Acasă În Lume Pe scurt

Pe scurt

DISTRIBUIȚI

Acord

Premierul finlandez, Matti Vanhanen, a carui tara preia la 1 iulie presedintia semestriala a UE, si-a exprimat ieri hotararea de a obtine, pana la summitul european din decembrie, un consens privind viitoarea extindere a Uniunii.

Faliment

Profesorul universitar Vladimir Kvint, care a ocupat functia de consilier al fostului premier bulgar Simeon de Saxa-Coburg, a afirmat ca anturajul fostului sef al guvernului de la Sofia este unul corupt si a precizat ca anticipase retragerea acestuia din viata politica. Kvint, care a renuntat la functia de consilier la inceputul mandatului lui Simeon de Saxa-Coburg in fruntea guvernului, a precizat ca fostul premier se afla in stare de faliment politic.

Amenintare

O grupare afiliata retelei Al-Qaida din Irak a anuntat, ieri, ca a decis sa-i ucida pe cei patru ostatici rusi, dupa ce Moscova a respins conditiile formulate pentru eliberarea acestora – retragerea din Cecenia si eliberarea prizonierilor musulmani.

Mai optimisti

Americanii sunt mai optimisti in ceea ce priveste situatia din Irak, dupa moartea lui Abu Musab al-Zarqawi si vizita presedintelui George W. Bush la Bagdad, releva un sondaj de opinie al Institutului Pew. Majoritatea persoanelor interogate (53 la suta) apreciaza ca situatia din Irak evolueaza bine, fata de 47 la suta in aprilie si 43 la suta in martie.

Mai simplu

Ministrul italian de interne, Giuliano Amato, a anuntat ca doreste sa modifice legea imigratiei, adoptata in anul 2002, si sa propuna, in urmatoarele sase luni, restructurarea centrelor pentru imigranti ilegali. Amato vrea, de asemenea, simplificarea conditiilor de reinnoire a permiselor de sedere, tinand cont de dificultatile imigrantilor de a inchiria o locuinta cu contract legal, si scurtarea termenului pentru reintregirea familiei.

Negocieri

Partidul de stanga Smer, desemnat sa formeze noul guvern slovac, va negocia cu formatiunea politica a fostului premier Vladimir Meciar (HZDS) si cu Partidul Nationalist (SNS), de extrema dreapta, a declarat liderul grupului, Robert Fico. El a promis ca nu va interveni in procesul de adoptare a monedei unice europene, prevazuta inainte de sfarsitul deceniului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.