Acasă Actualitate MAE lansează cărțile pionilor penali ai lui SOV

MAE lansează cărțile pionilor penali ai lui SOV

DISTRIBUIȚI

Furtul din banii publici nu are „vârstă“. Astăzi, Ioana Vârsta, consoarta lui Horia Mihălcescu

Un comunicat al diplomației romåne anunța, ieri, lansarea cărții „Protocol și etichete diplomatice“, eveniment care a beneficiat de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) și al Institutului Diplomatic Romån (IDR). Pånă aici, toate bune și frumoase. Povestea însă se complică cånd vine vorba de autoarea cărții, Ioana Vårsta, o „fată deșteaptă“ care consilia la doi „stăpåni“ deodată, fiind angajat public la două instituții. Simultan, în 2009, aceasta se afla și în postura de consilieră a fostului ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, fiind de altfel artizanul acelor contracte dubioase pentru care Ridzi a plătit cu cariera politică, dar și consilier al fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, pentru care, la fel, a făcut prin firmele sale de PR materiale promoționale pentru petrecerile cåmpenești de 1 mai. Ceea ce însă este și mai „conspirat“ în această poveste este faptul că Ioana Vårsta este soția unui „băiat și mai deștept“, pe numele său Horia Mihălcescu, „soldat“ pe statele de plată ale armatei „infiltrate în sistem“ de către  Sorin Ovidiu Vîntu. Legăturile între cei doi datează încă de la începutul anilor 2000, cånd Mihălcescu a fost purtător de cuvånt al Petromservice pe vremea cånd consilierul financiar al firmei era Sorin Ovidiu Vîntu. Menționăm că Ioana Elena Vårsta se afla în structura organizatorică a Cabinetului ministrului de Externe al PSD pe post de consultant de cabinet din data de 24 martie 2009 și deja trăgea sforile la MTS, aranjånd afaceri la un minister la care nici măcar nu era încă angajată. Cotidianul „Curentul“ a încercat preț de două zile, în zadar, să obțină un punct de vedere în legătură cu găzduirea de către MAE a lansării cărții Ioanei Vårsta. Dar, așa cum se întåmplă atunci cånd o instituție publică nu dorește să ofere informații de interes public legate de eventuale conexiuni contractuale cu personaje dubioase, și de această dată MAE a preferat să tacă, consființind de altfel faptul că situația relațională cu această Ioana Vårsta e mai complicată decåt pare. Bineînțeles, și tăcerea poate fi interpretată ca un răspuns.

Mihălcescu, cu nevasta la înaintare

Practic, Ioana Vårsta a fost în toți acești ani un paravan al afacerilor din spate gåndite din umbră de către soțul ei, Horia Mihălcescu, un simbriaș la mașinăria eoliană de stors bani publici. Este curios cum MAE, instituție care ține la eticheta sa și pentru care imaginea este mai mult decåt o carte de vizită, găzduiește și se identifică cu astfel de persoane certate cu legea, Ioana Vårsta fiind cercetată de DNA în ambele ipostaze de consilier, atåt a lui Ridzi, cåt și a lui Diaconescu. Ambele cazuri fac referire la contractele de PR și materialele promoționale pe care Ioana Vårsta și Horia Mihălcescu le puneau la dispoziție celor doi miniștri prin firma Red Apple. Horia Mihălcescu a fost purtător de cuvânt al Petromservice pe vremea când consilierul financiar al firmei era Sorin Ovidiu Vîntu. Petromservice SA s-a înființat în 2002, pe activele sucursalei Petroserv SA – divizie cadrul SNP Petrom. După un an, Petromservice încheie un contract de management cu off-shore-ul cipriot Comac Ltd, firmă care deține jumătate din firma Red Apple a celor doi soți – Mihălcescu și Vârsta. Cu alte cuvinte, cei doi miniștri au băgat bani publici în buzunarele lui Vîntu prin intermediul „pionilor“ Ioana Vårsta și Horia Mihălcescu.

