Home Actualitate Internați-l pe Ioan Talpeș: acesta susține că Putin i-a făcut confidențe în...

Internați-l pe Ioan Talpeș: acesta susține că Putin i-a făcut confidențe în particular

DISTRIBUIŢI

Anul trecut am lansat un apel la autoritățile române să-l oprească pe iresponsabilul Talpeș de a mai bate câmpii pe la presă dar degeaba. Astăzi, papițoiul Talpeș a declarat despre situația din Ucraina la Adevărul Live că: „am avut cu domnul Putin o discuţie particulară, în care mi-a spus aşa: Domnul Talpeş, noi nu putem să acceptăm ideea că ruşii nu au aceleaşi drepturi ca ceilalţi. Drepturile au fost stabilte de Occident. Nu vrem decât să ni se aplice aceleaşi drepturi. Ruşii se gândesc că, după 1989, au fost neîndreptăţiţi”. Deci cum poate cineva să creadă că Putin a avut o discuție particulară cu Talpeș? Și cum ar putea Putin să recunoască oricui pe lumea asta că Occidentul a stabilit drepturile rușilor?

Talpeş a mai avut astfel de ieşiri de „expert” pe probleme de securitate şi cu alte ocazii, atunci când, dornic de afirmare publică, „şi-a amintit” chiar şi lucruri care nu s-au întâmplat niciodată. În 2007, cotidianul francez „Liberation” a publicat un raport al FBI referitor la activitatea celor 19 piraţi ai aerului autori ai atacurilor din 11 septembrie 2001. Jurnaliştii francezi au susţinut că egipteanul Mohammed Atta, liderul teroriştilor, avea pe lista telefoanelor folosite un număr înregistrat în România. Afirmaţie gravă, care punea România pe harta gazdelor al-Quaeda.
Atunci, Ioan Talpeş a ieşit la rampă şi a susţinut cu fermitate că ştia despre numărul de telefon românesc utilizat de Mohammed Atta. Fostul consilier prezidenţial declara că la acea vreme autorităţile au luat „măsuri informative specifice”. La câteva ore după declaraţia fulminantă a lui Ioan Talpeş, a venit însă surpriza. Postul de radio RFI România a transmis că numărul de telefon utilizat de teroristul Mohammed Atta la care se făcea referire în „Liberation” este 040.71.899.042 şi nu era număr de România, având un 0 (zero) mai puţin. Cazul spune totul despre pregătirea şi probitatea lui Talpeş, care a fost gata să bage România în rahat mondial, confirmând – din poziţia sa de fost mare consilier prezidenţial – o ştire eronată.

Asta se întâmplă când în fruntea unui serviciu de informații este pus politic un papițoi ca Ioan Talpeș. Acesta s-a apucat să dea interviuri în presă recent și să abereze Și despre închisorile CIA din România. Nu știm dacă e trădare de țară sau simplă prostie dar cineva trebuie să-l oprească pe individ. Acesta confirmă că în România a existat cel puţin o închisoare CIA, care apare în raportul despre tortura aplicată deţinuţilor, prezentat recent în faţa Congresului SUA. După ani în care politicienii locali au negat acest lucru, un fost şef al Serviciului de Informaţii Externe  vorbeşte despre un lagăr de tranzit al serviciilor secrete americane pe teritoriul României, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

Ioan Talpeş, fostul şef SIE din perioada 1992-1997, le-a declarat jurnaliştilor germani că România a găzduit, între 2003 şi 2006, CÂND EL NU MAI ERA ȘEF AL SIE, una sau două închisori CIA, în care deţinuţii erau trataţi inuman. Ulterior, închisorile ar fi fost mutate în alte ţări.

Talpeş susţine că a purtat discuţii cu oficiali CIA şi ai armatei americane despre cooperarea în domeniu, iar reprezentanţii SUA au primit acceptul de a desfăşura activităţi în anumite locuri. Fostul şef SIE afirmă că nu ştie ce făceau americanii în locurile respective, iar autorităţile nu au manifestat un interes pentru a afla astfel de lucru, tocmai pentru a-şi demonstra dispobilitatea de cooperate din postura de nou membru NATO.

De-a lungul timpului, atât preşedintele Iliescu, cât şi preşedintele Băsescu au negat că CIA ar fi avut închisori pe teritoriul României. O comisie a Parlamentului a confirmat, în 2006, în urma unei anchete, că România nu a găzduit activităţi CIA. Chiar şi după apariţia raportului despre torturile CIA, în care România era menţionată, politicienii au continuat să nege implicarea ţării noastre.

