Acasă Actualitate Jocuri necurate pentru controlul SIF-urilor. În rolul principal: brokerul Bogdan Juravle...

Jocuri necurate pentru controlul SIF-urilor. În rolul principal: brokerul Bogdan Juravle (II)

DISTRIBUIȚI

Într-o piață de capital atât de mică și de subdezvoltată cum este cea românească, poate fi greu de crezut că există atât de multe combinații și aranjamente. Dar tocmai dimensiunea pieței permite personajelor precum Bogdan Juravle să își facă jocurile, cu binecuvântarea tacită a autorităților care închid ochii și dosarele, ori de câte ori este nevoie.
Sistemul disfuncțional, concentrarea opiniei publice pe un număr limitat de personaje și ușurința cu care se pot manipula oamenii i-au   permis brokerului să construiască un puzzle uriaș, complex, format din multe piese. Unicitatea acestui puzzle este tocmai faptul că lipsa unei piese nu îl distruge imediat, pentru că oricând există în peisajul proximal o altă piesă care abia așteaptă să îi ia locul.
Complexitatea personajului justifică diversitatea relațiilor profesionale și umane pe care le-a creat în ultimii 15 ani. De fapt, putem împărți reprezentanții pieței de capital în 3 mari categorii: cei care au un parteneriat pe termen lung cu Juravle, început în anii de aur ai bursei și continuat până în prezent, la bine și la rău; cei care s-au intersectat cu el în activitatea lor, punctual sau tangențial; cei care doar au auzit vorbindu-se de el sau l-au cunoscut la diverse întruniri, dar care au rămas în afara cercului său de activitate.
În prima categorie găsim o gamă largă de specialiști din piață: brokeri, investitori, foști sau actuali reprezentanți ai reglementatorului, șefi de instituții, traderi, avocați, juriști sau chiar reprezentanți din media. Unii dintre ei sunt recunoscuți de piață ca „oamenii lui Juravle”, alții își fac treaba în liniște și semi-întuneric iar alții se amăgesc că au trecut neobservați în acest puzzle.
Din a doua categorie (și cea mai numeroasă) fac parte mulți dintre actorii acestei piețe. Unii și-au încheiat de mult socotelile cu faimosul broker și speră că nimeni nu va afla vreodată. Alții uită că numele lor rămâne înscris în memoria celor care află mai multe lucruri decât și-ar dori sau în rapoartele făcute de servicii sau direcții. Tot în această categorie îi putem încadra și pe cei păcăliți sau trădați de Juravle, care suferă în tăcere și își doresc ca respectivul capitol să nu iasă niciodată la iveală.
În sfârșit, în a treia categorie găsim două tipologii diferite: profesioniștii care și-au făcut treaba în liniște, fără să fie implicați în tranzacții și combinații aranjate în hoteluri obscure și fără să îi intereseze vreodată această zonă a pieței dar și cei care știu, aud, văd, sunt revoltați, dar sunt prea puțini ca să facă ceva.
?ê?£i poate ar mai fi loc și de o a patra categorie: personajele străine pieței, dar aduse în joc de Juravle, oameni de afaceri atrași de promisiunile și calculele cu multe zerouri de pe hârtie.
Un numitor comun al tuturor acestor tipologii este faptul că mulți au preferat să nu vorbească despre aceste lucruri, s-au străduit să le țină ascunse, să nu apară în public sau în presă, să nu facă și mai mult rău pieței.
Poate că, până la un anumit punct, această teorie a funcționat. Astfel de lucruri sunt specifice unei piețe mici, ușor de manipulat și controlat, unui sistem cu multe scăpări din neștiință, neputință sau rea-voință.
Dar lucrurile par să scape de sub control iar tăcerea întregii piețe nu face decât să faciliteze planurile lui Bogdan Juravle. De-a lungul anilor, au trecut neobservate zeci de tranzacții la limita legii, suspiciuni de front running, manipularea pieței, spălare de bani. Neobservate de piață și ignorate de autorități, poate că răul făcut a fost prea puțin important la acel moment.
Dar în anul 2013, după ani de zile în care piața a fost puternic scuturată de tot felul de crize, într-un moment în care se zbate într-o letargie a cărei salvare este încă departe, jocurile au depășit de mult două-trei tranzacții, căpușarea unei mici societăți sau lichidarea subită a vreunui fond.
Planul lui Juravle, susținut de echipa puternică pe care și-a format-o, de tăcerea celor cu un trecut zbuciumat și de slăbiciunea sistemului, poate avea efecte dezastruoase pentru întreaga piață. Pentru că întotdeauna este bine să îți pui ținte înalte iar micile jocuri de la butoane sunt deja expirate, sunt vizate acum puncte cheie ale acestei piețe: societăți de investiții financiare, brokeri și chiar bursa.
Da, poate că nu face bine să spunem și să scriem aceste lucruri, poate speriem piața și alungăm investitorii. Dar tocmai tăcerea și ignoranța în care piața a zăcut atâția ani au deschis calea unor indivizi ce acționează la limita legii și își urmează doar interesele personale. Poate că ar trebui să ni le asumăm, să ne depășim teama, să luptăm cu ele și să le eliminăm, ca o ultimă încercare de a avea o piață de capital normală în România.
 
Mihaela Dobrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.