„Talismanul“ lui Ridzi și Diaconescu

În noiembrie 2009, presa centrală scria că Diaconescu ar fi fost anchetat recent de DNA pentru luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influență și abuz în serviciu cu circumstanțe agravante, tocmai pe acele contracte pe care le încheiase cu firma Ioanei Vårsta, consiliera sa. Ancheta a început când Diaconescu ocupa funcția de ministru de Externe, în iulie 2009, motivele fiind legate de niște materiale promoționale pentru ziua de 1 Mai. În același dosar, pentru aceleași fapte, au fost anchetați și Ioana Vârsta, fosta consilieră personală a lui Cristian Diaconescu, dar și a Monicăi Iacob Ridzi, și Alexandru Stancu, fost partener de afaceri al Ioanei Vârsta, dar și consilier al Monicăi Iacob Ridzi. Vârsta și Stancu sunt anchetați și în dosarul în care Monica Iacob Ridzi este acuzată de infracțiuni asociate faptelor de corupție. DNA a deschis din oficiu și dosarul de cercetare 182/P/2009 pe numele lui Cristian Diaconescu, a Ioanei Vârsta și a lui Alexandru Stancu pentru infracțiunile de luare de mită, primire de foloase necuvenite, trafic de influență și abuz în serviciu. Obiectul dosarului: materiale promoționale (șepci, tricouri, baloane) realizate de niște companii patronate sau din anturajul Ioanei Vârsta și a lui Alexandru Stancu pentru ziua de 1 Mai, cu inscripția „1 Mai bun. Cristian Diaconescu“, de care a beneficiat, evident, ministrul de Externe de la acea dată. Mediafax scria pe data de 1 mai 2009: „Vicepreședintele PSD, ministrul de Externe Cristian Diaconescu, a împărțit, de 1 Mai, în Parcul Circului, flori, baloane, șepci și tricouri roșii, fără sigla PSD, dar cu inscripția «1 Mai bun. Cristian Diaconescu»“.

Vârsta își ascundea „eminența cenușie“

Pentru a nu se face vreo legătură între cei doi, deși erau căsătoriți cu acte în regulă, Ioana Vårsta era foarte atentă să nu pară la prima vedere consoarta lui Mihălcescu, despre care toată lumea știa că este pajul lui SOV.
„Curentul“ a mai scris că declarațiile de avere ale Ioanei Vârsta, postate în 2009 pe site-urile MAE și MTS, omiteau existența soțului, Horia Mihălcescu, personaj de notorietate din anturajul Luca-SOV. Potrivit documentelor oficiale, din aprilie până în iunie, Ioana Vârsta îl consilia pe Diaconescu și-n același timp aranja, pe sub masă, contracte de sute de mii de euro pentru Ridzi. Surprinzător sau nu, Ridzi a fost linșată politic chiar de către alianța PSD-PNL și călcată-n picioare de trustul lui Vîntu, unde presta cu onor conspiratul ei soț. Să fi fost doar întåmplare sau SOV și-a trimis omul pentru a-i „face felul“ Monicăi Ridzi, care de altfel fusese avertizată că în jurul său roiesc oameni din rețele înrădăcinate care conduc spre același Sorin Ovidiu Vîntu?
În ceea ce-l privește pe „enigmaticul“ soț al Ioanei Vårsta, Horia Mihălcescu, enigmatic vom cita câteva fraze publicistice memorabile, prin ipocrizie, avånd în vedere acțiunile consoartei sale. Doct, Mihălcescu atingea în textele sale probleme legate de corupție și politică: „Ceea ce nu a rafinat Traian Băsescu până la capăt este că personaje ignobile, deținătoare de putere, se alimentează permanent de la banii statului, în orice formă de manifestare a sa. De la conducte și energie la asfalt, case și terenuri. Aceste resurse ale statului sunt născătoare de rețele periculoase care au ca exponenți politicieni din toate partidele“. Se referea oare Mihălcescu chiar la Vîntu când vorbea de „personaje ignobile care șutesc banii statului“ sau avea o viziune referindu-se la propria-i nevastă, învârtitoarea banilor MTS al PD-L?
Probabil preaplinul gândirii sale i-a făcut o festă, deconspirându-și în scris ceata de hoți și jefuitori ai economiei naționale, al căror PR-officer era chiar dânsul, deontologul Mihălcescu, deplin conspirat de propia nevastă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.