Acasă Actualitate Investiţii în turism prin PNRR în Delta Dunării

Investiţii în turism prin PNRR în Delta Dunării

DISTRIBUIȚI

Cu USR la guvernare, turismul a primit o şansă reală de a se dezvolta şi de a contribui la economia României. Foştii miniştri USR Cristian Ghinea şi Claudiu Năsui au inclus în PNRR investiţii de 100 de milioane de euro. Banii vor merge către restaurarea şi promovarea a 340 de obiective turistice şi culturale din România. Cele mai multe dintre ele se află în judeţul Tulcea.

„Turismul românesc a suferit timp de 32 de ani pentru că deciziile pentru o zonă sau alta s-au luat centralizat la nivelul unui minister care nu ar trebui să existe, de către oameni care nu investeau banii lor şi nu sufereau consecinţele pentru alegerile lor. O idee centrală în PNRR este reforma prin ceea ce se numesc OMD-uri – Organizaţii de Management al Destinaţiei. Acestea ar fi constituite, precum ONG-urile, de către toţi cei interesaţi de dezvoltarea turistică a unei zone. E foarte important ca acestea să nu fie finanţate tot din banii contribuabililor sau prin taxe noi, ci prin contribuţiile asociaţilor, care să fie deduse din impozit, sub formă de credit fiscal. Astfel, decizia va pleca de la firul ierbii către centru şi, astfel, nu vom mai avea parte de aberaţii administrative sau zone uitate de autorităţile centrale”, declară Claudiu Năsui, deputat USR şi fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

„100 de milioane de euro investiţii în turism din PNRR, inclusiv în zone defavorizate din Delta Dunării şi la Roşia Montană! Salut includerea multor obiective din judeţul Tulcea, care conduce detaşat cu 52 de obiective urmând a fi restaurate şi promovate. Dintre acestea, 36 sunt gospodării tradiţionale din Jurilovca, Mahmudia, Murighiol, Caraorman, Chilia Veche şi Periprava (câte opt din fiecare localitate), urmând a fi restaurate prin linia de finanţare pentru refacerea peisajului cultural din Delta Dunării. Alte 18 gospodării tradiţionale, din Cerna şi Peceneaga, vor fi restaurate şi incluse în ruta satelor cu arhitectură tradiţională. În plus, mai multe sate vor fi incluse în traseul gastronomiei tradiţionale româneşti, fiind reprezentative pentru bucătăria hercinică şi cea deltaică. Mă bucură să văd că, pentru prima dată în 30 de ani, există un proiect real, palpabil, pentru dezvoltarea turismului în Delta Dunării. Până acum, oamenii din această zonă au auzit doar vorbe de la autorităţi, singurii care au mişcat un deget fiind antreprenorii locali din turism şi HoReCa”, declară deputata USR Denisa Neagu.

Şi judeţul Alba are foarte multe obiective care vor fi parte a noilor rute turistice şi culturale: 34 de obiective în total, din care 19 vor primi finanţare şi pentru restaurare.

O şansă a primit prin PNRR şi turismul în zona Roşia Montană, unde 8 gospodării tradiţionale vor fi restaurate şi apoi puse în circuitul turistic. Roşia Montană a fost prima localitate minieră atestată documentar de pe întregul teritoriu al României, dar era extragerii de minereu aurifer a apus. Acum, inclusă şi în Patrimoniul Mondial UNESCO, zona cu un cadru natural de o frumuseţe rară poate contribui la economia ţării prin atragerea de turişti.

USR consideră că toate judeţele ţării au potenţial turistic şi pe viitor trebuie găsite mecanisme prin care să fie dezvoltat acest domeniu.

USR îşi manifestă speranţa ca, la momentul creării Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor, toate judeţele să fie prinse în planurile de dezvoltare turistică pe termen mediu şi lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.