Acasă Actualitate Inca un soldat roman a fost ucis de talibani

Inca un soldat roman a fost ucis de talibani

DISTRIBUIȚI

La numai doua luni dupa ce un militar roman a fost ucis in Irak, tara noastra sufera o noua pierdere, de data aceasta in Afganistan. Noua victima se numeste Ionel Gheorghita Dragusanu, caporal cazut la datorie, ieri, in apropiere de Kandahar. Alaturi de el, alti patru camarazi de arme au suferit rani grave. Incidentul s-a produs dupa ce vehiculul blindat in care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. Locotenentul Razvan Manoila, plutonierul Adrian Luca Micu, sergentul Costinel Slaniceanu si sergentul Laurentiu Serban au fost raniti in incident, aflandu-se la spital. Starea sergentului Slaniceanu e mai grava si se pune problema transferului sau intr-un spital din Germania. Ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, a emis un ordin prin care caporalul decedat, Ionel Gheorghita Dragusanu, a fost inaintat post-mortem la gradul de sublocotenent. Totodata, ministrul Atanasiu a decis anularea festivitatilor prilejuite de implinirea a 175 de ani de la infiintarea Muzicilor Militare, care urmau sa aiba loc maine, dar si contramandarea paradei ce urma sa aiba loc pe 25 iunie. Dragusanu este al patrulea roman care moare in Afganistan, acelasi numar de victime fiind inregistrate si in Irak.


Ieri dimineata, in jurul orei 3.00 a.m., patru blindate ale Armatei Romane se intorceau dintr-o misiune pe care o executasera in sudul Afganistanului, in apropiere de Kandahar. Primul vehicul, in care se aflau Ionel Dragusanu, Razvan Manoila, Adrian Luca Micu si Costinel Slaniceanu, a trecut peste un dispozitiv exploziv artizanal. Rezultatul: caporalul Dragusanu a murit instantaneu, iar ceilalti trei camarazi ai sai au suferit rani grave. -Dupa oprirea coloanei, comandantul patrulei impreuna cu alti doi militari s-au deplasat, conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, catre primul transportor, pentru a acorda ajutor ranitilor. Pe timpul deplasarii, sergentul Laurentiu Serban a declansat un alt dispozitiv exploziv improvizat, fiind ranit la picior-, se arata intr-un comunicat al Ministerului Apararii Nationale.

Dorea sa se intoarca acasa

Eroul cazut la datorie in desertul afgan lucra la unitatea militara din Topraisar – Constanta din 1992, era casatorit si avea o fetita de 12 ani. Din 1996, el a urmat niste cursuri de specializare si a devenit sanitar la Batalionul 341 Infanterie din aceeasi localitate. Potrivit mr. Paul Moglan – loctiitorul comandantului unitatii, militarul ucis de talibani era un om ambitios si a fost printre primii camarazi care au depus cerere de plecare in Afganistan. Mariana Dragusanu, sotia militarului, a declarat ca a vorbit cu sotul ei luni, care i-ar fi spus ca era foarte obosit si ca abia astepta sa se intoarca acasa. Caporalul trimisese bani pentru repararea casei, iar in apartamentul in care locuia se zugravea pentru a fi finalizat pana la intoarcerea lui. Mai multi soldati ai unitatii militare din Basarabi au fost mobilizati pentru ca in doua zile sa finalizeze reparatiile. Trupul neinsufletit al caporalului va fi adus, maine, la bordul unui avion care va ateriza pe Aeroportul -Mihail Kogalniceanu-.

Istorie trista in misiunile de pace

Primul militar roman care si-a pierdut viata intr-o misiune in strainatate a fost Iosif Silviu Fogoras, asasinat in noiembrie 2003 de un terorist, in apropierea unui baraj rutier in Afganistan. In acel incident a fost grav ranit si sergentul-major Mihail Anton Samuila, care, ulterior, a murit la spitalul din Bagram.

In aprilie 2005, tot in Afganistan, a fost ucis si sergentul Narcis Sonei, din Galati, iar alti doi militari au fost raniti. Cei trei erau intr-un vehicul blindat de cercetare care a trecut peste un dispozitiv exploziv.

Trupele noastre au inregistrat victime si in Irak, unde Romania are dislocate trupe de mentinere a pacii. Primele victime din Irak au fost in aprilie 2004, cand Alexandru Aron si Dan Caloeanu – agenti la firma de paza Bidepa, aflati intr-o misiune – au fost atacati cu focuri de arma. Aron a fost impuscat mortal, iar Caloeanu a fost ranit la mana dreapta. Ulterior, in noiembrie 2004, Catalin Dima, un roman inrolat in armata americana, a murit in Irak intr-un atac cu obuze de mortier.

In martie 2006, caporalul roman Lili Dobre s-a sinucis din motive necunoscute. Ultimul incident din Irak s-a petrecut in aprilie 2006, atunci cand caporalul Bogdan Hancu a murit in urma exploziei unei masini-capcana, asemenea altor trei militari italieni. Numai in Irak, trupele de coalitie au pierdut, din 2003 si pana in prezent, peste 2.600 de militari. Cele mai multe victime au fost inregistrate in randul armatei americane, care a pierdut aproape 2.400 de soldati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.