Home Actualitate Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, recunoaște în direct că PSD intoxică presa

Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, recunoaște în direct că PSD intoxică presa

DISTRIBUIŢI

Politicienii noștri mint, iar asta o știm cu toții. Cum la fel de bine știm că, nici în ruptul capului nu și-ar recunoaște, măcar ei între ei, minciunile. Totuși, pe unul dintre liderii de vază ai PSD l-a luat gura pe dinainte și, probabil că fără să vrea, a avut un moment de sinceritate uluitor: a recunoscut, în mod public, faptul că atunci când aveau nevoie, colegii lui de partid au oferit presei „știri care nu aveau nimic în comun cu realitatea”. Iar domnul respectiv nu este, nici pe departe un ageamiu într-ale politicii. Nu, el este Ilie Sârbu, ditamai vicepreședintele PSD, fost ministru al Agriculturii, dar și socru al lui Victor Ponta. Adică al încă actualului nostru premier care, în afara plagiatului care l-a făcut „celebru” în toată lumea, n-a mai reușit să se facă remarcat decât prin minciunile pe care le aruncă, și el, pe bandă rulantă.  

„Tata popa” mincinosul

Pe vremea copilăriei, atunci când bunicii ne îndemnau să nu mințim, pentru că ne taie tata popa limba, mulți dintre noi ne-am întrebat dacă „tata popa” are voie să mintă. Ei bine, abia de curând am aflat că da, are voie să mintă. Dar cu o singură condiție: „tata popa” să fie și „tata socru” al primului-ministru. Iar Ilie Sârbu este și una și alta. Licențiat în teologie, profesor și director la Seminarul Teologic Caranșebeș, dar și consilier economic la Mitropolia Banatului, Ilie Sârbu este, așadar un popă năpârlit, care a schimbat sutana cu mult mai comoda și mai eleganta haină de politician. Haină care îi dă dreptul, acum, să se plimbe nestingherit prin studiourile televiziunilor prietene, unde își dă cu părerea despre orice îi trece lui prin minte. Invitat al emisiunii „Ultima oră”, de la „România TV”, unde câțiva invitați de la partide din cadrul USL dezbăteau problema formării noului guvern, „socrul națiunii” a avut un schimb de replici pe cât de neașteptat, pe atât de instructiv cu jurnalista Liliana Ruse. Asta s-a întâmplat în jurul orei 22,30, după ce un reporter al RTv a intrat în direct și a anunțat că Mediafax tocmai a dat în exclusivitate, dar „pe surse”, o știre conform căreia UDMR va fi cooptată în structurile guvernamentale. Pusă în fața figurii mirate a lui Ilie Sârbu, Liliana Ruse a argumentat: „Este vorba despre Mediafax, o agenție foarte serioasă, care nu se aruncă aiurea să dea informații de genul ăsta fără să le verifice…” Moment în care, vicepreședintele PSD și-a pus mâna în cap mai rapid decât chelbosul din poveste: „ Ei, vreți să vă spun eu câte de-astea a dat?! ?ê?£tiri pe care i le dădeam noi și n-aveau nimic comun cu realitatea…”. A urmat un moment de uluială după care jurnalista l-a tras de limbă, încercând să-l facă să pună punctul pe I: „Adică intoxicați presa, domnule Sârbu? Recunoașteți că intoxicați presa?”. Nepricepând încă ce mare  gogomănie a scos pe gură, Sârbu a completat: „Era reciprocă intoxicarea…”. S-a prins că a dat-o de gard și că s-a vârât de bună voie în capcana vorbelor abia după ce jurnalista a insistat: „Recunoașteți în direct?! Adică recunoașteți că intoxicați?” ?ê?£i abia atunci a mormăit, încurcat, ceva ce l-a afundat și mai adânc în ridicolul unei recunoașteri nedorite:  „Ăăă, nu… Adică spunem ceea ce trebuie să spunem la un moment dat… Presa o ia ca atare, presa se lasă intoxicată de multe ori…”

Gura nătărăului adevăr grăiește

La vârsta și experiența lui politică, Ilie Sârbu nu are cum să nu fi aflat până acum că, în materie de manipulare a presei nu este nevoie să „bombardezi” cu minciuni fiecare ziar sau televiziune în parte: este suficient să intoxici doar cea mai credibilă agenție de presă, cea de la care restul mass-media preia fluxul de informații. Iar Mediafax chiar asta este. Recunoscând că partidul lui a oferit agenției „știri care i le dădeam noi și n-aveau nimic comun cu realitatea”, recunoaște aproape explicit că, în realitate, a intoxicat și restul presei.
 De fapt, se pare că „intoxicarea” este o practică des folosită de politicienii noștri. În cursul aceleiași emisiuni, dar într-un alt context, Marian Vanghele a intervenit telefonic și a spus și el, în stilul său inconfundabil, că „Președinții de partid mai sunt uneori intoxicați de colegii de partid pentru a scăpa de unii sau de alții (…) Cred ca s-ar putea sa fie ceva cu mantă”. Dar asta este o cu totul altă poveste, care se leagă de faptul că acum, în PSD, la fel ca și în PNL au început să se ascută cuțitele potrivite exact după grosimea șoriciului de pe gâtul actualilor șefi.  
Probabil că acum, Ilie Sârbu ar prefera și-și fi mușcat limba care a vorbit fără el, decât să fi recunoscut că PSD a manipulat presa prin intermediul agenției Mediafax. Iar asta pentru că, atunci când au votat USL – cu  un procent care l-ar fi umplut de invidie chiar și pe Ceaușescu, alegătorii s-au bazat, într-o mare măsură, și pe informațiile vehiculate în presă. Iar dacă la minciunile cu care se laudă acum Ilie Sârbu,  adăugăm și valurile de diversiuni ordinare pe care le-au aruncat „Antenele” lui Felix peste mințile odihnite ale majorității alegătorilor, avem exact imaginea putreziciunii acestei victorii electorale cu care se laudă acum USL.

Nicolae Bucur

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.