Acasă Actualitate MApN a făcut publice listele cu pensiile recalculate: din 25.798, cresc 18.293

MApN a făcut publice listele cu pensiile recalculate: din 25.798, cresc 18.293

DISTRIBUIȚI

După săptămåni de circ televizat în care s-a încercat incitarea foștilor militari pentru a se crea un instrument politic de presiune cu caracter de forță, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a ieșit ieri într-o conferință de circa 20 de minute și a explicat în detaliu, cu cifre publice și exacte, cum stă situația în cazul controversatei recalculări a pensiilor militare conform noii legi 119/2010 care prevede uniformizarea pensiilor elaborată de Ministerul Muncii. Înainte de a-și începe pledoaria, Oprea a ținut să reclame „linșajul mediatic“ care este opera politicienilor „ahtiați după procente“, acești oameni fiind gata să sacrifice orice pentru a ajunge la putere. „Am asistat în ultimele zile la un atac sistematic la adresa instituției militare și chiar la adresa celor care au vorbit public în numele ei. Și eu spun foarte clar și răspicat: să le fie rușine celor care-și bat joc de munca acestor mii de oameni“, a replicat Oprea tuturor atacurilor mediatice venite pe canale mass-media obediente unor interese străine și obscure, numite Realitatea TV și Antena3.
El a mai spus că presiunea nu s-a făcut direct asupra persoanei sale în calitatea pe care și-o asuma de om politic, ci s-a încercat o manipulare a foștilor militari, care au fost instigați împotriva țării pe care au jurat să o apare. „Eu sunt om politic. Prin urmare, cine vrea cu orice preț să lanseze atacuri politice, să mă atace pe mine. Dar să-i trateze pe militari cu respectul cuvenit (…) îi somez pe toți cei care vor să facă jocuri politicianiste pe seama Armatei să lase această instituție în pace și să nu o târască în mocirla lor“, a declarat Oprea. El a mai adăugat că la aceste recalculări muncesc nu mai puțin de 5.000 de oameni și că sunt procesate în jur de 1.000 de dosare pe zi, unele verificări necesitând foarte mult timp deoarece sunt documente de arhivă, iar înscrisurile nu sunt foarte lizibile din diverse motive. Ministerul mai pune la dispoziția pensionarilor militari un număr de telefon apelabil gratuit, la care aceștia pot afla detalii despre procesul de recalculare a pensiilor. Acest număr este 0800.808.880, apel netaxabil, specialiștii MApN putând fi contactați în intervalul orar 8.00-20.00.

Manipulare ordinară

Șeful Armatei a atras atenția că responsabilitatea acestor acțiuni deșănțate revine unor partide politice care au manageriat întreaga campanie de denigrare, adăugând că aceasta nici măcar nu a fost făcută în folosul acelora care erau afectați de recalculările pensiilor. „Mă refer la politicienii iresponsabili care mint și manipulează doar de dragul procentelor din sondaje. Scopul lor este să-i întoarcă pe militari împotriva militarilor și pe toți împotriva propriei țări. (…) Lor nu le pasă de pensii! Nici de cele militare și nici de cele civile și le pasă mai mult de blana ursului din pădure pe care nu știu cum să o mai împartă“, a spus Oprea, adăugând că este vorba despre politicieni avizi de putere pentru care aceștia sunt gata să plătească orice preț, inclusiv să-i înșele pe militari și să dezinformeze opinia publică.

Cifre, nu vorbe

După consultarea tabelelor puse la dispoziție de site-ul Ministerului Apărării Naționale – www.mapn.ro -, ziarul „Curentul“ a încercat să vadă exact care este situația recalculării acestor pensii. Numărul total al dosarelor procesate până în momentul de față este de 25.798, dintre care 22.526 ale pensionarilor cu carte militară incompletă și 3.276 de dosare ale celor cu carieră militară completă. Comparând cele două categorii, mai avantajați sunt militarii cu carieră completă, cu toate că ei reprezintă doar a șaptea parte din cei fără carieră militară completă. Cea mai mare reducere de pensie militară este de 10.179 lei, în cazul unui comandor cu stagiu incomplet, iar cea mai mare creștere, la stagiu complet, este de 3.193 de lei.

