Acasă Actualitate Gripa aviara ar putea reveni la toamna

Gripa aviara ar putea reveni la toamna

DISTRIBUIȚI

In ciuda masurilor luate in focare, Romania s-ar putea confrunta cu o criza a gripei aviare in toamna acestui an, pentru ca – avertizeaza specialistii – virusul exista in continuare in natura. Purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu, a precizat, ieri, dupa sedinta Comitetului National Antiepizootic, ca o asemenea situatie ar trebui sa ne -prinda- pregatiti si a recomandat ca -pasarile din ferme si gospodarii sa fie tinute departe de pasarile salbatice-. Aceasta a mai precizat ca in domeniul sanitar-veterinar nu exista o clauza de salvgardare care ar putea sa duca automat la amanarea cu un an a aderarii Romaniei la UE. -Exista clauze de salvgardare sectoriale care pot sa aduca unele restrictii in ceea ce priveste comercializarea produselor de pui pe piata europeana-, a declarat Marinescu, adaugand ca executivul mentine un dialog continuu pe tema gripei aviare cu oficialii de la Bruxelles, marti fiindu-le trimisa acestora ultima informare privind evolutia crizei gripei aviare.

Se scormoneste si in gunoiul de grajd

Actiunile autoritatilor sanitar-veterinare se vor concentra pe zonele cel mai puternic afectate, respectiv judetele Brasov si Prahova, pentru a preveni raspandirea virusului in aceste perimetre. Expertii din cadrul ANSVSA urmau sa inceapa inca de ieri controale in 20 de focare, urmarind modul in care s-a facut dezinfectia in aceste zone, precum si calitatea substantelor dezinfectante folosite. In plus, angajati din Ministerul Administratiei si Internelor au fost solicitati sa ajute la identificarea fermelor si gospodariilor in care a ajuns gunoiul de grajd de la fermele din Codela, comercializat drept ingrasamant natural pentru legumicultura. -Autoritatile trebuie sa intervina in gospodariile in care a fost folosit gunoiul, pentru a supraveghea pasarile din locatiile respective si a dispune masurile adecvate-, a declarat Oana Marinescu, precizand ca ANSVSA va extinde supravegherea si la alte specii decat pasarile salbatice.

Tot ieri a inceput plasarea puilor-santinela in primele localitati din judetul Brasov, in care a fost identificat virusul gripei aviare – Hurez, Beclean, Feldioara, Soars, Fagaras si Vistea de Jos. Astazi, pe aceasta lista se vor adauga alte 10 localitati din Brasov. Numarul focarelor era ieri 116, iar actiunea de eutanasiere a pasarilor si prima dezinfectie a fost deja efectuata in 114 localitati.

RADET nu mai opreste apa calda in Bucuresti

Urmare a aparitiei focarelor de gripa aviara si a necesitatii ca locuitorii Capitalei sa aiba toate conditiile de igiena, RADET a anuntat ca in aceasta vara nu va mai opri apa calda pentru revizie. Secretarul general al Regiei, Mihai Popescu, a declarat, ieri, ca reparatiile anuale se vor face din mers, astfel incat nici bucurestenii sa nu aiba de suferit, iar RADET sa nu piarda banii pentru apa calda. Pana acum, revizia instalatiilor de apa calda se facea in fiecare vara si dura intre trei saptamani si o luna, lasand pe rand toate cartierele bucurestene fara apa calda la robinete.

UE ne urecheaza din nou

Philip Tod, purtatorul de cuvant al comisarului pentru sanatate si protectia consumatorilor, Markos Kiprianou, a declarat, ieri, ca oficialul european nu are informatii despre situatia din Romania in ceea ce priveste gripa aviara si ca asteapta prezentarea pe care autoritatile romane urmeaza sa o faca, vineri, cu ocazia reuniunii Comitetului Veterinar Permanent pentru Sanatatea Animala si Lantul Alimentar. Aratand ca executivul european e ingrijorat de raspandirea bolii in Romania, Tod a spus ca aceasta -e o problema nu doar pentru Romania, ci pentru Europa in ansamblu-. -In domeniul veterinar, autoritatile romane trebuie sa fie capabile sa arate ca serviciile lor indeplinesc standardele de baza ale UE si sunt in masura sa gestioneze situatii de urgenta in mod eficient si adecvat-, a avertizat Tod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.