Nu e prima oară când Talpeș își amintește lucruri care nu s-au întîmplat sau când se răzbună ca prostul. Oare de ce face asta? Arată interviurile lui vreunei pițipoance doar, doar i-o arăta și ea ceva?

„Cazul Silinescu”

La o emisiune de la Realitatea la un an de la moartea generalului Silinescu, unde au participat fosilele Talpeș și Măgureanu, Talpeş „şi-a amintit” din nou – confirmat aprobator de Măgureanu- că SRI-ul ar fi acţionat în cazul generalului Silinescu documentând o întâlnire neraportată dintre acesta şi un cadru al serviciilor moscovite.  Din cunoştinţele noastre în rândurile unor cadre de vârf din SRI şi SIE, o astfel de „documentare” a pretinsei legături vinovate a generalului Silinescu cu serviciile ruseşti nu a avut loc niciodată. Spre deosebire de Talpeş şi Măgureanu, Constantin Silinescu chiar a fost un ofiţer de informaţii de nivel înalt, succesor al lui Pacepa la comanda DIE, după „defectarea” acestuia la americani.
Silinescu a fost adus la şefia DIE într-unul dintre cele mai grele momente ale unităţii şi a făcut faţă cu succes. Cariera sa a fost una clasică de agent secret al României. Silinescu a avut misiuni externe timp de 14 ani, din 1974 până în 1988, îndeplinind misiuni în Marea Britanie (între 1974 si 1978), în Cehoslovacia (între 1979 şi 1984), iar între 1984 şi 1988 el acţionând în U.R.S.S., Mongolia, Bulgaria, China, Iugoslavia, Ungaria şi Statele Unite.
Constantin Silinescu a lucrat în conducerea Centrală de Informaţii Externe (CIE), ca locţiitor şi şef de direcţie, sub coordonarea generalului Aristotel Stamatoiu, şeful spionajului românesc până în 1990. În 1991 a fost numit adjunct al directorului SIE, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi după ce la şefia SIE a fost numit Ioan Talpeş.
În 1997, generalul Silinescu a fost îndepărtat, printr-un decret prezidenţial semnat de Emil Constantinescu, şi trecut în rezervă la doar 50 de ani. După 2000, Constantin Silinescu a devenit consilierul pe probleme de siguranţă naţională al premierului Adrian Năstase.
În 2007, generalul Silinescu a încetat din viaţă, la Spitalul Clinic Fundeni, unde fusese internat în stare foarte gravă şi diagnosticat cu o boală de ficat. În încercarea de stabilire a cauzelor decesului, în mediile de informaţii s-a comentat că moartea lui Silinescu este învăluită de mister, lansându-se şi ipoteza unei otrăviri lente a generalului. Ce i-a otrăvit cu siguranţă ultimii ani ai vieţii au fost manevrele lui Talpeş, care l-a atacat neobosit pe fostul său cuscru, prin toate mijloacele posibile, operaţiune care, iată, continuă şi după moarte. Ceea ce ne face să credem că misiunea lui Talpeş nu s-a încheiat şi are obiective mai largi, de culpabilizare şi compromitere a întregului corp de cadre din informaţii care au servit alături sau împreună cu generalul Silinescu. Acest lucru este dovedit de o afirmaţie a lui Ioan Talpeş, preluată recent într-un material publicat de „New York Magazin”, potrivit căreia generalul Constantin Silinescu ar fi fost găsit vinovat de trădare, în mandatul lui Emil Constantinescu, de către o comisie special formată la ordinul preşedintelui. Potrivit lui Talpeş, generalul Silinescu, împreună cu alţi capi ai serviciilor secrete s-ar fi constituit într-un „grup de dependenţă clar estică”. Cu alte cuvinte, ex-generalul Constantin Silinescu ar fi fost membru al unui frup format din agenţi ai Rusiei, care ar fi încercat blocarea integrării României în NATO. Reporterii publicaţiei americane au omis însă să pună o întrebare elementară lui Ioan Talpeş: cum se face că România a intrat în NATO când consilier pe probleme de securitate al Guvernului României era generalul Constantin Silinescu, şi nu atunci când consilier de securitate al lui Ion Iliescu era domnia sa?
Atacul lui Talpeş la ex-generalul Constantin Silinescu pune în discuţie o problemă gravă de securitate, inclusiv la nivel NATO. Astfel, dacă ar fi adevărat că gruparea generaţiei lui Silinescu, formată din cadre de vârf ale sistemului de informaţii, ar fi dependentă de Moscova, ar însemna că România şi NATO sunt în mare primejdie, mai ales în contextul de acum, când conflictele îngheţate de la periferia NATO se dezgheaţă sub presiunea tancurilor ruseşti.

Facem din nou un apel la autoritățile române să-l oprească pe iresponsabil.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.