Acasă Actualitate Pensiile militarilor- pretextul mogulilor pentru o nouă lovitură de stat

Pensiile militarilor- pretextul mogulilor pentru o nouă lovitură de stat

DISTRIBUIȚI

80% au crescut după recalculare

Mașinăria de propagandă politico-mediatică a tripletei mogulice Vîntu-Voiculescu-Patriciu a lansat o nouă campanie de manipulare a opiniei publice și, mai grav, de instigare la revoltă a castei militare. După episodul „caschetelor“, a urmat scandalul recalculării pensiilor militare, o diversiune care tocmai a fost demontată, ieri, de conducerea Ministerului Apărării. Tot soiul de ieniceri cu caschetă și cu papagal antrenat în studiourile „De strajă patriei“ socialiste, sau „Pro Patria“ lui Ilici, ocupă zilnic ecranele vidanjelor Realitatea-Antena 3 încercånd să inducă ideea că recalcularea pensiilor, decisă de guvern, se face în detrimentul tuturor foștilor angajați MApN. Astfel, pornind de la cazuri izolate, cum ar fi situația noului star al momentului, Valeriu Pricină, a cărui pensie de gurist tv al armatei depășea 30 de milioane de lei, iar după o greșeală de calcul care urmează a fi rectificată a scăzut la aproximativ 20 de milioane, s-a acreditat ideea că toate pensiile militare au fost drastic reduse. Or, asta nu este decåt o clasică dezinformare făcută în stilul cu care ne-au obișnuit, în ultimii ani, tonomatele răgușite ale lui Vîntu și Voiculescu. Este încă o tentativă eșuată de lovitură de stat, un atac mizerabil și disperat asupra guvernului și președintelui Romåniei.
Ieri, conducerea MApN, prin vocea generalului de brigadă Mariana Lupu (foto), șeful Direcției Financiar-Contabile din cadrul ministerului, a anunțat că 80% dintre pensiile recalculate au crescut. „Nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, a celor cu carieră militară completă, nu a fost diminuată în urma recalculării“, a spus generalul, precizånd că este vorba de date concrete și nu de simulări.
Potrivit acesteia, până la sfârșitul anului 2010, 21.717 dintre dosarele pensionarilor militari au fost procesate, iar pensiile de care beneficiază aceștia recalculate, în baza prevederilor legale. Oficialul MApN a adăugat că militarii care au încasat pensii în ianuarie mai mici decât în decembrie (cazuri generalizate de către Realitatea TV și Antena3 – n.r.) își vor primi retroactiv banii cuveniți. „Pe baza datelor procesate, niciunui pensionar cu carieră militară completă și cu o pensie de până la 3.000 de lei nu i-a fost diminuată pensia în urma recalculărilor. Având în vedere numărul mare de beneficiari și vârsta acestora, ministerul a ordonat măsuri excepționale pentru identificarea veniturilor realizate de fiecare pensionar“, a spus oficialul MApN. Ea a mai completat că, la 31 decembrie 2010, existau nu mai puțin de 81.379 de persoane care beneficiau de pensie militară, 65.000 (adică 80%) dintre ele depunând deja de adeverințele necesare recalculării pensiilor. De asemenea, de la 1 ianuarie 2011 au fost puse în plată pensiile recalcultate. În lipsa adeverințelor cu venituri, pensia se calculează pe baza salariului mediu, a mai spus Lupu. Potrivit acesteia, există cazuri în care s-au dat pensii mai mici în ianuarie, în unele cazuri, dar situația se poate corecta prin depunerea adeverințelor, aceste dosare fiind procesate în regim de urgență.

