Acasă Actualitate Liberalul Relu Fenechiu – actor important în afacerea ilegală Palas

Liberalul Relu Fenechiu – actor important în afacerea ilegală Palas

DISTRIBUIȚI

Offshore-ul-paravan din firma lui Fene are tentacule liberale

Dezvăluirile presei privind asocierea ilegală dintre primăria Iași, condusă de pesedistul Gheorghe Nichita, și omul de afaceri Iulian Dascălu, pentru afacerea Palas, au fost în cele din urmă confirmate de justiție, Curtea de Apel Oradea dånd o decizie definitivă și irevocabilă în acest sens. Mai rămåne ca justiția să facă ordine și curățenie printre actorii acestei afaceri, mai ales că unii dintre ei sunt slujbași ai statului romån și din această poziție au aduse prejudicii importante de ordin financiar.
Deși s-a vorbit foarte mult în această afacere de primarul PSD Gheorghe Nichita  și de omul de afaceri Iulian Dascălu, o contribuție importantă la „țeapa“ Palas, așa cum a fost numită adesea de presă această afacere, o are vicepreședintele PNL Relu Fenechiu. Implicarea sa în această afacere coincide cu perioada în care bunul său prieten Călin Popescu Tăriceanu era premierul Romåniei, iar oamenii săi de casă, Cristian Adomniției (fost inginer constructor la firmele lui Fenechiu) și Tudor Chiuariu (jurist la aceleași firme), ajunseseră chiar miniștri.  În toamna lui 2007 au început manevrele prin care o suprafață de teren importantă din centrul Iașiului a ajuns, cu ajutorul lui Gheorghe Nichita și a lui Iulian Dascălu, în proprietatea lui Relu Fenechiu, cel mai important agent de influență al proiectului Palas la nivelul Guvernului.
Astfel, la 20.09.2007 s-a încheiat   Promisiunea irevocabilă de  vånzare – cumpărare autentificată sub nr. 3826, completată cu Actul adițional nr.1  din 15.07.2008, între Fundația Caritatea și SC Block Buster SRL, prin care prima  promitea să-i våndă celei de-a doua suprafața de 2348,37 mp din zona de edificare a Ansamblului Palas. Trebuie precizat că SC Block Buster SRL este o companie controlată de către omniprezentul afacerist ieșean, Iulian Dascălu.
Ulterior, prin decizia 1940 din 25.11.2008 emisă de Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile ce au aparținut unor culte religioase, s-a decis retrocedarea terenului în suprafață de 2.671 mp situat în Iași, str. Fundacul Mangirov nr. 3, către Fundația Caritatea, teren aflat la data deciziei la dispoziția Ansamblului Palas în baza contractului de asociere. Interesant este că, deși cererea de retrocedare a Fundației Caritatea pentru terenul mai sus-menționat era înregistrată încă din 04.02.2003, abia în 2008 Consiliul Local Iași a luat în discuție cererea, punând terenul, în mod ilegal, la dispoziția SC Iulius Group SRL. Suprafața de teren retrocedată Fundației Caritatea nu a fost predată către SC Iulius Group SRL, însă în mod inexplicabil, pentru acest teren s-a solicitat de către investitorul privat din cadrul asocierii Autorizația de construire nr. 639 din 29.05.2008 pentru un imobil aferent proiectului Palas, construcție deja ridicată încă de la sfârșitul anului trecut. Primăria a încălcat clar legea când a emis autorizația de construcție pe acest teren, întrucât Iulius Group nu a intrat niciodată în posesia acestui teren pentru care a solicitat autorizația de construcție. Misterul se rezolvă repede. În conținutul Autorizației de construire nr. 639 din 29.05.2008, la beneficiar este trecut  SC Palas Holding SRL, societate aparținând tot lui Iulian Dascălu.

