Acasă Actualitate Jeffrey Franks (FMI): Presedintele Basescu a stabilit un set de masuri ambitioase...

Jeffrey Franks (FMI): Presedintele Basescu a stabilit un set de masuri ambitioase de care Romania are nevoie la momentul actual

DISTRIBUIȚI

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a afirmat vineri seara ca "presedintele Traian Basescu a stabilit un set de masuri ambitioase de care Romania are nevoie la momentul actual". Declaratia a fost facuta la finalul negocierilor purtate cu conducerea Ministerului Finantelor.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a precizat ca "nu vor fi masuri adiacente, sunt suficiente" cele anuntate de presedintele Basescu.

Reprezentantul FMI s-a dovedit insa mai rezervat in declaratii, afirmand ca "este prematur sa spun ca sunt suficiente" masurile deja anuntate, "avand in vedere ca nu am stabilit inca toate detaliile".

Oricum, el a caracterizat discutia despre situatia financiara a Romaniei, "pe baza anuntului facut de presedintele Traian Basescu", drept "foarte productiva".

Jeffrey Franks a precizat ca delegatia FMI negociaza cu autoritatile romane un pachet de 'actiuni premergatoare' si "daca toate vor fi adoptate asa cum trebuie nu va fi niciun motiv pentru amanarea" urmatoarei transe de la Fond.

Seful delegatiei nu a dorit sa dea prea multe detalii despre derularea negocierilor: "Lucram inca, echipa noastra tehnica lucreaza inca la cifre si va lucra si maine pe baza noului pachet. (…) Nu pot sa va spun ce discutam la negocieri pana cand nu incheiem negocierile", a explicat el, adaugand ca mai multe detalii vor fi oferite la conferinta de presa programata luni dimineata.

Sebastian Vladescu a spus ca a discutat cateva ore cu reprezentantii FMI despre impactul masurilor anuntate de Traian Basescu, dar evaluarile nu sunt inca definitive.

El nu a confirmat stabilirea unei tinte a deficitului de 6,7%, raspunzand, la intrebarea ziaristilor, ca "deocamdata nu stim daca e 6,7%, tinta se discuta".

"Acum lucram la partea tehnica, la masurile structurale. Exista un program de imbunatatire a administratiei publice", a adaugat el, precizand ca "probabil" vor exista si reduceri de personal in anumite zone, "la fel cum probabil vor fi si angajari" in zonele in care va fi nevoie.Si presa internationala vorbeste despre masurile de la BucurestiRomania va adopta masuri "draconice" de reducere a salariilor pentru a nu ajunge in situatia Greciei, scrie AFP, in timp ce cotidianul Financial Times comenteaza ca masurile anuntate joi de presedintele Traian Basescu vor nemultumi profund sindicatele si opozitia. Atat BBC cat si Financial Times mentioneaza, in materialul dedicat Romaniei, comparatia facuta de Traian Basescu in conferinta de presa, cand a spus despre sectorul bugetar ca este asemanator unui om de 200 de kg care sta pe umerii unuia de 50 de kg, acesta fiind economia.

"Romania, beneficiara unui important program de ajutor din partea Fondului Monetar International si a Uniunii Europene, a anuntat joi o reducere draconica a salariilor din sectorul public si a pensiilor pentru a evita un derapaj al deficitului asemanator celui cu care se confrunta Grecia", relateaza AFP.

Presa internationala explica faptul ca Romania a fost nevoita sa ia masurile de reducere a fondului de salarii cu 25 la suta si a fondului de pensii cu 15% pentru a primi urmatoarea transa a imprumutului de 20 de miliarde de euro din partea FMI.

Intr-un blog apartinand Wall Street Journal se mentioneaza faptul ca FMI a trimis un comunicat, dupa anuntul facut de presedintele Romaniei, precizand ca "acest pachet a fost dezvoltat de autoritatile romane si nu a fost propus de FMI. Echipa Fondului din Bucuresti il va analiza ca parte a discutiilor care continua".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.