Acasă Actualitate Horea Uioreanu, judecat pentru multiple șpăgi în rate

Horea Uioreanu, judecat pentru multiple șpăgi în rate

DISTRIBUIȚI

 

Horea Uioreanu, președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată, luni, de către procurorii DNA, pentru fapte de corupție. Alte patru persoane au fost trimise în judecată, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Astfel, Horea Uioreanu va fi judecat, la Tribunalul Cluj, pentru trei infracțiuni de luare de mită, din care două în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participației improprii ca instigator, în formă continuatăși complicitate la spălare de bani. Alături de Uioreanu au fost trimiși în judecată și oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu, precum și consilierul județean Ioan Petran.

Potrivit comunicatului DNA, a mai fost trimis în judecată în stare de libertate omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA București, pentru săvârșirea a două infracțiuni concurente de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu “a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile suma totală de 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013 – mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranșe suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcției sale, să direcționeze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanțare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unități administrativ teritorial din județul Cluj, în vederea finanțării contractelor pe care respectivele entități le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deținută de inculpatul Pogăcean Vasile”.

Potrivit procurorilor anticorupție, Uioreanu “a pretins de la inculpatul Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012 – martie 2014, în mod repetat, a primit în șapte tranșe suma totală de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcției sale, să direcționeze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plății contractelor derulate de SCC Napoca SA deținută de inculpatul Ioan Bene”

 Procurorii susțin că Horea Uioreanu și Ioan Bene întocmeau acte în fals, ca să mascheze actele de corupție.

“În încercarea de a disimula adevărata înțelegere între părți, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract și a unei facturi fiscale între una din societățile deținute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetări și Studii Calitative și Cantitative SRL. Actele respective atestă în fals o convenție comercială între cele două societăți, fiind folosite pentru a crea aparența unei plăți licite asupra unui studiu de piață – sondaj de opinie de care a beneficiat președintele Consiliului Județan Cluj, în valoare de 5.000 euro.”, se arată în rechizitoriul dosarului.

Astfel, Uioreanu “a pretins, împreună cu inculpatul Ioan Petran, consilier județean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuțiilor funcției, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre și să emită o Hotărâre de Consiliu Județean, prin care să se aprobe, în favoarea societății UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinși, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro.”

În ceea ce privește relația dintre Horea Uioreanu și omul de afaceri Vasile Pogăcean, procurorii susțin că Pogăcean i-ar fi dat cu titlu de mită lui Uioreanu aproape 135.000 de lei.

“În perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de aproximativ 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparținând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituției județene să aloce sumele vizate de omul de afaceri. După ce a primit, în avans, o primă tranșă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai și octombrie 2013, în calitate de președinte al Consiliului județean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeșul Gherlii, Câțcău, Iclod, Bonțida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune”, se mai arată în rechizitoriul dosarului.

 

Mită din modernizarea aeroportului

 

Lucrările la Aeroportul Internațional CLuj-Napoca au fost un prilej bun pentru ca Horea Uioreanu să primească de mai multe ori bani cu titlu de mită de la omul de afaceri Ioan Bene, arată procurorii DNA.

“În cursul anului 2011, a fost încheiat contractul de lucrări între Aeroportul Internațional Cluj-Napoca RA, în calitate de achizitor și asocierea SCC NAPOCA SA – SC ICCO SYSTEMS SRL- SC GEO ARC SRL, în calitate de executant, având ca obiect prima etapă de executare, finalizare și întreținerea lucrării „Pistă de decolare aterizare de 3.500 m și suprafețe de mișcare aferente” la un preț de 32.436.982,99 euro, durata contractului fiind stabilită la 3 ani, respectiv până la 5 septembrie 2014. Finanțarea investiției urma a fi asigurată din bugetul județului.”, se arată în comunicatul de presă. Pe toată durata executării contractului, acesta a fost adiționat cu 24 de acte, care i-au crescut valoarea până la 42 de milioane de euro, spun procurorii.

