Acasă Actualitate Judecătorul Danileț susține că amendamentul privind obligația statului de a recupera banii...

Judecătorul Danileț susține că amendamentul privind obligația statului de a recupera banii de la judecători nu va produce mare efect

DISTRIBUIȚI

Judecătorul Cristi Danileț explică pe contul său de Facebook de ce amendamentul privind obligația statului de a recupera banii de la judecători nu va produce mare efect: „Înțeleg că deputații au votat astă noapte și un articol cu privire la răspunderea magistraților prin care vor rezolva nu știu ce deficiență de sistem. Altă prostie, și asta. Să mă explic:
Tot proiectul de modificare a legii statutului magistraților a fost justificat de informațiile apărute la mocirla.tv și site-uri de scuipat magistrații cu privire la abuzurile magistraților.
Și s-au gândit unii că aceste abuzuri pot fi stopate dacă magistratul este obligat să plătească din banii lui pentru hotărâri greșite.
Numai că oamenilor li s-a creat impresia că orice hotărâre greșită ar atrage răspunderea materială a magistraților, ceea ce ar fi o monstruozitate unică pe Glob. Așadar, doar abuzul dovedit poate duce la răspunderea magistratului, nu simpla hotărâre greșită care poate fi îndreptată doar printr-o cale de atac. Cu alte cuvinte, trebuie patru procese: unul în care să se comită abuzul, unul în care să se dovedească abuzul comis de un magistrat, unul în care omul să ceară bani de la Stat, unul în care Statul să ceară bani de la magistrat.
Revenind: acum legea prevede că cel care e victima unei erori judiciare se poate îndrepta după o anumită procedură împotriva Statului, iar Statul POATE recupera banii de la magistratul care cu rea-credință sau gravă neglijență a dat hotărârea. În modificările votate ieri seara/noaptea se prevede că Statul VA recupera, adică e obligat să introducă acțiune împotriva magistratului. Cine crede că acest lucru va produce nu știu ce efect, se înșala amarnic: o astfel de prevedere a mai fost timp de 8 ani în legislația noastră, iată dovada:
https://goo.gl/7FWakF
Și încă ceva: norma cu pricina ar fi aplicabilă doar judecătorilor, nu și procurorilor. Dar asta nu a observat nimeni, încă….
Ah, și cireașa de pe tort: dacă se descoperă după rămânerea definitivă a hotărârii că un magistrat a comis un abuz într-un proces penal, chiar dacă magistratul a fost sancționat disciplinar și ar plăti daune, dosarul nu poate fi redeschis căci…nimeni nu s-a gândit la asta până acum.”, a ascris Danileț pe Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Codul civil precizeaza la art. 1 ca daca nu exista legislatie specifica se aplica (da, de judecator) pana la urma principiile generale ale dreptului. Da, aceasta e o observatie pentru magistrati. PENTRU TOTI CEILALTI, vorba reclamei, exista .. simtul comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.