Acasă Actualitate Marea dinastie de la Externe

Marea dinastie de la Externe

DISTRIBUIȚI

Diplomația românească se face în familie

„Viața bate filmul“ pare să fie expresia cea mai potrivită după care funcționează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În ciuda promisiunilor de reformare a sistemului diplomatic și revigorare făcute de toți miniștrii care s-au perindat la șefia acestui minister, lucrurile au rămas aceleași în sånul „marii familii de la Externe“. În ultimii ani, MAE a scos la concurs extrem de puține posturi care să ofere șansa tinerilor, iar concurența a fost la fel de mare pentru ocuparea lor. De asemenea, surse din MAE ne-au declarat că actualii diplomați fug de posturile reprezentanțelor diplomatice dinspre Răsărit, preferåndu-le pe cele „călduțe“ din țări occidentale, acolo unde banii sunt mai mulți și „viața la post“ este una mult mai lejeră. Deși diplomații au dreptul de a-și lua familia cånd pleacă la post în străinătate, aceștia preferă varianta mult mai fericită în care soția/soțul devine la råndul său diplomat. Motivația principală este de ordin material în condițiile în care soția/soțul va primi de la caseria MAE o sumă mult mai mare în calitate de diplomat. Aceleași surse ne-au mai spus că aceste practici deschid de asemenea calea unor discriminări și abuzuri în råndul diplomaților, mai ales celor necăsătoriți care rămån ani de zile în Centrala MAE, în detrimentul celor cu o altă stare civilă în buletin care zboară spre posturile călduțe.

Lămuriri futile

Biroul de comunicare al MAE compus în special din tineri diplomați au încercat să spele imaginea instituției printr-un comunicat lămuritor cu privire la motivele pentru care această caracatiță clientelară ține în loc reformarea acestei instituții prin păstrarea, în numeroase cazuri, a unor diplomați anacronici. „Ca politică de resurse umane, este încurajată participarea la concurs și plecarea la post în tandem a angajaților MAE soț-soție, în condițiile îndeplinirii cerințelor posturilor respective și promovării concursului, din rațiuni financiare. Spre exemplu, cheltuielile cu cazarea, cu indemnizațiile soților/soțiilor și copiilor sunt mai mici dacă pleacă în misiune pe două posturi angajați soț-soție, decåt dacă ar pleca angajați diferiți, fiecare cu familia lui“, precizează MAE. Scuza instituției este cel puțin hilară, fapt ce ridică o întrebare firească: ale cui rațiuni financiare, ale MAE sau ale diplomaților?

Arborele genealogic diplomatic

Există  o serie de liste ale familiilor plecate la post împreună. Este vorba despre persoane care ocupă funcții de importanță diferită în ierarhia ambasadelor. Printre numele menționate figurează două familii plecate la post la Ambasada Romåniei din SUA – ambasadorul Adrian Vierița și Codrina Vierița, ministru consilier la secția politică, precum și Cristian și Cristina Gagynsky, ministru-consilier, respectiv consilier la ambasadă. În Australia, ambasadorul Mihai Ștefan Stuparu și Cristina Stuparu, consilier. La aceeași ambasadă membri ai aceleiași familii sunt secretara și șoferul. La Ambasada Romåniei la Bruxelles, sunt menționați Mircea Simion, consilier diplomatic la secția politică, și Teodora Simion, secretar II. La Ambasada Romåniei de la Ottawa, potrivit listei care a circulat pe Internet, o familie ar fi formată din Maria Păunică, asistenta ambasadorului, și Victor Păunică, șeful serviciului administrativ. La ambasada de la Beijing, lista menționa familia Isticioaia Budura, formată din Viorel Isticioaia Budura, ambasador, și Tatiana Isticioaia Budura, consilier diplomatic. Lista față de care MAE a făcut precizări mai menționează familia Hrițuleac de la Consulatul Romåniei la Salonic, în Grecia, formată din consulul general Dumitru Hrițuleac, și soția sa, consulul Luminița Sanda Hrițuleac. La ambasada de la New Delhi, lista menționa numele familiei Epure, formată din Valerica Epure, ambasador, și Cristian Epure, consilier. În Israel, lista menționează familia formată din ambasadorul Edward Iosiper și consilierul diplomatic de la Secția Politică a ambasadei, Tatiana Iosiper. Este de asemenea menționată familia Cristea, formată din Marius Cristian Cristea, secretar III la Biroul de promovare comercială și Anita Cristea, atașat pentru probleme de muncă, precizează Mediafax. La Ambasada de la Moscova este menționată familia Ciobanu, formată din Daniel Ciobanu, adjunct al șefului de misiune, și Luminița Ciobanu, secretar III la Departamentul Politic. La Consulatul Romåniei la Odessa, Ucraina, este menționată familia Șegău, formată din Marin Șegău, consul, și Maria Șegău, funcționar consular. În Spania este menționată familia Ligor, formată din ambasadoarea Maria Ligor și Adrian Ligor, consilier și șef al secției politice.
La Ambasada Romåniei la Stockholm, este menționată familia Matache, formată din fostul secretar de stat Răduța Matache, numită ambasadoare, și soțul acesteia, Constantin Matache, numit ministru consilier. De asemenea, sunt menționate familii la Consulatul Romåniei la Strasbourg, la Misiunea Permanentă a Romåniei pe långă organizațiile de la Viena, Consulatul Romåniei de la Rio de Janeiro, Consulatul Romåniei la Lyon și trei familii la Consulatul Romåniei la München.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.