“Pe fondul co-interesării materiale a președintelui C.J. Cluj, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, omul de afaceri Ioan Bene deținătorul societății de construcții SC Napoca SA, a convenit cu acesta să realizeze în continuare lucrări din etapa a doua a proiectului, în sensul de a construi platforma de parcare aeronave Apron 4, în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor prin OUG 34/2006 (în lipsa oricărei documentații, licitații, contractări). Urmare a celor convenite, Ioan Bene a dispus angajaților săi construirea platformei Apron 4, lucrare ce a fost demarată la finele lunii octombrie 2013 și finalizată în luna martie 2014”, reiese din rechizitoriul dosarului.

Horea Uioreanu primea mita în tranșe, susțin procurorii anticorupție. “De asemenea, pentru a dispune alocări de resurse de la bugetul C.J. Cluj pentru plățile efectuate la lucrările de la contractul menționat, precum și pentru alte proiecte aflate în derulare, tot cu finanțare de la bugetul județean, se reține că, în perioada octombrie 2012- martie 2014, omul de afaceri Bene Ioan a remis președintelui CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin suma totală de 278.000 lei, după cum urmează: în luna octombrie 2012 suma de 100.000 lei, în martie 2013 suma de 40.000 lei, în aprilie 2013 suma de 20.00 euro (echivalent a cca. 86.000 lei), la data de 8 septembrie 2013 suma de 5.000 euro (echivalent a cca. 22.000 lei), la data de 5 octombrie 2013 suma de 20.000 lei, la data de 6 martie 2014 suma de 10.000 lei.

De asemenea, în cursul lunii mai, omul de afaceri Bene Ioan a mai remis președintelui C.J. Cluj suma de 22.320 lei (echivalent a 5.000 de euro), sumă ce a reprezentat achitarea unui contract având ca obiect un sondaj de opinie comandat de edilul județului în contextul campaniei electorale privind alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

Procurorii susțin că Uioreanu a aplicat tehnica disimulării mitei și în cazul sumelor primite de la Ioan Bene, arată procurorii.

 “Pentru a disimula mita primită, inculpatul Uioreanu Horea Dorin, la înțelegere cu Ioan Bene, a solicitat reprezentantului societății ce a efectuat sondajul de opinie, încheierea fictivă a unui contract cu SC Napocamin SRL deținută de omul de afaceri Bene Ioan, sens în care au fost întocmite în fals, contractul nr. 1.8/12.05.2014 precum și factura fiscală nr. 034/23.05.2014 ce purta asupra sumei de 22.320 lei. Practic, prin încheierea actelor false s-a încercat disimularea adevăratei convenții între părți, acte menit să ascundă adevărata natură a provenienței a banilor, cunoscând că acesta constituie obiect al infracțiunilor corelative de dare și luare de mită. La data de 9 aprilie 2014, inculpații Gabriel Radu Davidescu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA, a convenit cu inculpații Horea Dorin Uioreanu și Ioan Petran (consilier județean în cadrul CJ Cluj) remiterea sumei de 20.000 de euro, câte 10.000 euro pentru fiecare, pentru ca aceștia să inițieze și să voteze favorabil un proiect de hotărâre de CJ prin care să se aprobe înființarea și tarifarea parcării pe termen în lung în cadrul Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj Napoca. Din suma promisă, la data de 17 aprilie 2014, inculpatul Gabriel Radu Davidescu a remis celor doi suma de 10.000 euro, câte 5.000 euro pentru fiecare.”, reiese din comuncatul DNA.

Procurorii spun că în această cauză s-a instituit sechestrul și s-a indisponibilizat suma de 13.500 lei aparținând lui Horea Dorin Uioreanu , în vederea confiscării speciale. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj, în suprafață de 195 metri pătrați aparținând lui Uioreanu, până la concurența sumei de 421.300 lei, în vederea confiscării speciale.

Procurorii au mai dispus instituirea sechestrului și indisponibilizarea sumelor 4.478,88 lei și 10.000 euro aparținând inculpatului Ioan Petran în vederea confiscării speciale. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator și indisponibilizarea sumelor de 23.671,12 lei și 18.205 euro, aparținând lui Ioan Petran în vederea confiscării extinse.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.