Liliana Sgîrcitu, administratorul firmei Ahmeya Pharm, care deconta reţete falsificate în Constanţa şi Brăila a dat mită 3000 de lei și Directoarei Direcţiei Politica Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din Ministerul Sănătății, Mihaela Udrea, arestată în luna august și trimisă marți în judecată de DNA pentru luare de mită, așa cum reiese din rechizitoriul cu care a fost sesizată instanța.
Directorul Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii, Mihaela Ela Udrea, a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul în care este acuzată că a primit mită bani şi produse cosmetice de la mai multe persoane, chiar în biroul său din minister, pentru a aviza puncte de lucru farmaceutice.
Potrivit rechizitoriului, Udrea ar fi luat mită şi de la Liliana Valentina Sgîrcitu, administratorul firmei Ahmeya Pharm, reţinută, marţi, de DIICOT și plasată în arest la domiciliu, în dosarul privind decontarea reţetelor false de medicamente pentru boli incurabile
„La data de 06 august 2015, în timp ce se afla în biroul său din cadrul Ministerului Sănătăţii (Mihaela Udrea -n.r.), a primit un plic cu bani (conţinând suma de 1.000 de lei) de la Sgîrcitu Liliana Valentina, iar în data de 27 august 2015 a primit un al doilea plic cu bani (conţinând suma de 2.000 de lei) de la aceeaşi persoană, în legătură cu atribuţiile sale de serviciu, legate de avizarea de puncte de lucru farmaceutice”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
În perioada 16.04 – 27.08.2015, inculpata Udrea Mihaela Ela a primit, în biroul său din cadrul Ministerului Sănătății, de la un număr de șase persoane, sume de bani (în total 7.500 lei și 500 de euro) și produse cosmetice, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la avizarea unor puncte de lucru farmaceutice.
În același context, la data de 27 august 2015, procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, asupra inculpatei fiind găsită suma de 2.000 lei.
Cu ocazia percheziției, în biroul inculpatei au fost găsite sume de bani totalizând suma de 4.265 lei și mai multe produse cosmetice.
În cauză, în vederea confiscării, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra tuturor sumelor care au făcut obiectul infracțiunilor de corupție reținute în sarcina inculpatei Udrea Mihaela Ela.
Dosarul decontărilor ilegale de medicamente a fost documentat timp de trei ani de procurorii DIICOT. Dosarul „mamă“ este format din 88 de volume, iar procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intrat pe fir după ce Curtea de Conturi a României a efectuat mai multe controale specifice la câteva case judeţene de asigurări de sănătate și a sesizat DIICOT în anul 2012.
Capul rețelei, un interlop arestat în prezent în altă cauză a racolat medici și angajați ai Caselor de Sănătate, constituind astfel un grup infracțional și derulând oprețiunile frauduloase prin societatea administrată de soția sa plasată acum în arest la domiciliu.
Şapte dintre inculpaţi, respectiv Mirela Boboc, dr. Mihaela Mătărîngă, asistent Alina Dragu, farmacist Andreea Baciu, dr. Eugenia Muja, dr. Elena Dumea şi Coseti Niculescu, şef Serviciu CJAS Constanţa, au primit mandate de arestare preventivă, acestea fiind emise de Tribunalul Bucureşti. Magistraţii au mai decis ca Liliana Sgîrcitu, Gela Gavrilă, Paul Creţu, Cosmin Boldeanu, Vasile Sorica şi Iolanda Serghiev să fie plasaţi în stare de arest la domiciliu.
Directorul adjunct al CJAS Constanţa, Mihaela Vrînceanu, şi Mia Maria Bănăţeanu, asistent-şef în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanţa, Secţia Nefrologie, sunt cercetate sub control judiciar.