Acasă Economic-Financiar 200 de milioane de dolari – facilitati pentru combinat

200 de milioane de dolari – facilitati pentru combinat

DISTRIBUIȚI

Facilitatile acordate combinatului Sidex, ale caror efecte directe si indirecte sunt in valoare de 200 milioane de dolari, sunt cuprinse in raportul privind ajutorul de stat, avizat de Consiliul Concurentei si transmis Comisiei Europene, care va ratifica metoda de privatizare, a declarat ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. Cei 200 milioane de dolari sunt esalonati pe cinci ani. Facilitatile, acordate pe o perioada scurta de timp, exonereaza de la plata societatea, iar dupa 24 de luni platile sunt reluate, astfel incat banii revin statului cu o perioada de amanare, dupa ce a fost dat un -respiro- societatii, a explicat ministrul.

Avizul Consiliului Concurentei nu precizeaza cat se intoarce la bugetul de stat, unde Sidex a acumulat in ultimii 10 ani o datorie de un miliard de dolari. -Pe urmatorii 4-6 ani bugetul de stat nu este prejudiciat-, a afirmat seful APAPS. -Sidex este la zi cu toate platile-, a adaugat Musetescu, care a mentionat ca, prin taxele si impozitele ce vor fi platite de societate, statul va primi mult mai mult, in urmatorii 5-7 ani, in raport cu facilitatile acordate.

Facilitatile se refera la scutirea la plata impozitului pe profit, scutirea de taxe vamale la importul de echipamente pentru investitiile asumate in contractul de privatizare, la un sistem de amanare a platii, precum si la anularea majorarilor de intarziere si a penalitatilor. A fost introdus si un sistem complicat de stingere a debitelor catre marii furnizori de energie si catre CFR Marfa, in paralel cu asanarea creantelor AVAB, prin reconversie, si cu acordarea de facilitati temporare la plata contributiilor sociale, de sanatate si pentru somaj. O -clauza in premiera- prevede ca, pe timp de cinci ani, atat investitiile, cat si facilitatile sunt garantate 100%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.