Complicitatea Fundației Caritatea

Pentru a drege aceste manevre năucitoare cu terenuri în centrul Iașiului, Consiliul Local a adoptat Hotărârea nr. 187 din 29.04.2009 prin care se aproba schimbul de terenuri dintre Consiliul Local Iași și Fundația Caritatea, după cum urmează: terenul în suprafață de 2.671 mp aparținând Fundației Caritatea va fi transferat către Consiliul Local Iași – acesta fiind în arealul Ansamblului Palas, iar terenul în suprafață de 524,60 mp – nr. cadastral 15258/10/3 – și terenul în suprafață de 1.823,77 mp – nr. cadastral 15258/11 -, aparținând domeniului privat al Consiliului Local Iași, vor fi transferate la schimb către Fundația Caritatea. Astfel, Fundația Caritatea s-a ales cu o suprafață de teren din cadrul perimetrului Palas, dar neafectată de vreo construcție, în schimbul suprafeței de teren retrocedate și afectate deja de construcții edificate. Dulce complicitate! La data de 25.08.2009 se perfectează Contractul de schimb de terenuri autentificat sub nr. 1902 din 25.08.2009, act ce atesta schimbul de terenuri menționat în Hotărârea Consiliului Local Iași nr. 187 din 29.04.2009.

Spoiala de legalitate

Deși în aparență transferurile de terenuri  descrise mai sus par a fi legale, se ridică numeroase semne de întrebare care merită atent verificate de către procurorii anticorupție. Astfel, terenul în suprafață de 2.671 mp retrocedat Fundației Caritatea a făcut parte din arealul Ansamblului Palas în mod ilegal, deoarece la data predării terenului de la CL Iași către SC Iulius Group SRL era înregistrată o cerere de retrocedare, fapt ce interzicea în mod clar această operațiune. Tocmai de aceea s-a și semnat Promisiunea de vânzare-cumpărare din 20.09.2007, pentru ca prin retrocedarea terenului și vânzarea acestuia către o firmă controlată de Iulian Dascălu să se completeze arealul Ansamblului Palas cu un teren deținut în mod legal. Întrebarea ce se naște este cât se poate de firească: de unde știa Iulian Dascălu că acea suprafață de teren va fi cu adevărat retrocedată? Probabil îi șoptiseră bunii săi prieteni Gheorghe Nichita și Relu Fenechiu, care controlează majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local Iași. De asemenea, constituirea dreptului de servitute prin Contractul de asociere în participațiune și posibilitatea de a fi cesionat de către SC Iulius Group SRL cui va crede de cuviință demonstrează preconstituirea de căi și metode prin care părți din Ansamblul Palas să ajungă la dispoziția celor care au dat o mână importantă de ajutor în obținerea tuturor avizelor și aprobărilor necesare acoperirii ilegalităților. Mai exact, la liberalul Relu Fenechiu.

Intră în scenă SC Palas International Resort SRL a lui Relu Fenechiu

După ce a tras toate sforile la nivelul guvernului Tăriceanu pentru a obține toate avizele necesare proiectului Palas, Relu Fenechiu și-a luat și el partea leului. Astfel, la 30.12.2009 s-a semnat Antecontractul de vânzare-cumpărare între SC Block Buster SRL (Iulian Dascălu), în calitate de Promitentă Vânzătoare și SC Palas International Resort SRL (Relu Fenechiu) în calitate de Promitentă Cumpărătoare, autentificat sub nr. 1582, pentru suma de 1.000.000 EUR achitată de către SC Palas International Resort SRL în vederea înstrăinării  terenului în suprafață de 524,60 mp – nr. cadastral 15258/10/3 – și a terenului în suprafata de 1.823,77 mp. – nr. cadastral 15258/11. Cele două terenuri fuseseră cumpărate, cu o lună în urmă, mai exact pe 5.11.2009, de către firma lui Dascălu, SC Block Buster SRL, de la Fundația Caritatea, contra sumei de 993.560 EUR. Generos din fire, Dascălu face această afacere în detrimentul său, câștigând din această vânzare doar vreo 6.000 de euro.
După ce a intrat în posesia terenului, SC Palas International Resort SRL a lui Fenechiu a început să construiască pe aceste terenuri un hotel, parcări subterane și spații comerciale, construcții care justifică astfel interesul politic al liderului PNL pentru acest proiect.

