Acasă Actualitate Înregistrat cu o mită de 10.000 de Euro, Mircea Beuran speră în...

Înregistrat cu o mită de 10.000 de Euro, Mircea Beuran speră în judecători mai drăguți

DISTRIBUIȚI

Vineri are loc un nou termen în dosarul de corupție al profesorului Mircea Beuran. Pe 13 februarie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, îl rețineau pe profesorul Mircea Beuran care îndeplinea și funcțiile de președinte al Senatului Universitar, director al Departamentului 10 Chirurgie, respectiv șef al Disciplinei Chirurgie Generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București pentru luare de mită. Beuran a fost înregistrat de medicul Carmen Haiducu atunci când îi promitea să-i înapoieze mita de 10.000 de Euro dată de aceasta pentru a obține un post de asistent universitar.

Citește și Stenograme: Beuran uitase câți bani i-a dat denunțătoarea, Sinescu greu de interceptat, Carmen Haiducu are neamuri sus-puse

”Relevante, sub aceste aspect, sunt interceptarile realizate in cauza de unde rezulta recunoasterea explicita a inculpatului (…) ca in data de …2018, a primit suma de … (…) de la …, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, in sensul de a propune scoaterea la concurs a unui post de asistent universitar pe perioada determinata in specialitatea … realizata (si) prin propunerea spre aprobare a statelor de functii, respectiv pentru a asigura castigarea acestui concurs de catre denuntatoare”, se mai arata in incheierea deciziei. A doua zi, judecătorii TMB îl arestau motivând cu severitate: „Prin acțiunile sale, inculpatul Beuran a transformat o instituție publică de prestigiu în propria „piață de desfacere”, ca sursă personală de venituri ilicite. Este de notorietate faptul că tinerii absolvenţi ai facultăţii de medicină se orientează către state membre ale Uniunii Europene care le asigură un climat normal, firesc de exercitare a profesiei, fără alte condiţionări cu excepţia celor de competenţă, astfel că judecătorul de drepturi şi libertăţi îşi exprimă convingerea, ca în viitor, prin măsuri administrative oneste să fie asigurată egalitatea de şanse pentru toţi candidaţii, fără discriminare sau alte beneficii materiale”.

Trimis în judecată și visând la o condamnare cu suspendare, Beuran a cerut strămutarea procesului de la Tribunalul București acuzând „mediatizarea excesivă a procesului”. Rețeta este și cea urmată de Liviu Dragnea care și el a beneficiat de strămutarea procesului de la Tribunalul București la Giurgiu, beneficiind de clemența judecătorilor giurgiuveni care l-au și eliberat din pușcărie.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au admis „cererea de strămutare formulată de către inc. Beuran Mircea cu privire la dosarul nr.9606/3/2020, aflat pe rolul Tribunalului București” și au anulat toate deciziile luate în dosar de judecătorii bucureșteni timp de un an și jumătate. În halucinanta motivare a deciziei, judecătorii de la CAB au apreciat că Beuran se „bucură” de o atenție nedorită a presei centrale, așa că se impune strămutarea procesului.

„Practica si doctrina au stabilit că motivele de „bănuială legitimă” care justifică strămutarea sunt reglementate sub forma unor ipoteze cu mare caracter de generalitate și nu au legătură cu situația personală a unui judecător sau a fiecărui judecător, ci reprezintă diverse împrejurări care, din cauza circumstanțelor procesului, calității părților din proces ori unor relații conflictuale locale, afectează aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe și implicit a tuturor judecătorilor care o compun: o mediatizare considerată excesivă a stării de fapt dintr-un dosar în presa locală, marea notorietate a uneia dintre părțile dosarului datorită calității acesteia, de natură să influențeze aparența de imparțialitate a judecatorilor, etc. Apreciem ca mediatizarea excesivă a cauzei si notorietatea inculpatului, sunt imprejurari de natură a afecta aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe, respectiv Tribunalul Bucuresti”.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 18 decembrie 2018, inculpatul Beuran Mircea, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit de la o persoană, medic într-o unitate spitalicească din București (martor în cauză), bani și bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, relative la ocuparea de către martor a unui post de asistent universitar pe perioadă determinată (în specialitatea chirurgie generală în cadrul U.M.F. „Carol Davila” București), îndatoriri ce puteau fi realizate de către inculpat prin oricare din actele care intrau în competența sa, în oricare din calitățile sale menționate anterior.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului, până la concurența sumei de 10.007,5 euro, asupra unui cont bancar aparținând inculpatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.