Acasă Actualitate Liberalii pregătesc un tun imobiliar cu terenurile și clădirile TVR din Dorobanți

Liberalii pregătesc un tun imobiliar cu terenurile și clădirile TVR din Dorobanți

DISTRIBUIȚI

Într-un interviu tânguitor acordat săptămâna trecută pentru Mediafax, liberalul Claudiu Săftoiu, noul președintele-director general al TVR, se văita că SRTv are o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desființarea TVR Info și TVR Cultural, deși dureroasă, e necesară „Suntem așadar în situația în care de la început am tăiat în carne vie și din păcate lucrul acesta produce suferință, frustrare“, spune Săftoiu, precizând însă că el și actualul CA nu au venit în TVR „ca să demoleze lucrurile bune“. Adevărat grăiește Săftoiu, cu precizarea că noua conducere a TVR, emanată de USL în proporție de aproape sută la sută, când vorbește de lucruri bune se referă de fapt la afaceri bune, pregătite probabil pentru clientela flămândă a alianței. Că, deh, vorba lui Felix,  trebuie să mănânce și ei o pâine…. După ce a pierdut din audiență și prin urmare din influență, cea mai mare avere a TVR o reprezintă în acest moment zestrea imobiliară, deloc de neglijat dacă avem în vedere faptul că televiziunea română are în administrare, potrivit Legii de organizare și funcționare, 68.102 metri pătrați, chiar în buricul Capitalei, pe Calea Dorobanți nr. 191. Această zestre imobiliară este completată cu încă 12.100 metri pătrați pe Strada Moliere, din apropierea Dorobanților și cu încă vreo 2700 de metri pătrați în sectorul 1, pe str. Sergiu, unde se află autobaza instituției. Ei bine, acest uriaș potențial imobiliar din centru Bucureștilor, a fost luat la ochi de noua conducere uselistă a TVR , care a discutat despre o posibilă afacere cu terenurile și clădirile din zona Dorobanți chiar în ultima ședință a Consiliului de Administrație, desfășurată săptămâna trecută, atunci când s-a decis și desființarea TVR Cultural și a TVR Info din motive de economie.
Astfel, Hotărârea nr.106/2012, adoptată de Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune , în ședința în  care s-au analizat și s-au luat măsuri pentru redresarea economică a instituției, acordă câteva pasaje generoase și planurilor pe care noua conducere a TVR le are cu terenurile și clădirile instituției. Practic, Hotărârea arată cum se pune de un tun imobiliar la TVR pentru niște băieți deștepți, care își vor face apariția cu siguranță la momentul oportun.
La capitolul referitor la „Condiții tehnice“, Hotărârea CA al SRTV vorbește deschis despre planurile noilor stăpâni ai TVR pentru clădirile și terenurile pe care le au doar în administrare.
„Clădirile și instalațiile aferente sunt nepotrivite pentru o televiziune modernă și, datorită vechimii, sunt greu de întreținut și scump de reparat. Propunerea cea mai logică este ca SRTV să primească finanțarea unui proiect de construire a unui nou telecentru în spațiul din Pipera, urmând ca spațiile și clădirile din Calea Dorobanți și din Moliere să fie eliberate după mutarea în noul telecentru. O parte din echipamentele foarte noi (până în 3 ani vechime) ar urma să fie refolosite, iar echipamentele noi și nu foarte vechi (între 10 și 3 ani) să fie refolosite pentru actualizarea studiourilor teritoriale care au echipamente și mai vechi.“ Dovedind viziune când vine vorba de afaceri imobiliare cu bunurile statului, conducerea uselistă a TVR, sub cârmuirea liberalului Săftoiu, s-a gândit și la soluțiile finanțare pentru relocare în viitorul telecentru. Trebuie precizat că TVR deține, tot în administrare, 50 000 de metri pătrați pe șoseaua Pipera -Tunari, zonă în care noua conducere a TVR intenționează să mute sediul instituției, care trebuie construit însă în prealabil.
„Un astfel de proiect ar putea fi finanțat cu ușurință dacă SRTV ar primi în proprietate terenul și clădirile pe care acum le are în administrare, pentru a putea fi folosite la garantarea unui împrumut umbrela. Sau, ca variantă, MFIN ar putea vinde aceste proprietăți pentru a finanța proiectul din Pipera urmând ca până la finalizare SRTV să stea cu chirie în spatiile actuale. „Cu alte cuvinte, conducerea TVR s-a gândit cum să transforme într-o afacere terenurile și clădirile pe care instituția nu le are în proprietate , ci doar în administrare. Într-o primă variantă statul ar trece în proprietatea TVR terenurile și clădirile din centru Capitalei, care ulterior vor fi gajate la bancă pentru a obține banii necesari construirii telecentrului din Pipera. Următorul pas, pentru a putea plăti împrumutul, este desigur vânzarea terenurilor și clădirilor din zona Dorobanți unor băieți deștepți care vor ști să profite de această oportunitate oferită generos de conducerea liberală a TVR. Cea de-a doua variantă are în vedere vânzarea directă a terenurilor și clădirilor, banii obținuți urmând să fie folosiți ulterior la ridicarea telecentrului. Până la construirea lui, care poate dura ani, TVR ar urma să plătească chirie în spațiile pe care acum le ocupă gratis. Bună afacere, dar nu pentru TVR! Dacă cei peste 68 000 de metri pătrați din Calea Dorobanți ar fi scoși mâine la vânzare, fără clădirile aferente, statul român, nu TVR , ar încasa circa 195 de milioane de euro, un metru pătrat de teren în Dorobanți fiind cotat pe piață imobiliară la circa 3000 euro/mp.

Se sparge țeava, vinzi clădirea!

Dacă vă întrebați cumva care sunt motivele pentru care liberalii din conducerea TVR ar vrea să mute instituția din centrul Capitalei la periferie, acestea țin de domeniul absurdului și sunt menționate cu prețiozitate în Hotărârea CA al SRTV: „Clădirile sunt, cu excepția celei din Pangratti, extrem de vechi, ceea ce face un coșmar întreținerea lor. Instalațiile originale din 1968 sunt încastrate în zid, ceea ce ne obligă, ori de cate ori se sparge o țeavă, să trebuiască dărâmat zidul pentru a avea acces. Aerul condiționat este proiectat după cerințele din 1968 și are capacitatea necesară să asigure răcirea echipamentelor pentru doua canale de televiziune și patru studiouri care nu erau menite să funcționeze în regim continuu. „Cu alte cuvinte, e mai ușor să vinzi clădirile și să construiești altele decât să repari țevile, chiar și încastrate,  și să modernizezi sistemul de aer condiționat. Având o conducere cu un asemenea sistem de gândire nu e de mirare de ce TVR nu va reuși niciodată să iasă din marasmul datoriilor de zeci de milioane de euro. Poate acesta e chiar scopul pentru care au fost puși în asemenea funcții, pregătind terenul propice pentru băieții deștepți gata oricând să mai dea un tun imobiliar.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.