Acasă Actualitate Liviu Luca suferă puternic de amnezie, dar admite că firma Comac LTD...

Liviu Luca suferă puternic de amnezie, dar admite că firma Comac LTD ar fi a lui Vîntu

DISTRIBUIȚI

Liviu Luca, piesa cea mai grea de pånă acum din dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, „părintele FNI“, suferă de o gravă pierdere a memoriei. Audiat, ieri, în procesul golănasssului Vîntu, Liviu Luca a fost la un pas de a fi pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă. Astfel, acesta nu a reușit să convingă procurorul de ședință dar nici pe magistrata Camelia Bogdan că a uitat cu desăvârșire cum a transferat zeci de milioane de euro prin conturile unor firme pentru a le pierde urma, așa cum a învățat de la Nuș, care și-a ascuns pånă acum banii  prin „bidonări“ și „rostogolirea“ lor  prin diverse firme-fantomă sau prin diverse conturi. În prag de amenzie cronică, Liviu Luca a declarat nonșalant, după ce a jurat cu måna pe Biblie, că nu deține documente și nu își mai amintește cånd a înființat firma Elbahold și nici ce sume au trecut prin aceasta, deși, conform procurorilor, doar într-o singură zi firma al cărui acționar majoritar este Liviu Luca a tranzacționat suma de 3 milioane de euro.
„Nu îmi amintesc cu exactitate când am înființat firma Elbahold. Este posibil ca în 2006 să fi contractat un împrumut de 10 milioane de euro de la Marfin Bank din Cipru, dar nu cred că este posibil ca acel împrumut să fi provenit de la societatea Stonecom Ltd. Eu sunt singurul care am drept de semnătură în firma Elbahold, dar nu îmi amintesc cum am făcut împrumutul de 10 milioane de euro“, a spus Liviu Luca, încercând să ascundă  adevărul despre tranzacțiile aflate în dosar, invocând cuvântul său de așa-zis om de afaceri, și secretele unor tranzacții. „Mi-a fost adus la cunoștință de instanță că tranzacția rezultă din înscrisurile aflate la dosar. Dar eu nu cunosc ca în contul Elbahold Ltd să fi fost transferat de către Comac în 2006 suma de 186 de mii de euro. Nu mai îmi amintesc dacă în 02.10.2009 am transferat din contul firmei Elbahold suma de 3 milioane de euro în contul firmei Comac Ltd“, a mai adăugat „sindicalistul negru“, așa cum a fost numit de presă liderul de la Petrom Service. Prins cu mâța-n sac de procurorul de ședință care i-a atras atenția că și-a schimbat declarația din faza de urmărire penală și că ar putea fi acuzat de mărturie mincinoasă, Liviu Luca a avut o sclipire de memorie și a adăugat: „îmi mențin declarația dată în faza de urmărire penală și declar că firma este posibil să-i fi aparținut inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu“. Luca  s-a lamentat apoi, jenant pentru un om care până în urmă cu câteva momente se dădea drept un gentleman al afacerilor. „V-am declarat sub jurământ, merg și la detectorul de minciuni, nu știu de vreo tranzacție către Nicolae Popa, pe care nu l-am cunoscut niciodată personal“, a adăugat, vizibil speriat, Liviu Luca. Luat la întrebări punctual de judecătoarea  Camelia Bogdan, care nu s-a lăsat înduioșată de lacrimile de crocodil ale sindicalistului nabab, Liviu Luca a vorbit despre o încrengătură între afacerile sale  și transferarea zecilor de milioane de euro prin firmele la care poate să semneze și despre care spune că ar fi putut să-i aparțină inculpatului Vîntu. „Am avut înțelegeri verbale cu firma Comac Ltd să achite împrumutul de 10 milioane de euro pe care îl luasem. Transferul s-a făcut printr-o dispoziție verbală de a achita această tranșă de 3 milioane de euro prin Comac. Dispoziția a fost dată de mine, dar nu pot spune exact pe baza căror dispoziții Comac Ltd a acceptat să-mi achite tranșa de datorii. Acest aspect este un secret de afaceri“, a subliniat  Liviu Luca. Poate doar zăngănitul de cătușe pe care i l-a reamintit judecătoarea Camelia Bogdan în momentul în care i-a citit din Codul Penal despre faptul că mărturia mincinoasă se pedepsește cu închisoarea l-a mai trezit pe Liviu Luca din amnezie. „Eu nu dețin acte doveditoare despre împrumutul de la Marfin Bank, dar ele se regăsesc în Cipru“, și-a adus aminte sindicalistul. 

Vîntu joacă teatru ieftin

La ultimele termene, mogulicul rotulian Sorin Ovidiu Vîntu a venit cu scaunul cu rotile pentru a impresiona instanța cu suferințele sale și a făcut mereu declarații și miniconferințe de presă, dar doar în afara sălii de judecată. Acesta știe exact că declarațiile sale, cum că și-ar fi ajutat „la nevoie“ prietenul, pe infractorul Nicolae Popa, l-ar putea aduce direct în spatele gratiilor pentru ani buni. Cu un comportament schizofrenic, de fiecare dată după ce se dă victimă și spune sâsâind că se prevalează de dreptul la tăcere și apoi cere voie să plece acasă, Vîntu nu pierde ocazia de a spune presei că serviciile secrete, Coldea, Maior și mai nou Pintilie, sunt cei care îi fabrică dosare. Dar, pe de altă parte, recunoaște că i-a trimis bani fugarului Nicolae Popa. „I-am ajutat pe părinții unui prieten și aș face oricând asta“, a declarat ieri, din nou, Vîntu pe sălile Tribunalului, precizând că le-a oferit acestora 20.000 de euro ca să se ducă să-și viziteze fiul în Indonezia. Ce-i drept, părinții lui Popa puteau scoate legal din țară doar câte 10.000 de euro fiecare. Drumul până în Indonezia costă până în 5.000, așa că restul de 15.000 erau destinați probabil bandițelului Popa. N-a fost să fie…
Pe de altă parte, magistrata Camelia Bogdan le-a propus părților din dosar ca până la termenul din 15 martie să facă adrese către Ministerul de Justiție pentru ca inculpatul Nicolae Popa să fie audiat prin videoconferință, chiar din Jakarta, Indonezia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.