Acasă Actualitate Judecătorul Bărbuță, arestat pentru că a râvnit la mâncarea săracilor

Judecătorul Bărbuță, arestat pentru că a râvnit la mâncarea săracilor

DISTRIBUIȚI

 

Judecătorul Bogdan Bărbuță, implicat în dosarul privind decizii nelegale în cauze ce au vizat terenuri de peste 41 de hectare din Suceava, a privat mai multe persoane de alimentele necesare subzistenței, arată Curtea de Apel București, în motivarea deciziei de arestare a magistratului.

 

„Inculpatul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică a dat dovadă de apetență infracțională, persistând în săvârșirea unor infracțiuni de corupție, ajungând să pretindă și să primească atât sume de bani, cât și produse alimentare de la mai multe persoane cărora le-a exploatat starea de disperare determinată de durata excesivă a judecării unor dosare civile și pe care le-a privat de bunuri alimentare necesare subzistenței acestora”, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă pentru 24 de ore a magistratului.

 

Potrivit documentului citat, judecătorul Bogdan Bărbuță a uzat de dreptul de a nu face nicio declarație.

 

„În apărare, inculpatul Bărbuță Bogdan a arătat că, din probele aflate la dosar, nu rezultă suspiciunea rezonabilă de comitere a faptelor. Astfel, referitor la cele 69 de hotărâri, nu se precizează care au fost dispozițiile încălcate și fără a se dovedi intenția specifică faptei de abuz în serviciu. De asemenea, nu se arată care ar fi activitatea de șantaj, iar referitor la pretinderea, primirea sau acceptarea de bunuri – ciocolată, băuturi, bani – nu rezultă nicio promisiune expresă a inculpatului față de cumpărătorul de influență”, se arată în motivarea instanței.

 

Referitor la celălalt magistrat arestat în acest dosar, procurorul Dumitru Dâmbu, judecătorul de drepturi și libertăți de la CAB arată în motivarea deciziei de arestare că pe parcursul investigațiilor și cercetărilor, „a dat dovada unui comportament mult mai apropiat de cel al unei persoane preocupate de obținerea de venituri în orice fel”, de consolidarea propriei influențe în scopuri ilicite, ajungând să fie recunoscut în județul Suceava drept „autoritate supremă”, care poate soluționa în afara cadrului legal orice litigiu dintre părți și orice problemă judiciară pe care părțile o aveau.

 

Mai mult, prin avocatul său, el a spus că faptul că s-a interesat de un dosar penal care îl privea nu este de natură a-l acuza.

 

Despre cel de-al treilea suspect arestat în această cauză, respectiv omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, judecătorul care a decis privarea sa de libertate spune că el a dat dovadă de „o abilitate infracțională specifică zonei interlope”, urmărind nu doar protecția organelor judiciare în demersurile sale infracționale, dar încercând „să le implice pe acestea activ și să le deturneze de la adevăratul scop pentru care au fost create și funcționează”.

 

Judecătorul Bogdan Bărbuță, procurorul Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestați preventiv, în 23 iunie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel București, în dosarul privind decizii nelegale ale instanței în cauze ce au vizat terenuri de peste 41 de hectare.

 

Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și a fost contestată la instanța supremă, care ar putea pronunța joi o soluție în acest sens.

 

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pe numele judecătorului Bogdan Ilarion Costică Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuți, pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată (două acte materiale), complicitate la luare de mită, trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale) și complicitate la șantaj, s-a precizat într-un comunicat al DNA.

 

În același dosar a fost arestat și procurorul Dumitru Dîmbu, șeful secției Urmăriri Penale din Parchetul Tribunalului Suceava, pentru trafic de influență, complicitate la șantaj, cinci infracțiuni de favorizarea făptuitorului dintre care una în formă continuată (două acte materiale) și instigare la compromiterea intereselor justiției.

 

De asemenea, judecătorii au decis și arestarea omul de afaceri Constantin Gabril Babiuc, acesta fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată (69 acte materiale), șantaj, dare de mită, cumpărare de influență, influențarea declarațiilor și instigare la mărturie mincinoasă.

 

Procurorii îl mai acuză pe Bogdan Bărbuță că, în 15 martie 2014, ar fi primit de la o persoană o cutie de ciocolată marca Milka și o sticlă de băuturi alcoolice marca Cinzano și a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a sumei de 1.000 de euro, în schimbul intervenției pe care judecătorul a promis că o va face la un alt magistrat de la Judecătoria Rădăuți, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influență avea interes.

 

Totodată, procurorii susțin că, în intervalul 2013 – 12 martie 2014, judecătorul Bogdan Bărbuță ar fi primit de la o altă persoană suma de 500 de euro și produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), bunuri în schimbul cărora a soluționat în mod favorabil acesteia un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuți. Mai mult, judecătorul ar fi dat asigurări că va interveni pe lângă completul din cadrul Tribunalului Suceava învestit cu soluționarea recursului, pentru a menține soluția favorabilă emisă în fond.

 

Anchetatorii îl mai acuză pe Bogdan Bărbuță că, în 19 martie 2014, respectiv, 16 aprilie, ar fi primit de la o altă persoană 35 ouă și miere, precum și suma de 1.000 de euro, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuți, învestit cu soluționarea unui dosarul în care fiul cumpărătoarei de influență era reclamant.

 

De asemenea, în cursul lunii martie 2014, Bogdan Bărbuță ar fi promis unui medic stomatolog, în schimbul unor lucrări dentare neachitate, că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuți pentru a obține o soluție favorabilă într-un dosar în care medicul era pârât.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.