.00, o grevă japoneză, în semn de protest față de prevederile HG 862/ 2013, prin care Ministerul Culturii preia o treime din clădirea instituției.
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, la acest protest sunt chemați să participe toți salariații Bibliotecii Naționale a României, care vor purta o banderolă albă pe braț. Tot în semn de protest, participanții sunt chemați în aceeași zi, în Atrium, în intervalul orar 12.00 – 12.10, la o "întrunire a tăcerii". Fiecare persoană este rugată să vină cu o carte, un notebook, un laptop, un smartphone.
Prin Hotărârea de Guvern 862 /2013, Ministerul Culturii preia, în administrare directă, o treime din spațiul Bibliotecii Naționale a României – 65% din spațiul public.
De asemenea, Asociația Bibliotecarilor din Biblioteca Națională a României a organizat pe 28 februarie, în Atriumul instituției, dezbaterea publică "Biblioteca Națională – spațiul democratic al culturii și cunoașterii", eveniment la care au participat poeta și prozatoarea Ana Blandiana, fostul ministru al Lucrărilor Publice Nicolae Noica, scriitorul Sorin Lavric, președintele Asociației Bibliotecarilor din România, Mircea Regneală, scriitorul Romulus Rusan și directorul Bibliotecii Naționale București, Elena Tîrziman. De asemenea, la eveniment a fost prezent părintele Șerbănescu, consilier cultural patriarhal, care a citit mesajul patriarhului Daniel pentru această dezbatere. Moderatorul evenimentului a fost Dan Erceanu, fost director al Bibliotecii Naționale a României.
Dezbaterea de la Biblioteca Națională a României s-a desfășurat în contextul în care, în urma "H.G. nr. 862/ 6 noiembrie 2013, o parte din spațiile destinate sălilor de lectură, depozitelor, serviciilor tehnice, birourilor, precum și spațiile destinate evenimentelor culturale, științifice, educaționale și profesionale, inclusiv spații destinate cititorilor trec în administrarea Ministerului Culturii, punând biblioteca în imposibilitatea exercitării funcțiilor sale naționale cu care a fost învestită prin Legea Bibliotecilor nr. 334/2002, cu modificările ulterioare".
Prezentă la eveniment, Elena Tîrziman, directorul Bibliotecii Naționale, a menționat că noua clădire a Bibliotecii Naționale a fost rezultatul unei investiții de care s-a ocupat Ministerul Culturii, contractul fiind realizat de minister, Biblioteca Națională având statutul de beneficiar. "Ministerul Culturii prin UMP – Unitatea de Management al Proiectului – a fost titular pe obiectivul de investiții Biblioteca Națională, dar beneficiar e Biblioteca Națională a României", a declarat directorul bibliotecii pentru MEDIAFAX.
Biblioteca Națională a României are ca misiune identificarea, dezvoltarea, organizarea, conservarea, cercetarea, comunicarea și punerea în valoare a patrimoniului documentar național, precum și a fondului Românica, ce reunește documente apărute în străinătate, referitoare la România și la poporul român, publicații ale autorilor români apărute în străinătate în orice limbă, publicații în limba română ale autorilor străini apărute în străinătate, se arată pe site-ul instituției. De asemenea, Biblioteca Națională a României organizează Depozitul Legal, principală sursă documentară în ceea ce privește cunoașterea culturii și civilizației românești și asigură accesul liber la colecțiile sale – parte esențială a memoriei poporului român – atât generației de azi, cât și celor viitoare, în scop de educare, cercetare, studiu și informare.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.