Home Actualitate Isteria comunicatelor creeaza panica si deruta la Ocne

Isteria comunicatelor creeaza panica si deruta la Ocne

DISTRIBUIŢI

Noile surpari care s-au produs la Ocnele Mari au creat, pe langa panica fireasca a oamenilor, un val de comunicate, unele in contradictie cu altele. In timp ce Prefectura Valcea recomanda oamenilor sa doarma linistiti, specialistii de la Societatea Nationala a Sarii recomanda Primariei din Ocnele Mari sa evacueze populatia. Ministerul Mediului, ceva mai echilibrat, avertizeaza ca, -din cauza coroziunii peretilor sondei si a cavernei principale, fenomenul de prabusire a terenului si de evacuare a saramurii poate evolua ?çcu consecinte grave si necontrolabile?ê-.

Despre ceea ce s-a petrecut in zona Campului II, IPJ Valcea a confirmat ca in preajma sondei 366 a crescut debitul saramurii in caverna, iar din aceasta cauza au fost retrase utilajele care construiau barajul. Populatia a fost iarasi alarmata, fiind oprita circulatia in zona. Marti seara, utilajele si-au realuat insa activitatea.

Directorul Societatii Nationale a Sarii, Exploatarea Ramnicu Valcea, Marius Tanasie, a trimis o instiintare Primariei Ocnele Mari, care a creat fiori populatiei, impresia fiind ca sfarsitul este aproape. -Avand in vedere ca la sonda 366 au aparut expulzari de saramura pe langa coloana de ancoraj, care s-a inclinat cu 15 grade, consideram ca exista posibilitatea unui pericol de prabusire a planseului camerei cavernei SOCON, care poate duce la deversari masive de saramura, drept pentru care solicitam luarea masurilor necesare, inclusiv alarmarea si evacuarea populatiei.-

Prefectura sfatuieste populatia sa doarma linistita

Miercuri, Prefectura Valcea trimitea presei un alt comunicat, semnat de ing. Adrian Liculescu, director general al SNS -Salrom- Bucuresti, in care se face referire la surparea care a determinat ruperea echipamentului de suprafata al sondei 366.

Lasand deoparte stilul tehnicist al redactarii comunicatului, printre masurile prevazute se numara -operatiunile de rambleere a conului de surpare, cu material provenit dintr-o cariera, proiectata pe partea nordica a Dealului Matusii-. In comunicat se mai precizeaza: -Nu exista un pericol iminent pentru producerea unor fenomene catastrofale in zona Campului II Ocnele Mari.-

Ca si cum balbaiala aceasta n-ar fi de-ajuns, cercetatorul stiintific principal de la societatea -Minesa- ICPM SA Cluj, dr. doc. Goga Tiberiu, a trimis un amplu material de analiza asupra fenomenului de la Ocnele Mari, iar printre altele, spune: -Rambleerea cu material argilos a circa 3.600.000 mc, impuscarea dirijata a planseului de siguranta sunt masuri fanteziste si deosebit de costisitoare-.

Ce spune Ministerul Apelor si Protectiei Mediului?

-Pentru ca diferenta dintre nivelul lacului existent in caverna principala – formata pe 12 septembrie 2001 – si caverna nou formata in noaptea de 21 spre 22 ianuarie este de aproximativ 20 de metri, specialistii estimeaza ca exista riscul ca in jur de 400.000 de metri cubi de saramura sa fie evacuati in paraul Sarat, afluent al Oltului, aflat in apropierea zonei afectate-, se spune intr-un comunicat difuzat pe 22 ianurie.

-Specialistii avertizeaza ca, din cauza coroziunii peretilor sondei si a cavernei principale, fenomenul de prabusire a terenului si de evacuare a saramurii poate evolua -cu consecinte grave si necontrolabile-, se precizeaza in acelasi comunicat.

Orasul Ocnele Mari este una dintre statiunile sezoniere ale judetului Valcea, asezat pe un munte de sare, in regiunea subcarpatica a Olteniei, pe dreapta Oltului. Exploatarea saramurii se face de catre EM Valcea, dar, in zona satului Teica, grav afectat de surparile de teren de anul trecut, sondele nu au mai functionat din 1993.

In noaptea de 12 spre 13 septembrie 2001, o parte a satului Teica din Ocnele Mari, judetul Valcea, s-a transformat intr-un imens crater, peste 20 de gospodarii disparand in caverna de sub localitate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.