Home Actualitate În martie-aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat 16 decizii...

În martie-aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat 16 decizii definitive care confirmă deciziile ANI

DISTRIBUIŢI

 

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat, în perioada martie – aprilie, 16 decizii definitive și irevocabile prin care au fost confirmate o serie de acuzații de incompatibilitate și conflicte de interese administrative, constatate de Agenția Națională de Integritate (ANI). Într-un comunicat oferit de ANI se menționează că acele 16 decizii irevocabile au fost pronunțate în cazul a opt consilieri județeni sau locali, șase primari sau viceprimari, un director executiv și un funcționar public cu statut special. Concret, deciziile ÎCCJ au vizat șapte conflicte de interese administrative și 11 cazuri de incompatibilitate constatate de ANI.

Astfel, Corina Bulgaru, agent în cadrul Poliției Orașului Negrești (judeţul Vaslui), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30.11.2008 – 30.11.2010, tatăl său, Iulian Bîrzu, fiind comisar șef în cadrul aceleiași instituţii, astfel că cei doi s-au aflat în raporturi ierarhice directe. Iar Dumitru Buzdugă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.09.2003 – 15.05.2010, întrucât a deținut, simultan, atât această funcție dar a fost, simultan, și cenzor în cadrul mai multor societăți comerciale. Tot în stare de incompatibilitate s-a aflat și Livia Iuliana Tudorache Gomeș, care în perioada 11.09.2009 – 19.03.2010, a deținut, simultan, atât funcția de primar al comunei Sfântu Gheorghe, județul Ialomiţa, cât şi pe cea de administrator la S.C. ROMGAL INVEST S.R.L. ANI a constatat existența conflictului de interese, confirmat de ICCJ și în cazul a doi primeri. Unul dintre aceștia este Costinel Milescu, cel care în calitatea sa de primar al municipiului Oltenița, județul Călărași, a încheiat un contract de vânzare – cumpărare a unui teren de 324,35 m.p. Către S.C. M.C. SERVICE S.R.L., societate în care este asociat, iar soția lui era administrator. Cel de al doilea este Dumitru Timișag care, în calitatea sa de primar al Comunei Unțeni, a dispus angajarea soției sale în funcția de consilier personal la primărie.

La nivelul lunii mai, rata de confirmare a cazurilor instrumentate de ANI (cazuri menținute prin decizii irevocabile ale instanțelor sau prin ne-contestarea raportului de evaluare) este de 92,2 la sută în cauzele de incompatibilitate, respectiv de 89,3 la sută în cauzele referitoare la conflictele de interese. Potrivit legii, persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Conform art. 22 din Legea 176/2010, ANI sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanșarea procedurii disciplinare, precum și instanța de contencios administrativ, în vederea anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese sau incompatibilitățile.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.