Acasă Actualitate Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru plasați în arest la domiciliu

Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru plasați în arest la domiciliu

DISTRIBUIȚI

Arestați în dosarul Microsoft, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și omul de afaceri Nicolae Dumitru au fost plasați în arest la domiciliu după ce au decis să colaboreze cu anchetatorii. Decizia nu e definitivă dar cel mai probabil, DNA nu o va mai contesta.

Astfel, Gabriel Sandu a explicat cum a finanțat PDL sub mandatul lui Emil Boc: „Pe întreaga perioadă a mandatului meu de ministru, am finanţat PDL cu sume lunare însumând circa 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct şefului meu, Emil Boc, primul ministru al României”, le-a spus Gabriel Sandu procurorilor, informează antena3.ro.

Gabriel Sandu a menţionat că prin finanţarea partidului a vizat obţinerea de sprijin politic şi menţinerea funcţiei de ministru. „Recunosc şi admit, de asemenea, că am acceptat să finanţez partidul şi acţiunile sale, pentru a-mi facilita sprijinul politic şi a-mi menţine funcţia de ministru dar şi poziţia în conducerea centrala PDL. Mai precis, în cazul meu, aveam de adus la partid circa 5 milioane de euro, am avansat aceşti bani din fondurile personale, legale, şi le-am recuperat parţial în modalitatea expusă de Claudiu Florică, Dorin Cocoş şi Gheorge Ştefan. Practic, eu trebuia sa particip la campania prezidenţială din 2009 cu patru milioane de euro”, a mai spus Gabriel Sandu.

Iar încrengătura devine apoi şi mai complicată, în poveste intervenind Dorin Cocoş, soţul ministrului Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, la acea vreme, şi Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ.
Referatul DNA: Dorin Cocoş a încercat să ascundă mita prin chitanţe antedatate şi un împrumut fictiv

„Ştiind că nu dispun de această sumă, Cocoş şi Ştefan, persoane interesate în derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft, mi-au propus să închei contractul în condiţiile impuse de ei cu firma susţinută de Florică şi în contrapartidă, ei să plătească la partid 2 milioane de euro şi să contribuie la campania prezidenţială cu alte două milioane de euro. Chiar şi în aceste condiţii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorală, pe care le estimez la 5 milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro”, a mai mărturisit Gabriel Sandu.

 

Conform luju.ro, Nicolae Dumitru „In ceea ce priveste relatia mea cu Bittner Alexandru, as dori sa precizez un aspect legat de faptul ca acesta, incepand cu anul 2002, a incercat prin presiuni sa-mi preia afacerea, respectiv comertul cu China, care face obiectul activitatii Niro SA. Repet, in anul 2002, am perceput mai clar aceste presiuni, care erau in forma unor controale repetate ale autoritatilor asupra afacerilor personale.

Daca nu ma insel, in anul 2003, cand dupa circa 1 an jumatate – 2 ani de controale repetate am inteles ca e vorba de presiuni exercitate de Bittner Alexandru, motiv pentru care m-am intalnit cu acesta la un restaurant din parcul Herastrau pentru a discuta problemele. Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discutii ce am avut-o cu el, mi-a dat de inteles in mod explicit ca este foarte puternic. Mi-a adus doua argumente pe care mi le aduc aminte, respectiv, un prim argument era legat de faptul ca un fost asociat de-al meu, Salitra Constantin, ar fi murit intr-un accident in ianuarie 1995, tirul implicat in accidentul acela fiind inchiriat la acel moment de catre Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul ca datorita influentei lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oras chinezesc pe o parcela de teren ce apartinea de parcul IOR. In fapt, argumentele lui Bittner Alexandru erau foarte puternice pentru mine pentru ca ambele momente la care facea referire m-au afectat foarte mult.

In fapt, doresc sa precizez ca semnasem la un anumit moment Memorandumul cu Primaria mun. Bucuresti pentru dezvoltarea acelui oras chinezesc. Repet ca, din acea discutie, coroborata cu informatiile pe care le aveam personal, din mediul de afaceri, nu numai ca Bittner Alexandru dadea de inteles ca este un om foarte puternic si are influenta asupra familiei Nastase (intelegand prin aceasta atat asupra premierului Adrian Nastase, cat si asupra sotiei acestuia, Dana Nastase), dar eram convins ca are aceasta putere de a influenta Guvernul.

Acest demers al lui Bittner Alexandru nu a fost dus la bun sfarsit si pentru faptul ca pentru a-l mai domoli in raporturile cu mine, am fost de acord ca la diferite cereri ale lui de a-i da sume de bani sa raspund pozitiv. Apreciez ca in anul 2003 de cel putin 6-7 ori, Bittner Alexandru mi-a solicitat sa-i dau sume de bani pe care, bineinteles, nu se punea problema sa le primesc inapoi. In opinia mea, e vorba de sume mici de bani, de circa 10.000-20.000 dolari pe care Bittner Alexandru mi le-a cerut si pe care eu am acceptat sa i le dau cash de obicei in urma unor intalniri pe care le aveam la un restaurant din parcul Herastrau, respectiv, la biroul acestuia situat in str. Ion Ionescu de la Brad.

Repet, experienta mea cu Bittner Alexandru a fost una destul de dura fiind nevoit sa-i dau acele sume de bani„.

Acesta a declarat despre Salitra: “Ma considera ca un fiu… Prima afacere adevarata am facut-o atunci cand m-am asociat cu colonelul Salitra si s-a construit ‘Europa’. Eu aveam 30%, iar el 70%… Dupa retragerea mea a intrat in complexul ‘Europa’ Nicu Gheara, cel despre care s-a spus ca a tocmit, ulterior, ucigasi profesionisti ca sa ma lichideze”

Constantin Salitra a fost asociatul lui Dumitru Nicolae, cei doi punand bazele complexului comercial “Europa”. Relatia acestora a fost una extrem de apropiata, dupa cum a sustinut Dumitru Nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.