Recalculare pensie de peste 3.000 de lei – carieră completă

În cazul unui amiral cu carieră completă, după recalculare, pensia acestuia crește cu 1.065 de lei, de la 5.837 la 6.902. La funcția de general, exemplele sunt destul de dezechilibrate, în condițiile în care unui general îi crește pensia cu 3.193 de lei, de la 5.807 la 9.000 de lei noi, în timp ce altui general îi scade pensia după recalculare, de la 9.199 la 4.948. La gradul de viceamiral, tendința este una de creștere, la fel și la gradul de general-locotenent, acolo unde cea mai mare creștere este de 2.448, iar cea mai mare micșorare este de 2.690. O pensie de general-maior se învârte în jurul sumei de 50 milioane de lei vechi după recalculare. În cazul celor 99 de generali de brigadă a căror pensie a fost recalculată până în prezent, media acestora se înregistrează undeva în jurul valorii de 45 milioane de lei vechi. O cifră medie exactă este greu de stabilit în cazul coloneilor, deoarece aceștia sunt în număr de 1.105; cu toate acestea, din calculele noastre ar reieși o sumă medie de 4.000 de lei. Pentru gradul de maior, operările au fost în minus în echivalentul a circa 300 de lei noi, de la 3.414 la 3.110. Potrivit unei note la această secțiune, diminuările din luna ianuarie 2011 față de luna decembrie 2010 sunt cauzate de lipsa, din adeverințele de venit, a unor perioade lucrate și care nu au fost identificate până la momentul emiterii deciziilor și de cariera militară incompletă, specificându-se faptul că în perioadele care lipsesc din adeverințe, pensiile au fost calculate, potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010, pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele respective și aceste decizii sunt provizorii, până la completarea cu datele care lipsesc, pensionarii urmând să primească retroactiv toate drepturile cuvenite, începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Recalculare pensie sub 3.000 de lei – carieră completă

În ceea ce privește această categorie, se pot observa măriri semnificative la mai toate gradele militare. Circa 250 de colonei au beneficiat de măriri care au dus la creșterea pensiilor peste 3.000 de lei lunar cu sume cuprinse între 1.712 lei și 8 lei. Alți aproximativ 650 de lt.-colonei au și ei pensiile mărite cu sume de la 36 de lei până la 1.593 lei. Din cele 3.272 de dosare ale pensionarilor cu carieră militară completă, toate pensiile de până în 3.000 de lei cresc, adică pentru 1.913 pensionari militari. La această secțiune, cea mai mare creștere a fost de 1.712 lei, a unui colonel, de la 2.962 lei la 4.674 lei, iar cea mai mică – de 17 lei, a unui plutonier adjutant, a cărui pensie a crescut de la 1.685 la 1.702 lei.

Recalculare pensii pentru carieră incompletă

Din cele 3.264 de pensii peste 3.000 de lei, din categoria pensionarilor cu carieră militară incompletă, 559 de pensii vor fi majorate, iar 2.705 scad. Astfel, cea mai mare reducere a unei pensii a fost de 10.179 lei, a unui comandor, acesta având anterior o pensie de 14.408 lei. În urma recalculării, acesta a rămas cu o pensie de 4.229 lei. Un alt comandor a pierdut, în urma recalculării, 9.788 lei, de la o pensie de 14.024 lei ajungând la 4.236 lei. Tot în urma recalculării, unui comandor i-a crescut pensia cu 2.546 lei, de la 4.576 la 7.122 lei, iar unui colonel și unui căpitan comandor li s-au majorat pensiile cu un leu.

Plăți retroactive

Șeful Armatei, Gabriel Oprea, a mai anunțat ieri că pensionarii militari ale căror dosare nu au fost procesate încă și ale căror pensii au fost calculate pe baza salariului mediu brut pe economie vor primi retroactiv sumele ce li se cuvin. „Pensionarilor militari ale căror dosare nu au fost încă procesate și care, potrivit legii, au primit o pensie recalculată la nivelul salariului mediu pe economie, le transmit să aibă încredere că vor primi retroactiv pensiile care li se cuvin de la 1 ianuarie anul acesta“, a menționat Oprea. „Chiar și în cazurile particulare în care anumite perioade din carieră nu au fost identificate în arhive, procesul de completare a informațiilor va continua până când va fi soluționat și ultimul dosar“, a mai spus ministrul.
Oprea a adăugat că, pe măsură ce se derulează activitatea de recalculare a dosarelor încă neprocesate, continuă și completarea datelor care lipsesc pentru aceste situații particulare. „Pe măsură ce acestea vor fi identificate, vor fi emise noi decizii, iar militarii își vor primi absolut toate drepturile care li se cuvin, potrivit legii“, a precizat el. Ministrul a adăugat că militarii sunt cei mai buni ambasadori ai României în lume și că va continua să le reprezinte interesele în rândurile clasei politice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.