Home Actualitate Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu în...

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: Dezvelirea bustului lui Adrian Păunescu în Grădina Icoanei – un gest iresponsabil

DISTRIBUIŢI

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă dezaprobarea față de intenția Primăriei Sectorului 2 de a dezveli un bust al lui Adrian Păunescu în parcul Grădina Icoanei și cere public inițiatorilor să renunțe la acest "gest iresponsabil".

IICCMER "își exprimă dezaprobarea fermă față de această inițiativă și solicită public Primăriei Sectorului 2 să renunțe la acest gest iresponsabil", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în care se precizează că printre atribuțiile institutului se numără și "identificarea responsabililor pentru ideologia și propaganda statului totalitar, precum și evidențierea surselor intelectuale ale formării gândirii și practicilor totalitare".

Adrian Păunescu (1943 – 2010) a fost, înainte de 1989, unul dintre susținătorii dictatorului Nicolae Ceaușescu, postură din care a sprijinit regimul și ideologia comuniste. "Păunescu a fost inițiatorul și coordonatorul unor acțiuni și manifestări artistice ample prin intermediul cărora se aduceau laude deșănțate regimului comunist și conducătorului Partidului Comunist. Dincolo de contribuțiile literare – de care se vor ocupa exegeții literari – cariera publică a lui Adrian Păunescu de dinainte de 1989 a înregistrat numeroase momente în care sunt vădite accentele național-comuniste și dimensiunea apologetică", se mai spune în comunicatul IICCMER.
Institutul mai precizează că, din perspectiva sa, "cultul persoanelor care au contribuit la potențarea și la amplificarea propagandei comuniste reprezintă un act de dispreț la adresa victimelor regimului comunist".
Adrian Păunescu – născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, județul Bălți, Basarabia, în prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist și om politic. Adrian Păunescu a fost cunoscut mai ales ca poet și organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind și unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani. Adrian Păunescu a murit la începutul lunii noiembrie 2010.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.