Home Actualitate Incompetența Ramonei Mănescu și a CIAS în operațiunile de salvare la accidentul...

Incompetența Ramonei Mănescu și a CIAS în operațiunile de salvare la accidentul aviatic. Demisia!

DISTRIBUIŢI

În goana după căutarea vinovaților pentru moartea studentei Aurelia Ion și a pilotului Adrian Iovan, toate acuzațiile s-au îndreptat cu exclusivitate asupra Ministerului de interne,  omițându-se faptul că există o instituție specializată, cu atribuții chiar de intervenție în cazul accidentelor aviatice civile, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Este vorba de Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, din subordinea Ministerului Transporturilor condus de liberala Ramona Mănescu, centru care, în baza unei Hotărâri de Guvern de anul trecut a devenit agenție specializată de intervenție. Este vorba de Hotărârea de Guvern  Nr.228 din 30.04.2013, publicată în Monitorul Oficial pe 20 mai 2013, care a intrat în vigoare la trei zile de la publicare, în care scrie cât se poate de clar la Art1, alin1 că ”Se desemnează Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) ca agenție specializată de intervenție, care are obligația să acționeze în cazul apelurilor de urgență, în situația unui accident sau incident aviatic civil”. Accidentul aviatic  de luni seara se încadrează perfect în situațiile în care trebuie să intervină CIAS conform HG 288/2013, dar nimeni nu a suflat până acum niciun cuvânt despre agenția de la Transporturi. Mai mult, alin2 al art.1 din aceea HG prevede cât se poate de clar că ”În cadrul CIAS se înființează un dispecerat de urgență permanent cu atribuții de preluare și tratare a apelurilor de urgență primite prin centrul unic pentru apeluri de urgență – 112, potrivit legislației în vigoare”. Hotărârea a fost semnată chiar de către premierul Victor Viorel Ponta și contrasemnată de toată floarea guvernului de atunci, în frunte cu miniștrii Relu Fenechiu,Daniel Chițoiu, Dan Nica, Eugen Nicolăescu și Liviu Voinea. A auzit cineva despre dispeceratul de la CIAS și despre implicarea firească, potrivit acestei HG, a Agenției în intervenția din zona Beliș? Nicio vorbă, deși apelul de la 112 trebuia să ajungă nu doar la pompieri, salvare, jandarmi și salvamontiști, ci și la dispeceratul CIAS, conform HG 288/2013, care trebuia să intervină că doar nu degeaba fusese transformată în agenție specializată în intervenție.
Pe site-ul oficial al CIAS nu se suflă o vorbă despre atribuțiile de intervenție dobândite de agenție prin HG. Într-un comunicat postat a doua zi după producerea accidentului se precizează că ” Centrul de Investigații si Analiza pentru Siguranța Aviației Civile – CIAS este singurul organism tehnic din România, specializat sa execute investigațiile privind siguranța aviației civile”. Mai departe, comunicatul curge în aceeași notă, anunțându-ne că ”CIAS este desemnat sa organizeze, sa conduca, sa coordoneze, sa controleze si sa execute investigatia privind evenimentele de aviatie civila, in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au dus la producerea acestora si sa emita recomandari pentru siguranta aviatiei civile, potrivit prevederilor Regulamentului (UE) 996 si ale art. 2 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 794/2001”. Nicio vorbă despre HG 288/2013 și despre atribuțiile de intervenție ale CIAS căpătate prin lege, atribuții care nu au fost îndeplinite, ceea ce potrivit legii penale se cheamă simplu, abuz în serviciu. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea CIAS și a Ministerului Transporturilor, dar toți responsabilii Agenției erau plecați în minister , iar la minister atât telefonul de la Biroul de presă cât și cel al purtătorului de cuvânt, Teodora Trandafir, sunau în gol.Pe bani publici, evident.
Nu știm dacă intervenția CIAS i-ar fi putut salva pe Adrian Iovan și pe Aurelia Ion, dar un lucru e clar: o instituție a statului român, plătită din bani publici, era obligată prin lege să intervină în acest accident aviatic civil și nu a făcut-o. Doamna ministru Ramona Mănescu, se impune o demisie de onoare!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.