Acasă Actualitate Kurzii -picheteaza- granita Romaniei

Kurzii -picheteaza- granita Romaniei

DISTRIBUIȚI

Romania a fost pusa in postura unui stat cu probleme in gestionarea unei situatii aparent simple, cum este cea a convoiului de kurzi, care vor sa tranziteze spatiul romanesc pentru a ajunge in Bulgaria, la granita cu Turcia. Situatia este cu atat mai dificila, cu cat, joi, Ministerul de Externe dadea dovada de fermitate, anuntand ca Guvernul a decis sa nu permita accesul convoiului de autocare organizat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe motiv ca ar reprezenta -o sursa de risc pentru ordinea si linistea publica-, in acest sens existand informatii certe. In ciuda acestei pozitii, luni seara, s-a permis intrarea in Romania a unui autocar din cele sase care alcatuiesc convoiul kurd ce, joi, reprezenta -o sursa de risc-. La aceasta situatie s-a ajuns din cauza lipsei de coerenta a hotararilor luate de autoritatile bulgare, caracterizate diplomatic de Bucuresti ca fiind un -scurtcircuit-.

Sa vina kurzii, sa plece kurzii

In speta, trebuie spus ca, la 8 martie, Sofia, printr-o nota verbala, anunta Bucurestiul ca nu va permite convoiului kurd sa intre in Bulgaria. In concordanta cu aceasta nota, autoritatile romane au adoptat aceeasi pozitie, deoarece in acest caz tranzitarea Romaniei era nu numai inutila, dar mai ales periculoasa. Numai ca, luni, cand convoiul a ajuns la granita cu Romania, MAE bulgar, printr-o informtie trimisa de directorul general al acestui minister, informa MAE roman ca Sofia este dispusa sa primeasca unii kurzi, numai daca li se va face un control riguros la intrarea in Romania. In urma acestei informari si a unui astfel de control riguros, Romania a permis intrarea unui autocar cu 50 de kurzi. La doar cateva ore, MAE bulgar anunta ca s-a razgandit si ca revine la decizia initiala de a nu permite intrarea pe teritoriul Bulgariei niciunui kurd. Prea tarziu, deja autocarul cu pricina parcursese 30 de kilometri in Romania. A trebuit ca autoritatile romane sa reintoarca autocarul kurd in vama Nadlac si ca in momentul de fata sa se confrunte cu tot felul de presiuni facute atat de kurzii din afara tarii, cat si de cei din tara. Interesant mai este si faptul ca, ieri, contactand Ambasada Bulgariei la Bucuresi, ni s-a spus ca asupra decizie din 8 martie a Sofiei nu s-a revenit niciodata. Poate este un alt scurtcircuit…

Jandarmeria Romana inca mai asteapta decizia Bulgariei

Ieri, seful Jandarmeriei Romane, generalul Tudor Cearapin a declarat ca cei 250 de etnici kurzi care au sosit la vama Nadlac, luni seara, au fost opriti, in primul rand, ca urmare a refuzului Bulgariei de a-i primi, dar si a unei situatii sensibile din tara, respectiv vizita presedintelui Republicii Federale Germania, Johannes Rau.

Generalul a precizat ca Bulgaria a fost, initial, de acord ca acest convoi sa ii tranziteze teritoriul, insa, luni seara, in jurul orei 21.00, oficialitatile statului vecin au remis autoritatilor romane un fax in care precizau ca refuza sa ii primeasca pe kurzi.

-Convoiul va ramane la frontiera romano-ungara pana cand se va clarifica situatia tranzitului-, a adaugat Cearapin.

-Daca Bulgaria ii primeste, tranzitul se va derula fara probleme-, a mai spus seful Jandarmeriei, adaugand ca, in asigurarea in bune conditii a acestuia, sunt angrenati 200-250 de jandarmi.

Referitor la mitingul Asociatiei Culturale a Kurzilor Rezidenti in Romania, generalul Tudor Cearapin a precizat ca aceasta a obtinut, la data de 20 februarie, aprobare de la Primaria Capitalei pentru mitingul care ar fi trebuit sa aiba loc marti, fara ca Jandarmeria sa fie consultata.

El a adaugat ca Asociatia Culturala a Kurzilor Rezidenti in Romania a renuntat la mitingul de marti in urma unui dialog amical si a cerut sa li se asigure conditii etnicilor kurzi aflati in vama Nadlac.

-Nu a fost nici o impunere, au fost discutii amicale-, a precizat seful Jandarmeriei. -Urmeaza ca ei sa obtina o aprobare de la Primaria Capitalei pentru organizarea unui miting in Parcul Eminescu, la 31 martie. Cred ca nu vor fi probleme de manifestari violente, deaorece sunt foarte intelegatori-, a mai spus el.

Kurzii acuza Romania ca -face jocurile Turciei-

La randul lor, kurzii din Romania considera ca actiunea autoritatilor romane de a opri convoiul -Sprijin pentru limba materna- la granita este ilegala, intrucat toti cei aflati in cele sase autocare, cetateni ai tarilor din Uniunea Europeana sau ai Turciei, au actele in regula.

Fahri Aras, presedintele Comitetului Kurd din Romania, a spus ca la Arad se afla, totusi, un autocar cu aproximativ 50 de oameni, singurul lasat sa intre in tara, luni seara, precum si un microbuz cu o echipa a unui post de televiziune kurd si ca pasagerii celor doua vehicule au pasapoartele oprite de catre Politie.

Cei aproape 250 de etnici kurzi rezidenti in tari europene, sositi luni seara la Vama Nadlac, asteapta, de peste 15 ore, sa intre in Romania, pentru a-si putea continua drumul spre Turcia.

Presedintele Comitetului Kurd din Romania, o coalitie de organizatii, a spus ca -Romania face jocul Turciei- prin decizia de a stopa accesul kurzilor si ca aceasta este -o decizie nedemocratica-. Sa speram ca aceste reprosuri nu vor degenera, astfel incat de la un scurtcircuit sa ne confruntam cu un incendiu… Mai ales ca, din informatiile noastre, ieri, Bucurestiul hotarase sa nu permita convoiului kurd sa tranziteze Romania, solutia adoptata fiind aceea de a-i convinge pe acestia sa se intoarca in Occident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.