Relu Fenechiu și traficul de influență

Relu Fenechiu și-a afirmat în mai multe rânduri, public, susținerea și implicarea directă în proiectul Palas, fără să-i pese că declarațiile sale miros a trafic de influență exercitat asupra unor alți politicieni, cu scopul declarat ca ansamblul Palas să obțină toate avizele de legalitate în condiții de ilegalitate. Astfel, pe  27.01.2007, Relu Fenechiu declara foarte sigur pe el la canalul de televiziune local TELE M: „aveți garanția mea că există pentru că am fost personal la Ministerul Culturii în momentul care s-a depus documentația pentru acel PUZ“, iar mai apoi „acest PUZ există, nu că este depus, pentru că depunerea documentației pentru PUZ este un fapt, iar existența acestui PUZ, care, repet pentru toți telespectatorii și pentru cei de acolo, se numește PUZ pentru zone protejate“ – încheindu-și pledoaria cu afirmația „eu consider că este un proiect bun, atât… dar dincolo de toate partea legală vă garantez că este foarte atent urmărită de factorii responsabili“.
Dacă atunci ne puteam întreba în ce calitate oficială a garantat domnul deputat Relu Fenechiu legalitatea proiectului Palas, în contextul actual aflăm interesul direct al acestuia, unul de ordin material și de afaceri.
Declarațiile lui Relu Fenechiu de la acea vreme reprezintă o gravă încălcare a dispozițiilor legale, și anume ale art.114 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției și mai grav se înscriu într-o conduită ce denotă un trafic de influență indirect, așa cum și primarul municipiului Iași – Gheorghe Nichita a „pus umărul“ la inducerea în eroare a opiniei publice, prin apariția sa în clipurile publicitare ale proiectului Palas. Se pare că în municipiul Iași, mediul politic, de orice coloratură, are un apetit ridicat față de susținerea proiectului Palas, chiar dacă aceasta se face cu încălcarea legii.

Pagubă pentru ieșeni

Mașinațiunile făcute pentru plimbarea unor suprafețe de teren aferente proiectului Palas dintr-o parte în alta, în funcție de interesele strict private ale lui Iulian Dascălu și ale lui Relu Fenechiu, prejudiciază municipalitatea ieșeană, adică pe toți locuitorii municipiului Iași, cu o sumă considerabilă de bani, estimarea fiind de ordinul milioanelor de euro, deoarece terenul pe care-l deține SC Palas International Resort SRL, pe care se edifică un hotel, spații comerciale etc., nu va aduce încasări la bugetul local, ci doar la firma lui Fenechiu.
Este limpede că ne aflăm în fața unui caz tipic de prejudiciere a municipalității ieșene prin manevre oculte și care țin strict de interesul personal al celor trei protagoniști: deputatul Relu Fenechiu, primarul municipiului Iași – pesedistul Gheorghe Nichita, și controversatul afacerist Iulian Dascălu .

Al cui e offshore-ul din afacerea lui Fenechiu?

Pentru a nu i se reproșa că el este beneficiarul final al afacerii cu terenul cumpărat cu un milion de euro de la Block Buster SRL, Relu Fenechiu a recurs la folosirea unui paravan care să fie interpus între el și Iulian Dascălu. Paravanul se numește Klartech Holdings (CY) Limited și a fost înființat, cu sediul în Limassol Cipru, pe 27 noiembrie 2009. O săptămånă mai tårziu, pe 4 decembrie, a fost înființată firma Palas International Resort, ai cărei acționari au fost Integra Business Consulting SRL (99%), adică fosta Fene Consulting SRL, controlată 96% de Relu Fenechiu și Damian Mihai Bogdan (1%). Pe 21 decembrie, în firma Palas este introdus offshore-ul-paravan Klartech Holdings Limited, care preia 74% din capitalul social de la Integra Business Consulting și 1% de la acționarul Damian Bogdan. Pe 30 decembrie, cånd firma Palas nu mai era controlată la vedere de Relu Fenechiu, are loc tranzacția cu terenurile preluate de la societatea lui Iulian Dascălu, pentru construcția hotelului și a celorlalte anexe ale lui.
Mulți sunt cei care s-au întrebat al cui este, totuși, offshore-ul cipriot și de ce s-a recurs la folosirea sa într-o afacere extrem de profitabilă? De ce ar fi renunțat Fenechiu la bucățica lui paradis, după atåta muncă depusă pe tarlaua lui Iulian Dascălu? Indiciile noastre deductive spun că n-a renunțat. Un prim indiciu că firma a rămas a lui Fenechiu este păstrarea aceluiași administrator la Palas, Damian Mihai Bogdan, după vånzarea pachetului de 75% din societate. Un alt indiciu este relația directă a reprezentantului offshore-ului cipriot cu marea familie liberală condusă de Dan Radu Rușanu & Relu Fenechiu.

