Timp de doi ani, Vama Arad a acordat facilitati vamale dupa bunul sau plac. Fara sa tina cont de cadrul legal, Brigada de Supraveghere si Control din cadrul Vamii a dispus scutirea de taxe pentru sute de transporturi efectuate de cinci firme din Arad. Astfel, bugetul statului -a fost usurat- de sute de miliarde de lei, bani care au imbogatit conturile societatilor respective. Este vorba despre societatile Falcotrade Romania SRL, Petra International SA, Agraria Exim SRL, P.A.B. SRL si Lumex SRL.
Un caz cu totul special este cel al firmei Falcotrade, care, intr-un singur an, si-a tras de la buget aproape 100 miliarde de lei. In acest caz, cea care a actionat la intamplare a fost Directia Generala a Vamilor. Dupa ce, in 1998, a acordat firmei Falcotrade facilitati vamale, in martie 2000, acelasi DGV isi schimba radical pozitia: -Falcotrade nu poate beneficia de facilitati-. Mai mult, Directia de Inspectie si Control Intern pentru Activitatea Vamala cere Vamii Arad efectuarea unei cercetari administrative cu stabilirea vinovatilor si luarea masurilor ce se impun pentru recuperarea drepturilor vamale neachitate de Falcotrade. Si toate aceste au pornit de la interpretarea acelorasi legi si ordonante. Cine nu le-a citit, cine le-a ignorat, nu se stie. Cert este ca Falcotrade a ramas cu banii statului, iar DGV, implicata sau nu, a uitat ca -afacerile- s-au facut in ograda sa si ca ii revine responsabilitatea de a face curatenie.
In perioada 1998-2000, Vama Arad a acordat facilitati vamale dupa bunul sau plac. Cadrul legal fiind ignorat, cinci firme din Arad au beneficiat de scutiri de taxe vamale pentru sute de transporturi. Astfel, bugetul statului -a fost usurat- de sute de miliarde de lei, bani care ar trebui returnati de catre firmele importatoare. Un caz special este cel al SC Falcotrade Romania, care si-a tras de la buget circa 100 miliarde de lei pe parcursul unui singur an.
Sute de transporturi – zero taxe vamale
In baza Legii 35/1991, privind regimul investitiilor straine, modificata si completata prin Legea 57/1993, firmele SC Falcotrade International SRL, SC Petra International SA, SC Agraria Exim SRL, SC P.A.B. SRL si SC Lumex SRL, toate din Arad, au efectuat, in perioada 1998-2000, importuri de carne si produse din carne, beneficiind de scutire de drepturi vamale, incalcand prevederile normelor legale mentionate mai sus. In cazul acestor firme, carora li s-au acordat facilitati de catre Brigada de Supraveghere si Control a Vamii Arad, legea a fost inlocuita de interpretarile personale ale functionarilor.
SC Petra International SA s-a infiintat prin cesionarea actiunilor SC Panifar SRL, in mai 1999 (printr-un proces-verbal fara numar). Pentru a-si desfasura activitatea in domeniul prelucrarii carnii de pasare, societatea inchiriaza de la SC Petra Prod SA spatii de productie si depozitare. Actionarul principal al SC Petra International este acelasi cu cel de la SC Petra Prod, societate ce a beneficiat de facilitati vamale la Legea 35/91, in perioada mai 1997 – mai 1999, pentru materii prime.
SC Petra International a luat fiinta dupa data de 16 iunie 1997, data la care a fost abrogata Legea 35/?ò91 de OUG 31/?ò97 si la care nu se inregistreaza facilitati vamale in derulare.
Incepand cu luna septembrie 1999, SC Petra International SA beneficiaza de facilitati vamale, potrivit Legii 35/?ò91, pentru materii prime, la un numar de peste 50 de transporturi de carne de pasare, in scutire de drepturi vamale.
Un alt caz este cel al societatii comerciale Agraria Exim SRL, infiintata in ianuarie ?ò99, in urma unor cesionari si schimbari de denumiri de firme ale SC Neuhaiser Gema Ofelia Impex SRL, cu sediul in Bucuresti. Agraria beneficiaza de facilitati vamale prevazute in Legea 35/?ò91 la un numar de peste zece transporturi materie prima, incepand cu 01.10.1999 pana la sfarsitul anului respectiv. Din documentele prezentate la dosar nu rezulta ca aceste facilitati erau in derulare sau incepute la data abrogarii Legii 35/?ò91.
