Acasă Actualitate Legende urbane care i-au înnebunit pe români din 1940 până astăzi: de...

Legende urbane care i-au înnebunit pe români din 1940 până astăzi: de la canalul în care ajungi săpun, la volga neagră și ambulanța care ne fură copiii

DISTRIBUIȚI

Noțiunea de legendă urbană a fost folosită pentru prima dată în anul 1968, de către folcloristul american Richard Dorson, care o definea ca pe o povestire modernă care nu s-a întâmplat niciodată și este povestită ca și cum ar fi fost adevărată.
Desigur că proști se nasc în fiecare zi mai spune o zicală care de data asta se pare că se întâmplă.
Dacă povestea este bine spusă, oamenii ajung să creadă toate bazaconiile și ceea ce este cel mai grav le transmit chiar și copiilor lor.

Prin 1940 a început să circule o legendă conform căreia, o grupare criminală a făcut pe străzile Capitalei pe lângă canalele oficiale niște guri false, acoperite cu capace pe care dacă ai fi călcat, cădeai direct într-un dispozitiv care te ucidea iar corpul ar fi folosit la fabricarea săpunului. Românii ocoleau cu mare atenție gurile de canal, legenda transformându-se pentru copiii lor, din anii ’70-’80 în „calci pe gura de canal, ai ghinion”.

După ce rușii au ocupat România, o volgă neagră ar fi răpit copii de pe stradă pentru a li se scoate sângele care mai apoi era injectat liderilor comuniști care ar fi rămas astfel tineri pentru totdeauna.

Prin anii ’70 în restaurantul Budapesta din Capitală, s-a zvonit că li se servea clienţilor ficat de om prăjit şi alte specialităţi având la bază organe umane. Aprovizionarea s-ar fi făcut de la morga Spitalului Militar printr-un angajat care furniza materialul.

Tot în Capitală ar circula niște autobuze fantomă: Primul este un vechi autobuz DAF, care apare noaptea, numai în jurul orei 2, pe la Rosetti circulând gol cu toate luminile stinse, pe un traseu spre Parcul Herăstrău. Cel de-al doilea caz se referă la troleibuzul 75 care circulă fără șofer pe ruta „Piaţa Rosetti-Gara de Nord”, scrisă pe o hârtie pusă în geamul din faţă.

Deși poliția a negat informația, spunând că dacă ar exista cu adevărat cazuri legate de copii răpiți, mediatizarea acestei situații ar fi făcută imediat pentru a-i pune în gardă pe părinți, oamenii cred în continuare că ambulanțele le fură copiii pentru organe.

Miercuri noaptea, scriitoarea Doina Popescu-Brăila a fost agresată de către un grup de persoane în zona Gării de Nord din Capitală, în timp ce se afla într-o maşină tip ambulanţă cu care călătorea prin ţară pentru a realiza un circuit intitulat „Salvaţi literatura”. Atacatorii au presupus că este vorba de aşa-zisa ambulanţă care fură copii, informează agerpres.ro.

„La data de 4 iulie, în jurul orei 23,30, o femeie a sesizat prin apel la 112 faptul că a fost agresată de un grup de bărbaţi, pe o stradă din sectorul 1. La faţa locului s-au deplasat cu operativitate poliţiştii Secţiei 3, iar din primele verificări s-a stabilit că femeia, care dormea într-o autospecială inscripţionată cu însemne specifice ambulanţei, staţionată în faţa unui imobil de pe raza sectorului 1, a fost lovită de cinci bărbaţi. Poliţiştii i-au identificat pe aceştia şi i-au condus la sediul Secţiei 3 Poliţie pentru audieri”, informează Biroul de presă al Poliţiei Capitalei.

Persoana vătămată a primit îngrijiri medicale de specialitate în incinta subunităţii de poliţie, dar a refuzat să fie dusă la spital.
Cu privire la vehiculul folosit de victimă, s-a stabilit că este unul privat, nu aparţine sistemului de ambulanţă şi nu are utilitate medicală, spun poliţiştii.

În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri sau alte violenţe, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, şi tragerea vinovaţilor la răspundere penală.

„Periodic în spațiul public revine mitul ambulanței negre cu care se răpesc copiii! Facem un apel ferm la toți cei care primesc astfel de mesaje: NU LE POPULARIZAȚI ȘI NU LE REDISTRIBUIȚI! Acestea sunt mesaje false și nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată. Oameni buni, AMBULANȚA NEAGRĂ NU EXISTĂ!”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne, pe Facebook.

Un mesaj similar a fost postat, tot pe pagina de socializare, și de către cei de la Poliția Română, care arată că, deși emoția ghidează comportamentul, toate afirmațiile trebuie trecute prin filtrul rațiunii.

„Nu e neagră, e albă și nu fură copii, aduce cultura în comunitate…este o simplă ambulanță casată, folosită într-un proiect cultural. MIT: O ambulanță neagră se plimbă prin oraș și răpește copii pentru a le lua organele.

ADEVĂR: În România nu au fost înregistrate astfel de cazuri. Emoția și rațiunea ne ghidează comportamentul, iar o decizie emoțională este bine să fie trecută prin filtrul rațiunii, chiar și ,,la cald”. Dacă ai văzut ceva care ți se pare suspect, sună la numărul 112, venim imediat și clarificăm situația. Ne poți sprijini prin furnizarea cât mai multor informații care vor fi transmise în timp real, din dispecerat, colegilor care vin la sesizarea pe care ai făcut-o. Te rugăm să nu distribui pe rețelele de socializare mesaje false. Acestea nu fac altceva decât să creeze o stare de panică nejustificată pentru orice părinte care își dorește tot ce-i mai bun pentru copilul său”, a scris pe Facebook Poliția Română.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.