Acasă Actualitate Iulia Motoc, Florin Streteanu și Bianca Guțan, propuși pentru funcția de judecător...

Iulia Motoc, Florin Streteanu și Bianca Guțan, propuși pentru funcția de judecător la CEDO

DISTRIBUIȚI

Comisia de selecție i-a propus, vineri, pe Iulia Motoc, Florin Streteanu și Bianca Guțan pentru funcția de judecător din partea României la CEDO, pe lista de rezervă fiind inclus Tudor Panțîru.
Ministerul Justiției a anunțat, vineri, că în urma audierii candidaților înscriși în procesul de selecție pentru funcția de judecător, în numele României, al Curții Europene a Drepturilor Omului, Comisia de selecție i-a propus pe Iulia Antonella Motoc, Bianca Andrada Guțan și Florin Streteanu. Pe lista de rezervă a fost selecționat Tudor Panțîru.
Cele două liste au fost înaintate Guvernului, pentru aprobare și transmitere către Parlament.
Lista principală, pe care sunt trecuți, în ordine alfabetică, Bianca Andrada Guțan, Iulia Antonella Motoc și Florin Streteanu, va fi înaintată Consiliului Europei de către Guvern, după obținerea avizului comisiilor juridice și pentru drepturile omului din Senat și Camera Deputaților, reunite în ședință comună.

Judecătorul român la CEDO va fi ales de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, dintre cei trei candidați propuși de Guvernul României.
Pentru funcția de judecător din partea României la CEDO a mai candidat Cristina Coteanu, aceasta susținând interviul miercuri, la Ministerul Justiției. La interviu nu au mai participat Paul Vasilescu și procurorul Codrin Miron, de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Arad, care s-au retras.
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, declara, miercuri seară, la Digi24, că dacă Iulia Motoc va fi aleasă judecător din partea României la CEDO, înseamnă că ea s-a prezentat cel mai bine, demnitarul excluzând ipoteza unui "aranjament" în favoarea acesteia.
Robert Cazanciuc a adăugat că, în opinia lui, cel care va fi ales ca judecător din partea României la CEDO se va achita cu brio de sarcini, în condițiile în care, la interviuri, candidații s-au dovedit bine pregătiți.
La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.
   Iulia Antoanella Motoc este judecător la Curtea Constituțională din 2010, ea fiind desemnată de Senat, la propunerea PDL și a grupului independenților. Motoc a absolvit în 1989 Facultatea de Drept din București, iar, pentru puțin timp, a activat ca procuror la Giurgiu, apoi timp de cinci ani a fost judecător la Judecătoria sectorului 2 București. Este doctor în etică (Universitatea din București, Facultatea de Filosofie), doctor în drept internațional public (Universitatea "Paul Cezanne" Aix-Marseille), fiind profesor la Universitatea din București, din 2002.
Bianca Guțan este doctor în drept și lucrează ca profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
Florin Streteanu deține, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultății de Drept din Universitatea "Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca.
Tudor Panțîru este judecător al Curții Constituționale din Republica Moldova și fost deputat PSD în Parlamentul României. Acesta a mai fost judecător internațional CEDO, între 1996 și 2001, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.