SC P.A.B. SRL s-a infiintat prin cesionarea partilor sociale a asociatilor SC G.R.G. – Babis SRL de catre noii asociati. Inregistrata dupa abrogarea Legii 35/?ò91, data la care societatea cesionata nu avea facilitati in derulare acordate in baza respectivei legi, noua societate SC P.A.B. SRL nu putea beneficia de astfel de facilitati incepand cu anul 1999, asa cum au fost ele acordate de Biroul Vamal Arad, pentru un numar de 40 transporturi de materii prime si materiale pentru constructii metalice.
Societatea Lumex SRL si-a inceput activitatea de productie, de robinetarie, racorduri flexibile si tacamuri cu data de 28.10.1997, dupa abrogarea Legii 35/?ò91. La aceasta data, din documentele prezentate la dosar, societatea nu avea facilitati in derulare acordate in baza respectivei legi.
SC Lumex SRL a beneficiat de facilitati vamale pentru materii prime prevazute in Legea 35/?ò91 pentru un numar de peste 35 de transporturi pe parcursul anilor 1998-1999, acordate de catre Biroul Vamal Arad.
Falcotrade si-a tras 100 miliarde de lei
Cazul SC Falcotrade Romania SRL, cu sediul in Arad, a fost si in atentia Departamentului de Control al Guvernului, insa nici pana acum situatia nu este lamurita. Societatea mai sus-amintita s-a infiintat in iulie 1998, prin cesionarea actiunilor SC Gao Luo Import-Export SRL, societate cu capital majoritar chinezesc (90%), infiintata in 1992, dar care n-a functionat niciodata. Cumparatorii, Ronald Octavian Kallap si Falcotrade Rt. Ungaria, considerand ca au preluat toate drepturile firmei chinezesti, au inceput sa aduca in tara carne din Ungaria, beneficiind de scutire la plata taxelor vamale (prin Legea 35/1991). Cel putin asa le-a comunicat, in 18.12.1998, Directia Generala a Vamilor.
Aceeasi DGV isi schimba total pozitia in 28.03.2000: -Falcotrade nu poate beneficia de facilitati, deoarece dreptul de a beneficia de facilitatile prevazute de Legea 35/?ò91 il are SC Gao Luo, insa acesta a fost pierdut in momentul in care si-a incetat activitatea-. Mai mult decat atat, firma chinezeasca putea beneficia de facilitati o singura perioada de doi ani pentru materiile prime importate, dar, avand in vedere data infiintarii ei – 1992 -, -consideram ca acest termen este de mult depasit-, precizeaza DGV, intr-un comunicat catre Directia de Inspectie si Control Intern pentru Activitatea Vamala. Cateva zile mai tarziu, directorul Directiei de Inspectie din cadrul DGV, Emil Ciuca, trimite catre Directia Regionala Vamala Arad o nota prin care ii cere sa intreprinda masurile care se impun pentru recuperarea drepturilor vamale neachitate de SC Falcotrade Romania SRL, in perioada 1999-2000, -ca urmare a acordarii in mod eronat a facilitatilor prevazute de Legea 35/?ò91-. Mai mult, Emil Ciuca cere DRV Arad sa efectueze o cercetare administrativa pentru stabilirea celor ce se fac vinovati de aceste -nereguli-.
Considerandu-se prejudiciata, Falcotrade deschide actiune impotriva DGV la Contencios-administrativ al Curtii de Apel Timis si castiga, la sfasitul lui aprilie 2000, suspendarea ordinului semnat de Ciuca. Asadar, cu toata buna intentie a Directiei de Inspectie si Control Intern din cadrul DGV, Falcotrade ramane cu banii. Bani care apartineau statului, deoarece facilitatile s-au acordat fara un cadru legal corespunzator. Din vina cui oare? Sau cu complicitatea cui? Raspunsul ar trebui sa-l obtinem de la Directia Generala a Vamilor, pentru ca acei bani apartin totusi statului. Iar statul a fost pagubit de un chirias din -ograda- DGV