Acasă Actualitate Iliescu, acuzat de implicare în dosarul Becali. Babiuc: „El a dat comanda!”

Iliescu, acuzat de implicare în dosarul Becali. Babiuc: „El a dat comanda!”

DISTRIBUIȚI

Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc, a dezvăluit, in primul interviu de la ieșirea din închisoare, ca fostul președinte Ion Iliescu ar fi fost implicat in dosarul transferurilor de terenuri dintre MApN si Gigi Becali.   Babiuc și-a ispășit pedeapsa de un an cu executare, primita in dosarul pentru care si Gigi Becali încă se afla in pușcărie.
Victor Babiuc susține ca ordinul pentru a se face schimbul de terenuri intre MApN si Gigi Becali a venit direct de la Cotroceni, de la fostul șef al statului, Ion Iliescu.
“Asta a fost un dosar făcut, nu a fost un dosar rezultat ca urmare a unei activități infracționale din partea cuiva. (…) Iliescu a dat comanda. Schimbul de terenuri dintre MApN și Iliescu, la rugămintea lui Ion Iliescu (…) Unul dintre consilierii mei mi-a spus că este o rugăminte din partea lui Iliescu (…) A fost o rugăminte, nu un ordin, dar nu puteam să refuz”, precizează Babiuc in interviul acordat Realitatea TV. Babiuc n-a explicat de ce nu putea să refuze rugămințile lui Iliescu în 2007, an în care acesta nu mai era președintele României, ci doar liderul unui partid de opoziție. Declarația năucitoare a lui Babiuc arată de pat influența pe care a avut-o și probabil încă o mai are Iliescu în viața publică românească, chiar și atunci când nu face parte din structurile de putere. Slugărnicia lui Babiuc în fața lui Iliescu l-a trimis pe fostul ministru al apărării direct la închisoare, dar nimic nu pare să stea în fața dorinței politicienilor români de a-i satisface ordinele lui Ion Iliescu. Nici măcar spectrul pușcăriei.

Dosarul Terenurilor MApN

In perioada 1996-1999, in calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publica a statului din zona Voluntari (fosta Ferma Rosia), MApN a efectuat doua schimburi de terenuri cu George Becali, suprafata totala cedata acestuia in urma celor doua schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinta prejudicierea statului roman cu suma totala de 892.758 de dolari.
La vremea respectiva metrul patrat de teren in Stefanesti era evaluat la 950 lei, in timp ce terenurile detinute de Armata in Voluntari erau cotate la 53.259 lei pe metru patrat. Pentru acest schimb. Becali a fost gasit vinovat pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata.
Cioflina si Babiuc, uzand de prerogativele functiilor de conducere pe care le detineau in cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN si George Becali cu incalcarea dispozitiilor legale ce reglementeaza proprietatea publica si circulatia juridica a terenurilor, in defavoarea statului. Cei doi ar fi facut demersuri pentru grabirea finalizarii schimbului, in conditiile in care institutii ale statului si functionari din cadrul MApN implicati atrageau atentia cu privire la diferenta de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului si lipsa utilitatii terenului de la ?ê?£tefanestii de Jos pentru MApN.

A stat în celulă cu Gigi Becali

„Am stat cu Gigi Becali in celula. Mai era un om, eram trei intr-o celula de sase persoane. Faceam dus de doua ori pe saptamana, cand venea apa calda. Mancam branza si salam din ce ni se aducea de acasa. Mancarea acolo era proasta. Gigi manca mai mult din la pachetele de acasa. Arestarile din aceste dosare au vrut sa arate ca justitia isi face datoria in Romania. Mesajul este ca aceia care o ataca nu procedeaza bine, indiferent de clasa sociala din care fac parte”, a spus Babiuc,  la Realitatea TV.

Babiuc (75 de ani), fusese condamnat in mai 2013 la doi ani de inchisoare. El a fost eliberat conditionat dupa ispasirea unei treimi din pedeapsa, asa cum prevedea vechiul Cod Penal pe baza caruia fusese data sentinta, pentru persoanele cu varste de peste 60 de ani.
Noul Cod Penal, pe baza caruia au fost condamnati cei din Dosarul Transferurilor, prevede eliberarea conditionata dupa executarea a unei jumatati din pedeapsa, pentru cei de peste 60 de ani, asa cum sunt cazurile lui George Copos si Giovanni Becali.
Babiuc a fost condamnat la doi ani de închisoare in dosarul schimbului de terenuri Becali – MApN. La fel ca si Becali, a fost inchis de pe 21 mai 2013, prima oara la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Jilava si, ulterior, la Penitenciarul Gaesti de unde a fost eliberat conditionat pe 28 februarie 2014. In dosar a mai fost condamnat si fostul sef al Statului Major General, Dumitru Cioflina.
Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.