Acasă Actualitate Gripa sezonieră atacă mai tare decât surata ei porcină

Gripa sezonieră atacă mai tare decât surata ei porcină

DISTRIBUIȚI

„Regina“ acestui sezon a fost, fără doar și poate, gripa porcină. Ce măsuri se pot lua, de unde luăm vaccinul, cine îl va produce, dar mai ales cåt ne va costa au fost subiectele preferate și tocate atåt de mass-media, cåt și de autorități. În tot acest timp, a fost uitată cu desăvårșire gripa sezonieră. Și pe nedrept, pentru că „Cenușăreasa“ a înregistrat mai multe victime în Romånia decåt a reușit să facă virusul AH1N1, potrivit datelor publicate pe site-ul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT).
Conform raportului privind evoluția săptămânală a infecțiilor respiratorii și gripei sezoniere al CPCBT, numărul celor care s-au îmbolnăvit în perioada 5.10-26.11 a fost de 293 de cazuri, dintre care 169 au necesitat internare. În ceea ce privește gripa porcină, numărul celor care au contacat acest virus în aceeași perioadă a fost de 202. Evoluția acestor viroze a fost aproximativ aceeași. Astfel, în săptămâna 5.10-11.11 au fost înregistrate 42 de cazuri de infecții respiratorii și gripă, dintre care 11 persoane au fost internate. În cazul virusului AN1N1 s-au înregistrat 8 cazuri. Ulterior, numărul celor care au contactat unul din aceste tipuri de viruși a continuat să crească nesemnificativ. Abia în săptămâna 26.10-01.11 numărul îmbolnăvirilor a „explodat“. Astfel, numărul celor care au dezvoltat o infecție respiratorie și gripă a fost de 178, în timp ce numărul celor care au contactat virusul AH1N1 a fost de 174. Cu toate acestea, „deranjul“ a fost mult mai mare. Chiar șeful Colegiului Medicilor declara în urmă cu ceva timp că i se pare suspect că pandemia de gripa a apărut exact în momentul în care se discuta despre o reducere a cotizației către Organizația Mondială a Sănătății.
Numai că „pandemia“ a avut mult mai multe ramificații. Odată cu creșterea panicii în rândul populației, a crescut și cifra de afaceri a multora. Îngroziți de acest val de gripă nouă, românii au invadat farmaciile în căutare de pastile, mănuși de unică folosință, alcool sanitar și, bineînțeles, măști de protecție. Nu a mai contat pentru nimeni faptul că la distribuitor o astfel de mască se vinde cu 20 de bani. Ca dovadă, s-au dat peste 500.000, față de nici 100.000 într-o perioadă obișnuită. De asemenea, vânzările de produse antigripale au crescut cu 55% doar în ultima săptămână. 

Cercel, agățat de minister

În ciuda faptului că Adrian Streinu-Cercel și-a anunțat marți demisia din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, acesta va rămåne și se va ocupa în continuare de măsurile contra pandemiei de gripă AH1N1, a declarat, ieri, ministrul interimar de resort, Adriean Videanu. Cu puțin timp înainte de anunțul ministrului Videanu, primul-ministru Emil Boc a declarat că l-a rugat pe Adrian Streinu-Cercel să renunțe la demisia din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății și speră că acesta va da un răspuns pozitiv.

Culmea epidemiologului

Printre cazurile noi înregistrate s-a aflat și un medic epidemiolog de la Direcția de Sănătate Publică București, care s-a văzut nevoit să stea o perioadă în carantină. Medicii sunt convinși că a contractat virusul la muncă, într-unul din focarele apărute. În total, de la apariția primelor cazuri la șfârșitul lunii mai până ieri, în România au fost înregistrate aproximativ 750 de cazuri de îmbolnăviri cu noul virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.