Acasă Actualitate În țara lui „Doamne ferește!”: Preafericitul Daniel a inventat sfințirea cu trafaletul

În țara lui „Doamne ferește!”: Preafericitul Daniel a inventat sfințirea cu trafaletul

DISTRIBUIȚI

 

Supranumit și „Patriarhul manager”, Preafericitul Daniel s-a apucat să „modernizeze” absolut orice-i iese în fața ochilor, inclusiv vechile ritualuri ortodoxe. Mai deunăzi, Înalt Preasfinția Sa a luat parte la slujba de sfințire a noilor studiouri radio și ale Trinitas TV. Cele două sedii, atât cel al radioului cât și al televiziunii ecleziastice au fost mutate din Palatul Patriarhiei, unde erau până acum, în Centrului Social-cultural Iustin Patriarhul. Mutarea celor două sedii a fost impusă de lucrările de renovare și consolidare de la Palatului Patriarhiei care se vor încheia la sfârșitul anului 2015. Trinitas TV este postul de televiziune al Patriarhiei Române și funcționează din octombrie 2007. Este un canal religios, cultural și educațional ce emite 24 de ore pe zi. În schimb, Radio Trinitas are 51 frecvențe terestre, care acoperă peste 85 la sută din teritoriul României.

Saitul Basilica.ro, îi anunță pe credincioși că, la sfințirea noilor sedii, care sincer vorbind par să aibă o dotare tehnică de „ultim moment” la care orice televiziune care funcționează după regulile „economiei de piață” nu ar putea visa în vecii vecilor, Patriarhul Daniel, vorbind, parcă, direct din vechile ceasloave, a ținut o scurtă predică în care le-a spus „beneficiarilor” aflați de față: „Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu, ocrotirea Preasfintei Treimi și să lucrați cu bucurie, pentru că așa cum se spune la hirotonie, predica Apostolilor a fost Treimea cea deoființă și nedespărțită. Aceasta este bucuria misiunii creștine. Într-adevăr s-a făcut într-un timp scurt o lucrare importantă, mare și sperăm să fie totul funcțional. Vă dorim tuturor sănătate, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu”. Până aici, toate bune, frumoase și după după vechile tipicuri bisericești, inclusiv chestia cu „să fie totul funcțional”.

Totuși, marea surpriză a asistenței a venit în momentul în care invitații oficiali au văzut că, în locul obișnuitului buchet de busuioc sfințit, Patriarhul a preferat să stropească pereții cu un trafalet înmuiat, probabil, în aghiasmă. Numit și „Basilicum”, busuiocul este, după cum bine știe orice drept credincios, o plantă deosebit de importantă în ritualul creștin ortodox. Iar asta pentru că buchetul folosit în sfeștanii și sfințirea unor locuri sau lucruri, este purtător al harului dat de binecuvântarea preoțească. Totuși, este foarte posibil ca noi, mireni obișnuiți, să n-avem habar despre subtilitățile înscrise în sfintele cărți. Astfel că nu pricepem cu nici un chip, ce legătură ar putea exista între trafaletul cu pricina și ritualul creștin. Totuși, nu excludem posibilitatea ca Preafericitul Daniel să fi descoperit vreun verset din Biblie unde poate că se vorbește și despre vreun trefalet confecționat dintr-un burete ordinar, prelungit cu o coadă lungă din plastic. În plus, păcătoșii de noi, vrem nu vrem, ne mai punem totuși o întrebare: trafaletul acela, mânuit cu atâta dexteritate de către Preafericitul Daniel, o fi fost oare sfințit, și el, înainte de a fi fost înmuiat în agheasmă?

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.