Acasă Actualitate La Alba Iulia, Legea venitului minim garantat este tratata cu dezinteres

La Alba Iulia, Legea venitului minim garantat este tratata cu dezinteres

DISTRIBUIȚI

Locuitorii municipiului Alba Iulia nu se grabesc sa isi depuna actele pentru a putea beneficia de prevederile Legii venitului minim garantat. Explicatia poate consta in faptul ca, desi sumele acordate sunt semnificativ mai mari decat ajutorul social, si conditiile impuse sunt mai multe, iar multi dintre cei care beneficiau de ajutor social nu vor mai primi bani si in baza noii legi. Reprezentantii Serviciului Social din cadrul Primariei Alba Iulia sunt de parere ca cea mai -greu de indeplinit- conditie este cea referitoare la munca. Persoanele apte de munca din cadrul familiilor pentru care se asigura venitul minim garantat vor trebui sa lucreze, la solicitarea Primariei, cel mult 72 de ore pe luna.

Multi risca sa-si piarda banii pe luna ianuarie

Autoritatile atrag atentia ca cei care au dreptul sa primeasca bani in baza noii legi si nu se prezinta sa isi depuna actele cat mai curand, vor pierde sumele care li se cuvin, cel putin pentru luna ianuarie. Potrivit articolului 4 al Legii venitului minim garantat, acesta se situeaza la 630.000 de lei pentru o persoana care locuieste singura, 1.134.000 de lei pentru familiile formate din doua persoane, 1.575.000 de lei pentru cele care au trei membri, 1.953.000 de lei pentru familiile formate din patru persoane si 2.331.000 de lei in cazul familiilor care au cinci membri.

In cazul familiilor formate din mai mult de cinci persoane, se mai adauga cate 157.500 de lei pentru fiecare persoana in plus.

Cuantumul ajutorului social se stabileste prin calcularea diferentei intre aceste sume si venitul net lunar al familiei sau persoanei singure. La stabilirea venitului net lunar al familiei se iau in considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizeaza, inclusiv cele care provin din indemnizatia de somaj, creante legale, indemnizatii cu caracter permanent, alocatii de stat pentru copii, alocatii suplimentare, burse pentru elevi si studenti, precum si ajutorul care se acorda sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu. Daca familia are in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, la stabilirea venitului net lunar se iau in considerare arenda, chiriile etc., precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea acestora, sub conditia pastrarii unei locuinte minime si a bunurilor necesare nevoilor familiale.

Cei care doresc sa beneficieze de acesti bani, inclusiv pe luna ianuarie, mai au la dispozitie doar o saptamana pentru a-si depune cererile, deoarece reprezentantii Primariei trebuie sa efectueze anchete sociale, dupa care vor solicita sumele necesare pentru achitarea banilor catre oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.