Acasă Actualitate Iulia Timoșenko vrea ca noul Guvern ucrainean să includă membri ai societății...

Iulia Timoșenko vrea ca noul Guvern ucrainean să includă membri ai societății civile

DISTRIBUIȚI

Fostul premier ucrainean Iulia Timoșenko insistă pentru includerea unor membri ai societății civile în viitorul Guvern de la Kiev și pentru cooptarea "tututor eroilor din Maidan" în ramura executivă a puterii, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.
"Insist ca noul Guvern să fie format din membri ai societății civile … Partidul Batkivșcina și eu personal vom insista ca tuturor eroilor din Maidan să li se dea un rol în ramura executivă", a declarat Timoșenko într-o declarație publicată de partidul său.
"Am prezentat deja aceste propuneri liderilor opoziției", a declarat ea.
"Dar devreme ce activiștii din Maidan nu s-au pronunțat, nu vreau să îi numesc. Sunt persoane care au sărit imediat în apărarea țării și care au avut o contribuție indiscutabilă și evidentă la victoria noastră. Sunt lideri influenți ai Maidan, pe care îi cunoaște toată țara și pe care îi vom susține", a declarat Timoșenko.
Pe de altă parte, ea a precizat, prin intermediul avocatului său, că nu a făcut nicio declarație privind intenția sa de a candida la alegerile prezidențiale, așa cum a anunțat presa.
"Cineva a difuzat o declarația că Iulia Volodimirivna a afirmat că va candida la președinție. Nu a fost o astfel de declarație", a precizat avocatul ei, Serhii Vlasenko, luni, pentru televiziunea publică ucraineană.
Anterior, partidul Batkivșcina a emis o declarație în care afirma că Iulia Timoșenko a cerut să nu fie luată în considerare pentru postul de premier.
Nominalizarea candidaților la președinție în Ucraina va începe la 25 februarie, a afirmat directorul Comisiei Electorale Centrale, Mihailo Ohendovski.
"Procesul electoral începe marți, 25 februarie, iar nominalizarea candidaților începe în aceeași zi. Programul pregătirilor pentru alegeri va fi postat pe site-ul de Internet al Comisiei Electorale Centrale la sfârșitul zilei de luni", a declarat Ohendovski într-un interviu acordat luni agenției Interfax Ucraina.
Comentând declarația unor politicieni cu privire la nevoia de schimbare a componenței actuale a comisiei pentru alegerile prezidențiale anticipate, Ohendovski a declarat: "Sunt încrezător că rezultatele alegerilor, care vor fi pregătite și conduse de această componență a comisiei, vor fi acceptate pe tot teritoriul Ucrainei – de la Liov la Donețk, de la Sumi la Sevastopol, ceea ceste de o importanță covârșitoare în situația politică actuală".
Pe de altă parte, fostul premier ucrainean s-a întâlnit duminică la Dnipropetrovsk cu soțul său, Oleksandr, și cu fiica sa, Evghenia. Ei au vizitat mormântul socrului fostului premier, Hennadii Timoșenko.
Întreaga familie s-a reunit la Dnipropetrovsk duminică în casa Liudmilei Telehina, mama Iuliei Timoșenko, au declarat surse apropiate de Partidul Batkivșcina. Soțul lui Timoșenko, Oleksandr, a venit cu avionul în Dnipropetrovsk duminică, de la Praga.
În cursul zilei de luni, familia intenționează să se întoarcă la Kiev.
Oleksandr Timoșenko a locuit în Cehia din ianuarie 2012 după ce a obținut azil în această țară. El a cerut în mod repetat eliberarea soției sale în conformitate cu normele Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.