Acasă Actualitate Franța a blocat raportul tehnic privind aderarea României la Schengen

Franța a blocat raportul tehnic privind aderarea României la Schengen

DISTRIBUIȚI

Franța a blocat, ieri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea României la Schengen, cerând să reexamineze un raport tehnic privind implementarea în România a interfaței umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, în baza căruia operează Spațiul Schengen, conform RFI.

Subiectul va fi probabil înscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, în 28 ianuarie, când se va constata dacă Franța ridică sau nu vreo obiecție elementelor textului.

Raportul realizat de experți europeni și prezentat în cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arată că România este gata și din acest punct de vedere, pentru a se integra în spațiul liberei circulații.

Alte rapoarte de evaluare a frontierelor terestre și aeriene au fost deja aprobate la Bruxelles în 2010.
Acum, toate statele membre au acceptat raportul, cu excepția Franței, care a blocat practic procesul de adoptare formală a documentului, au explicat surse europene, relatează RFI.

Tot acum au fost discutate și două rapoarte privind Bulgaria (sistemul informatic SIS / SIRENE) și rezultatele reevaluării frontierei terestre între Bulgaria și Turcia.

Aceasta a primit un aviz negativ din partea experților UE, prin urmare Franța, Germania și Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

"Raportul este unul pozitiv, subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiectiuni sau observatii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de catre reprezentantul francez in cadrul Grupului SCH-EVAL", a precizat  MAI într-un comunicat.

Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE va continua in perioada urmatoare, mai precizeaza sursa citata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.