Filiera Dan Radu Rușanu

Reprezentantul romån al offshore-ului Klartech Holdings Ltd este un anume Alexandru Bogdan, un bucureștean de 27 de ani cu afaceri în Iași, București și Sinaia. Așadar, Alexandru Bogdan este cel care acceptă ca Damian Mihai Bogdan să rămånă administrator la Palas. Tot el cumpără, la trei luni de la tranzacția cu terenurile de la Iuliu Dascălu, 70% din capitalul social al uneia dintre firmele lui Dan Radu Rușanu, Centru de Pregătire și Formare Profesională Internațional SRL din Sinaia. Părțile sociale achiziționate au provenit de la Internațional SA (50%) – firmă administrată de Anca Daniela Rușanu (nevasta liberalului Dan Radu Rușanu) – și de la Ana Rucsandra Rușanu (20%, fiica lui D.R. Rușanu). Că relația cu Alexandru Bogdan nu este una oarecare rezultă și din aceea că după perfectarea afacerii, sediul firmei este mutat într-una din camerele (biroul 2, etaj1) hotelului Internațional din Sinaia. Hotel care aparține familiei Rușanu. Relația de afaceri cu familia Rușanu nu se oprește aici, Alexandru Bogdan fiind implicat, patru luni mai încolo, într-o altă tranzacție de tipul arătat. Astfel, pe 26 iulie 2010, el cesionează toate părțile sociale ale firmei Bowl Alley SRL, cu sediul în Sinaia, către societatea Romtur Internațional SRL controlată și administrată de Anca Daniela Rușanu. Pånă la afacerea cu Fenechiu și Rușanu, Bogdan părea a fi un om de afaceri de mai mică anvergură, chiar dacă deținea deja controlul cåtorva firme, precum Mansio Tour, Odisso Inc. SRL și Bowl Alley SRL. Pe de altă parte, el mai figurează ca reprezentant al offshore-ului Klartech Limited înființat în Londra, dar cu sediul central la exact aceeași adresă din Cipru, ca și Klartech Holdings Limited.

Secretara lui Fenechiu intervine și ea pe vrejul relației

Prin offshore-ul Klartech Limited, reprezentantul Alexandru Bogdan mai preia controlul a două societăți. Prima dintre ele este Comity Prod Exim SRL, din București, unde deține 50% din capitalul social, alături de vasluianca Mihaela Diaconu, iar cealaltă este Profile Business Consulting SRL, firmă controlată inițial de Simona Alina Hăilă, fosta șefă de cabinet a lui Relu Fenechiu. Cedarea de către Hăilă a controlului societății (51%) Profile Business în favoarea lui Alexandru Bogdan este un nou indiciu că „reprezentantul“ reprezintă cu succes în zona liberală. Pentru a fi siguri că ne aflăm în cadrul aceleiași familii liberale, remarcăm faptul că sediul noii societăți preluate de „reprezentant“ este același cu al firmei Palas International Resort SRL, adică Nicolina 66. Cåt despre Simona Alina Hăilă, ea a fost și a rămas prelungirea firească a lui Relu Fenechiu, fie ca șef de cabinet al acestuia, fie ca reprezentant în cele patru consilii de administrație în care a fost plasată: Antibiotice SA, Construcții Feroviare Moldova SA, Fortus SA și Nicolina SA. Desigur, Hăilă a fost chiar și acționar în Fene Grup SA, chiar dacă a deținut doar 0,17% din societate.

Offshore-uri de serviciu

Referitor la offshore-urile Klartech Limited și Klartech Holdings Limited, e de presupus că ele au același patron. Primul a fost înființat în 2007 și este persoană juridică de naționalitate britanică, cu sediul social în Marea Britanie, Kemp House, 152-160 City Road, Londra, ECIV 2NX, înregistrată sub nr. 6360506 din data de 04.09.2007, în Registrul Companiilor din Anglia și Țara Galilor, avånd sediul administrației centrale în Cipru, Limassol, P.C. 3082, strada Agias Fylaxeos & Zinonos Rossidi nr. 2, etaj 1, fiind înregistrată la Registrul Comerțului din Republica Cipru sub nr. AE 2308 din data de 21.09.2007. Firma este reprezentată prin Bogdan Alexandru. Al doilea offshore, Klartech Holdings Limited, are exact aceeași adresă din Cipru și este reprezentat de aceeași persoană, adică Alexandru Bogdan. Primul offshore a mai făcut un pui cu nume asemănător, la București, Klartech Development SRL. Deși a fost înființată în iulie 2009, avea ca administrator pe același Alexandru Bogdan și ca obiect de activitate „dezvoltarea imobiliară“, firma nu a fost folosită în proiectul Palas. Deocamdată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.