Drepturi acordate retroactiv

Ea a dat asigurări că pensionarii care au primit venituri mai mici își vor primi drepturile retroactiv. Mariana Lupu a mai spus că toți cei care au ieșit anticipat la pensie au beneficiat la momentul pensionării de plăți compensatorii, precum și de alte ajutoare bănești. Maria Lupu a adăugat că, din cele 48.000 de dosare înregistrate la sfârșitul anului trecut, 21.717 au făcut obiectul recalculării, iar dintre acestea, 2.861 se referă la pensionari cu carieră militară completă. Dintre cei din urmă, 1.691 de persoane aveau pensii mai mici de 3.000 de lei, Lupu subliniind că niciuna dintre acestea nu scade. De altfel, generalul a dat și mai multe exemple în acest sens. În ceea ce privește cele 1.780 de pensii mai mari de 3.000 de lei, după recalculare, sumele acordate au crescut în aproximativ 61% din cazuri.

Cât ne-a costat o caschetă scoasă din uz

Conform Ordonanței nr. 7 din 26 ianuarie 1998, privind unele măsuri de protecție socială a personalului militar și civil, aplicate în perioada restructurării unor unități din Ministerul Apărării Naționale, acordarea de ajutoare și plăți compensatorii cadrelor militare disponibilizate s-a făcut după ceva criterii bine determinate. Pentru cadrele militare cu o vechime în serviciu mai mică de 20 de ani, trecute în rezervă la cerere, sau forțat, plata compensatorie neimpozabilă a fost cuprinsă între 12-20 solde lunare brute repartizate astfel: 12 solde lunare brute (vechime mai mică de 7 ani), 15 solde lunare brute (vechime cuprinsă între 7 și 15 ani), 20 solde lunare brute (vechime mai mare de 15 ani). Adică sute de milioane și chiar miliarde de lei per caschetă scoasă din uz. De asemenea, cadrele militare trecute în rezervă cu drept de pensie după împlinirea vârstei legale au primit, pentru fiecare an rezultat ca diferență între vârsta de 55 de ani și vârsta pe care o au la data trecerii în rezervă, o plată compensatorie neimpozabilă egală cu două solde lunare brute din ultima lună de activitate. Spre exemplu, un cadru militar menținut vreme de 10 ani în plus, în structurile militare, și care avea o soldă lunară brută de 50 milioane lei vechi, a primit la trecerea în rezervă suma de un miliard de lei vechi! Și au existat destule fosile de peste 65 de ani în MApN. În plus, conform art. 23, dincolo de plățile compensatorii amintite, cadrele disponibilizate care și-au înființat firme în termen de șase luni de la data trecerii în rezervă, au fost scutite vreme de doi ani de la plata impozitului pe profit. Mai mult, militarii pensionați în condițiile de mai sus au putut cumula pensia cu salariul obținut, în cazul în care și-au continuat activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate prin activitățile cu scop lucrativ.

Promisiune onorată

Președintele Traian Băsescu a declarat în data de 28 decembrie, odată cu învestirea noului șef al SMG, generalul-maior Ștefan Dănilă, că pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor fi reduse, după recalculare, asta după ce șeful statului s-a întâlnit în prealabil cu premierul și ministrul Apărării cu care a discutat această chestiune. „Pensionarii militari cu stagiu întreg vor reuși să facă parte din categoria celor ale căror pensii să nu fie afectate“. Aseară l-am invitat pe domnul ministru și pe premier și am convingerea că această promisiune a domnului ministru Oprea și a premierului este aplicabilă și va funcționa începând cu 1 ianuarie“, a declarat șeful statului în urmă cu circa două săptămâni.

