Acasă Actualitate Iacobov si Gaurean raman in arest pentru inca 30 de zile

Iacobov si Gaurean raman in arest pentru inca 30 de zile

DISTRIBUIȚI

Omul de afaceri Corneliu Iacobov si fostul director general al RAFO Toader Gaurean isi vor petrece si urmatoarea luna in arest, dupa ce, ieri, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul inaintat de Parchetul General impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti si a dispus prelungirea mandatelor de arest cu inca 30 de zile.

La sfarsitul saptamanii trecute, Iacobov si Gaurean au fost adusi in fata instantei, procurorii solicitand prelungirea duratei arestului preventiv, dar judecatorii au considerat ca nu sunt suficiente motive pentru ca cei doi sa nu fie cercetati in stare de libertate. Decizia tribunalului a fost atacata cu recurs ce a fost judecat de Curtea de Apel. In fata instantei, cei doi arestati au sustinut ca sunt nevinovati si ca retinerea lor este doar o manevra politica menita a distruge activitatea RAFO.

In apararea sa, Iacobov le-a prezentat magistratilor o lista cu peste 1.000 de semnaturi ale unor persoane care sprijina cercetarea sa in libertate, pe motiv ca eliberarea sa nu pune in pericol ordinea publica. In sala de judecata, Corneliu Iacobov a sustinut inca o data ca faptele din acest dosar nu sunt de natura penala, ci din sfera relatiilor comerciale. In acest context, el a acuzat reprezentantii Ministerului Public ca nu au desfasurat o ancheta clara. El a pus sub semnul intrebarii corectitudinea si coerenta anchetei, in conditiile in care, potrivit declaratiilor sale in fata instantei, Ministerul Public este condus de un procuror general care a facut mai multe afirmatii contradictorii in ultima perioada. Iacobov a mai sustinut, inca o data, ca arestarea sa a fost o comanda politica si a acuzat presiunea mediatica a acestui dosar. Cu doar cateva zile inainte, aceeasi pledoarie daduse rezultate, judecatorii Tribunalului Bucuresti considerand ca probele administrate pana in prezent sunt insuficiente si ca cercetarea in libertate a lui Iacobov si Gaurean nu prezinta pericol public. Totodata, instanta a apreciat ca actele procedurale efectuate de procuror invoca un text de lege incalcat de Gaurean in incheierea contractelor comerciale si care face susceptibila aprecierea ca au fost savarsite infractiunile pentru care este cercetat. In pivinta lui Iacobov, instanta si-a mai motivat decizia prin faptul ca acesta nu are calitatea de functionar al societatii RAFO, ceea ce ridica problema daca poate sau nu poate fi subiect activ al infractiunii de delapidare. Decizia de vineri a Tribunalului Bucuresti a fost cu atat mai surprinzatoare cu cat aceeasi instanta decisese, in noaptea de 3 spre 4 martie, arestarea lui Corneliu Iacobov si a lui Toader Gaurean pentru 25 de zile, hotararea fiind luata dupa ce acestia fusesera audiati toata ziua la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Corneliu Iacobov si Toader Gaurean sunt acuzati ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 miliarde de lei, dupa ce acestia au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.