Acasă Actualitate Judecătorii vor să boicoteze alegerile prezidențiale

Judecătorii vor să boicoteze alegerile prezidențiale

DISTRIBUIȚI

Unele instanțe bucureștene au suspendat ieri ședințele de judecată, în semn de protest față de actul administrativ de retragere a sporului de stres de 50% pentru magistrați. Judecătorii susțin că protestul lor va fi pe termen nelimitat și se va ajunge chiar la boicotarea alegerilor prezidențiale. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat o serie de decizii „destul de dure“ pentru angajați, întrucåt nu poate să ceară altora să facă economii fără să dea un exemplu. Astfel, el a redus sporul ANP de la 30%, la 10% și sporul de manager public de la 55%, la 25%. Nu se mai acordă sporuri PHARE pånă ce rezultatele pozitive nu vor apărea. Predoiu a adăugat că următoarea perioadă va fi una dificilă: toată lumea trebuie să facă sacrificii, „să strångă din dinți“. Ședințele de judecată de la toate instanțele din țară vor fi suspendate, începând de astăzi, pe durată nedeterminată, acțiunile urmând să aibă loc zilnic, timp de trei ore, cu începere cel mai probabil de la ora 9.00, a declarat ieri vicepreședintele UNJR, Dragoș Călin.
Întrebat în legătură cu partea financiară a conflictului, Călin a arătat că aceasta cuprinde două părți, partea cu instanțele de judecată, care sunt subfinanțate, și a doua, legată de plata unor sporuri de 50 la sută către judecători, procurori și personalul auxiliar.
„Este o măsură destul de ciudată pentru că ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a pus în executare practic o decizie a unui recurs în interesul legii, prin emiterea unui ordin. Ordinul respectiv este încă în picioare și trebuie să-și producă efectele juridice în continuare. În continuare trebuie să fie plătite sumele respective“, a mai arătat Călin.
Reprezentanții judecătorilor din România au decis ieri să nu mai participe la procesele electorale care vor urma, a declarat reprezentantul SoJust, judecătorul Adrian Neacșu.
Judecătorii fac parte din birourile electorale, fiind desemnați prin tragere la sorți.

Predoiu dezaprobă și avertizează

Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a spus că va ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel București prin care a fost suspendat actul administrativ trimis instanțelor privind suspendarea sporului de 50% pentru magistrați.
Curtea de Apel București (CAB) a decis marți suspendarea actului administrativ emis de Ministerul Justiției prin care a fost întreruptă acordarea sporului de 50%, admițând cererea judecătorilor și a personalului auxiliar de la Tribunalul București și a procurorilor de la Parchetul Capitalei.
Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a făcut apel ieri, într-o conferință de presă, la reluarea activității de judecată, solicitându-le astfel judecătorilor și personalului auxiliar să nu mai întrerupă această activitate.
Ministrul justiției a subliniat că protestele contravin legii și Statutului magistraților. „Fac apel la magistrați, personalul auxiliar să nu mai întrerupă activitatea de judecată“, a declarat ministrul justiției.
Predoiu a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se implice activ în această problemă.
„Înainte de orice, doresc să precizez faptul că, indiferent de natura problemelor invocate, încetarea activității de judecată este contrară legii și statutului profesional al magistratului. Asigur pe protestatari că mesajul lor e receptat și le solicit să reia activitatea de judecată. Solicit CSM să se implice activ în gestionarea acestei situații alături de minister, pe măsura responsabilităților și influenței pe care o are asupra magistraților“, a declarat Predoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.