Eșecurile răsturnării guvernului Boc

Dacă la finele acestui an, pseudo-opoziția coordonată de PSD și PNL în complicitate cu liderii sindicali subjugați și canalele media antiputere au încercat să creeze un haos social îndemnând populația la o nouă revoluție după modelul din 1989 prin care se urmărea dărâmarea actualei puteri și preluarea acesteia de către noii stăpâni, de data aceasta „noul FSN“, condus la vârf de „generalii“ Che Guevara Ponta și Fidel Castro Antonescu, s-a lovit de imposibilitatea reeditării „loviturii de stat din ‘89“. Acest plan a fost bine pus la punct în subsolurile PSD și PNL și atent dirijat în scopul manipulării maselor prin toate canalele mass-media deținute de „stăpânii presei“, adică tripleta de aur V-P-V (Vîntu-Patriciu-Voiculescu). Întreg acest scenariu, care include forțe politice, manipulatori de opinie și „dezertori“ în uniformă, a avut și momente tensionate prezentate de televiziuni de știri prefabricate, precum Realitatea TV și Antena3 ca o întoarcere a ministerelor de forță ale României (Poliție, Armată, Servicii Speciale) împotriva instituției care deține puterea executivă în România – Guvernul. Luni de zile s-a încercat crearea unei impresii generale că atât oamenii, cât și țara sunt într-un haos total care ar putea arunca România într-o situația similară Greciei, acolo unde anarhiștii au dat adevărate lupte de stradă cu forțele de ordine pe străzile Atenei.

Asaltul Cotrocenilor după model turcesc

Unul dintre episoadele cele mai tensionate a fost cel al aruncării unor caschete de polițist în fața Cotrocenilor, precum și batjocorirea însemnelor de stat ale României, faptă pedepsită prin lege. Scandarea de sloganuri antiprezidențiale, inclusiv prin jignirea șefului statului, a încercat să inducă ideea unei țări lipsite de o conducere credibilă și care trebuie răsturnată prin forța străzii și prin intermediul unor structuri de forță reconvertite în dușmani ai acestui Guvern. Prin atragerea polițiștilor, militarilor și a rezerviștilor serviciilor speciale în această gaură neagră a reducerilor salariale și a pensiilor s-a încercat practic realizarea unui „scenariu turcesc“, țară care în ultimii 50 de ani a avut parte de patru răsturnări de Guvern, iar la începutul anului trecut s-a dejucat un alt complot de acest gen.

Dezinformări în lanț

De luni de zile, Realitatea TV a încercat se acrediteze ideea că guvernul Boc „își bate joc“ de foștii militari invitând în studiourile ei tot felul de personaje frustrate și cazuri izolate de foști ofițeri cărora li s-a redus pensiile. Politica editorială de dezinformare a continuat chiar și ieri, la două ore de la anunțul făcut de oficialii MApN, potrivit căruia majoritatea pensiilor recalculate ale ofițerilor creșteau cu sume variind între 500.000 și 7.000.000 de lei vechi. Site-ul Realității a titrat ieri „Război între Guvern și militari pe marginea recalculării pensiilor. TRIMITEȚI MESAJE!“, într-o încercare disperată de a mai găsi niște cazuri izolate de foști militari, de genul fostului scrib al armatei, Valeriu Pricină, indivizi cărora le scad, chipurile, pensiile, pentru a le prezenta apoi ca adevăruri absolute, în condițiile în care MApN a precizat, ieri, că 80% dintre dosarele de pensii recalculate până acum au crescut.

Măriri la vârful Armatei
Cazurile de recalculare sunt diferite la ierarhia Armatei Romåne. Astfel, un fost șef de SMG a încasat la recalculare încă 40 de lei noi. „Un general, fost șef al Statului Major General, pensie peste 3.000 de lei, carieră completă. Pensie inițială, 7.298. Pensie recalculată, 7.338. Creștere, 40 lei“, a exemplificat generalul de brigadă Mariana Lupu. Cu toate acestea, pentru același grad, respectiv general de brigadă, lucrurile stau diferit în sensul în care unora li s-a mărit, altora li s-a micșorat foarte puțin pensia. „Unul dintre aceștia, cu o pensie inițială de 4.794 de lei, a obținut o creștere de 287 de lei, venitul său după recalculare fiind stabilit la 5.081 de lei. În cazul celuilalt, pensia a scăzut după recalculare cu 78 de lei, de la 4.829 la 4.751 de lei“, a completat Lupu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.