Acasă Actualitate Judecatorii sunt corupti, iar instantele sunt controlate de stat

Judecatorii sunt corupti, iar instantele sunt controlate de stat

DISTRIBUIȚI

In plin scandal generat de modul in care va functiona viitorul Parchet National Anticoruptie, asupra caruia ministrul justitiei, ca parte a Executivului, va avea controlul absolut, Banca Mondiala da publicitatii un raport, intocmit anul trecut, in septembrie, in care se spune, direct, ca legile romanesti sunt adesea neclare si inconsistente din cauza ca sunt prea des schimbate, ca exista prevederi care se bat cap in cap cu alte norme in vigoare si ca procesele in Romania dureaza foarte mult. Si ca tabloul sa fie complet, in raport se mai arata ca judecatorii si instantele sunt controlate de stat.

Legi neclare si inconsistente

Intr-un raport al Bancii Mondiale, intocmit anul trecut, in septembrie, se spune ca legile romanesti sunt adesea neclare si inconsistente, din cauza ca sunt prea des schimbate, fara consultari prealabile cu partile implicate. In alte situatii exista prevederi care se bat cap in cap cu alte norme in vigoare. In acelasi raport se arata ca procesele in Romania dureaza nefiresc de mult. Un proces penal ajunge sa dureze pana la 4 ani si jumatate, iar unul civil, nu foarte complex, dureaza mai bine de doi ani. Fara sa dea exemple, deoarece marile procese au fost intens mediatizate, documentul Bancii Mondiale pune in discutie si profesionalismul judecatorilor, mai ales al celor din cadrul judecatoriilor, in cele mai multe cazuri judecatoria fiind prima instanta, adica acolo unde incepe procesul.

Judecatorii, locul doi in topul coruptiei

Coruptia generalizata este o alta problema majora. Potrivit documentului, judecatorii si procurorii sunt considerati pe locul II intr-un top al coruptiei, pe primul loc fiind vamesii. Ca lucrurile stau asa o confirma, indirect, chiar procurorul general al Romaniei, Joita Tanase, care, in momentul in care s-a vehiculat ideea ca ar putea fi demis, s-a laudat ca a adus in fata instantei o serie de judecatori corupti. Caile justitiei sunt insa foarte intortocheate, din moment ce numarul magistratilor condamnati in ultimul an nu depaseste degetele de la o mina.

Ministerul Justitiei taie si spanzura

Aspectul cel mai grav sesizat de Banca Mondiala vizeaza insa imixtiunea politicului in actul de justitie. In raportul mentionat se arata ca Ministerul Justitiei are un rol decisiv in numirea magistratilor, le evalueaza activitatea si ii sanctioneaza, are controlul asupra fondurilor ce se aloca instantelor, ca si asupra angajarii personalului in aceste institutii. Ministerul de Justitie trimite inspectori in teritoriu ca sa evalueze activitatea judecatorilor si sa cerceteze plangerile impotriva lor. Toate acestea, sustine raportul, sunt vazute ca instrumente de control asupra instantelor si implicit asupra judecatorilor. Este important pentru succesul reformelor, se mai arata in raport, ca rolul deosebit de activ al Ministerului Justitiei sa nu prejudicieze principiile fundamentale ale independentei justitiei.

Solutii

Sansele Romaniei de dezvoltare pe termen lung sunt legate de trei factori – a spus reprezentantul Bancii Mondiale in relatia cu Romania, Andrew Vorkink: un sistem juridic functional, o justitie eficienta si reducerea coruptiei. -Prin asta intelegem legi puternice, pregatite intr-o maniera transparenta, o aplicare intocmai a legilor astfel incat potentialii infractori sa stie ca vor fi prinsi, vor fi judecati si condamnati daca vor fi gasiti vinovati si o lupta activa in scopul reducerii coruptiei- – a declarat Andrew Vorkink.

-Exista mai multe modele cu privire la abordarea luptei impotriva coruptiei. Depinde de la tara la tara. In unele tari, cum ar fi SUA, procurorii sunt complet independenti, confirmati de forul legislativ, dar exista un consens in SUA ca acest model nu a functionat bine deloc, pentru ca procurorii independenti au tendinta de a deveni atat de independenti incat pot fi trasi la raspundere de oricine. Alt model foloseste sistemul normal al Parchetului. Dupa parerea noastra, aceasta abordare nu este satisfacatoare, mai ales daca exista un curent subteran puternic de coruptie-, a conchis Vorkink.

Cainii latra, caravana trece

In timp ce reprezentantul Bancii Mondiale in relatia cu Romania, Andrew Vorkink, arata cu degetul deficientele actului de justitie din Romania, in Camera Deputatilor se consuma ceea ce poate fi socotita o premiera. A fost, sustin parlamentarii, pentru prima oara in activitatea Legislativului cand absolut toate amendamentele care au figurat intr-un raport al Comisiei juridice au fost spulberate prin votul in plen al proiectului privind infiintarea Parchetului Anticoruptie. Se vede de la o posta ca miza este extraordinara, mai ales ca viitorul sef al acestei institutii va avea, cum se spune, painea si cutitul, iar Guvernul incearca sa-si ia toate garantiile ca va fi vorba de un om de incredere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.