Acasă Actualitate La recensamantul din martie, romanii trebuie sa-si declare si amantele

La recensamantul din martie, romanii trebuie sa-si declare si amantele

DISTRIBUIȚI

De o importanta majora pentru tara, recensamantul este singura operatiune prin care se pot afla date reale si complete despre numarul de locuitori si structura demografica. Mai mult decat atat, recensamantul constituie sursa datelor de baza folosite de administratie pentru orientarea politicii economice si sociale a tarii. Astfel, pentru noi este o datorie civica sa completam formularele de recensamant in perioada 18-27 martie a.c. Costurile acestei operatiuni sunt destul de ridicate pentru Romania actuala (infime pentru tarile devoltate), fapt care, probabil, i-a determinat pe organizatori sa puna se foloseasca de ocazie si sa afle cat mai multe despre viata de zi cu zi a romanului, prin intrebari la care unii nu ar raspunde nici daca ar fi puse de prieteni, daramite de reprezentanti ai statului. Asadar, cetateni, faceti-va datoria, dar cu atentie!

Raspunsuri la intrebari neasteptate

Formularul care trebuie completat cuprinde 47 de intrebari, structurate in doua capitole: 20 de intrebari referitoare la locuinta si 27 de intrebari referitoare la persoana. Pentru o parte din cele 40 de intrebari, organizatorii simt ca trebuie sa intervina cu explicarea lor, altfel riscand sa ramana fara raspunsuri. Cu toate acestea, nu se explica rostul unor intrebari cum ar fi, de exemplu, cea dedicata baii, la care trebuie sa spunem daca avem cada cu dus, cada fara dus sau numai dus si unde se afla acestea. La acelasi capitol, al locuintei, intervievatul trebuie sa cunoasca neaparat -materialul de constructie al peretilor exteriori ai cladirii-, la care se pun la dispozitie cinci variante de raspuns: 1- beton armat, prefabricate din beton sau schelet din beton armat, zidarie din caramida, piatra sau inlocuitori, cu plansee din 2 – beton armat (grinzi metalice) sau 3 – lemn sau 4 – lemn (barne, bile, etc.) sau 5 – paianta, chirpici, alte materiale (PFL, valatuci etc.). Credem, fara a fi neaparat rautaciosi, ca, la astfel de intrebari, singurii care vor putea raspunde in timp util vor fi inginerii constructori si arhitectii. Noi, restul, va trebui sa ne ducem la cadastru, adica exact acolo de unde ar fi putut lua informatiile cei care au conceput formularul.

Cine este capul gospodariei?

In ceea ce priveste al doilea capitol al formularului, cel dedicat persoanei, aici lucrurile sunt cel putin la fel de complicate. Printre primele intrebari care ne-au atras atentia este cea referitoare la capul gospodariei, capitol care ar putea crea mari tensiuni in unele familii. Asta pentru ca nu se spune ce se intelege prin -cap al gospodariei-, in conditiile in care femeile pretind ca sunt egale cu barbatii, dar si in conditiile in care barbatii cu prejudecati nu vor accepta ca sotia sa fie considerata -cap de gospodarie-.

La acelasi capitol, o alta intrebare -delicata- este cea care se refera la starea civila. Ei bine, aici cetateanul trebuie sa raspunda pe deoparte la starea civila legala (necasatorit/a, casatorit/a, divortata/a, vaduv/a), iar pe de alta parte la starea civila de fapt, adica elegant spus -Persoana traieste in uniune consensuala?-. Romaneste vorbind, e vorba despre concubinaj si despre amanta. Adica, ori traiesti cu cineva, dar fara acte legale, ori esti casatorit, dar mai traiesti si cu altcineva, care iti este amanta. Si asta, in conditiile in care amenda pentru abaterea de la obligatia pastrarii confidentialitatii datelor din formular se pedepseste cu sume de maximum 15 milioane de lei, sume care nu sunt deloc prea mari pentru unii.

Acum poate ca nu este greu de inteles de ce indemnam la atentie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.